Καταλήψεις και ιδεολογήματα

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Parallaxi
καταλήψεις-και-ιδεολογήματα-872033
Parallaxi
Εργαστήριο τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής, που τελούσε υπό κατάληψη από 11 Ιανουαρίου, έπειτα από την επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας, 12 Ιανουαρίου 2022.

Λέξεις Ρία Καλφακάκου

Δύο περιστατικά, που συνέβησαν στα ΑΕΙ της χώρας, απασχόλησαν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

 Περιστατικό  πρώτο

Η ανακαίνιση του ισογείου του Βιολογικού στο Αριστοτέλειο, έγινε με στόχο, οι χώροι που έχουν παράθυρα,να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας,αντικαθιστώντας τις επικίνδυνες στην περίοδο της πανδημίας τυφλές αίθουσες.Αυτό  σήμαινε νέο σχεδιασμό και γκρέμισμα εσωτερικών τοίχων.Έγινε όμως και η ευκαιρία για ένα επικοινωνιακό show, του πρύτανη του ΑΠΘ και του υπουργού. Το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα,ήταν «οι καταλήψεις στο πανεπιστήμιο είναι χώροι βίας και ανομίας, και επιτέλους  θα τελειώσουν, στη δική μας θητεία».

Στο χώρο του ισογείου στο Βιολογικό,υπήρχε το λεγόμενο στεκι του Βιολογικού, που εμφανίζεται στα ΜΜΕ ως κατάληψη για 34 χρονια. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές πως έγινε η κατοχή του χώρου. Κάποιοι λενε πως δόθηκε στους φοιτητές, τότε πριν 10ετίες, ως χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πολλοί σημερινοί επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων στην πόλη,θυμούνται να έχουν περάσει από το στέκι,όπου γίνονταν κινηματογραφικές προβολές, οργανώνονταν συζητήσεις και υπήρχαν διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Γενικά ισχύει αυτό που είπε ο Νίκος Φίλης

“Στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης που λένε επί 34 χρόνια υπάρχει ένας χώρος όπου τον διαχειρίζονται φοιτητές με την συνεννόηση των εκάστοτε πανεπιστημιακών αρχών και των κυβερνήσεων. Δεν υπήρξε θέμα επί 35 χρόνια, το ‘φτιάξε σήμερα η κυβέρνηση.”

Θα έλεγα πως ακριβές θα ήταν όχι με συνεννόηση αλλά με ανοχή των κατά καιρούς πανεπιστημιακών αρχών. Επί χρόνια πάντως ηταν κλειδωμένο χωρίς ιδιαίτερες δράσεις τα τελευταία χρόνια. Δεν απασχόλησε τις προηγούμενες πρυτανείες, μάλλον γιατί δεν ειχε έντονη παρουσία, είτε για  καλό ή για κακό.

Αστυνομία εξω απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατά την διάρκεια εκκένωσης κατάληψης.

Το γκρέμισμα των τοίχων στο στέκι, έγινε μια επικοινωνιακή φιέστα με παρουσία απο κανάλια και άλλα μέσα, έτσι ώστε η επικείμενη εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ,να περάσει στο υποσυνείδητο της κοινής γνώμης, ως αναγκαία ενέργεια της πολιτείας,που θα αντιμετωπίζει τέτοιες «έκνομες» και «επικίνδυνες» καταστάσεις.

Αντί να γίνει επανοικειοποίηση του χώρου της ας πούμε κατάληψης, με σοβαρότητα και χαμηλούς τόνους,πράγμα που θα ενίσχυε το προφίλ των πρυτανικών  αρχών,έγιναν γελοιότητες του τύπου. Χρησιμοποιήθηκαν αστυνομικά σκυλιά, ειδικά εκπαιδευμένα σε όπλα και ναρκωτικά, και οι αστυνομικές αρχές βρήκαν στο χώρο κάποια καδρόνια(αυτα που κρατάνε τα πανώ),πανώ με συνθήματα και δυο πυροσβεστήρες!!!!!!!  Α και κάποια μπουκάλια που θα μπορούσαν λέι  να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή Μολότωφ (στο σπίτι μου ,επειδή κάνω συστηματικά ανακύκλωση,μάλλον αυτή τη στιγμή εχω περισσότερα μπουκάλια από ό,τι είχε το στέκι. Και έχω και ένα πυροσβεστήρα).

Τέλος πάντων ,μετά από αυτό εμφανίστηκαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του Παπαϊωάννου του πρύτανη και συνθήματα με απειλές. Οι απειλές βίας καταδικάστηκαν απο όλες τις πανεπιστημιακές παρατάξεις, και από πολλούς γνωστούς πανεπιστημιακούς δασκάλους,από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Το κατά πόσο οι ανυπόγραφες απειλές προέρχονται από περιθωριακές πολιτικές ομάδες, ή/και ήταν οργανωμένη προβοκάτσια, παραμένει ακόμα άγνωστο.

 Περιστατικό δεύτερο

Τις ίδιες μέρες έγινε στην ΑΣΟΕΕ, το περιστατικό του ξυλοδαρμού καθηγητή, την ώρα που έκανε μάθημα, από κουκουλοφόρους.

Όμως, ενώ  υπήρξε στην αρχή μια αγανάκτηση, που εντέχνως πυροδοτούσαν και τα συστημικά ΜΜΕ,στην κοινή γνώμη, πολύ σύντομα το κλίμα αντιστράφηκε.

Έγινε γνωστό,πως ο καθηγητής στον οποίο έγινε η επίθεση, είναι υπόδικος, με τις κατηγορίες τοκογλυφίας και εκβιασμού, και υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα και προσωπικές μαρτυρίες άλλων καθηγητών, που τον κατηγορούσαν για παιδεραστία. Είχε δε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό της σχολής πριν δύο χρόνια, μονο που το πειθαρχικό δεν έχει συνεδριάσει ακόμα. Ο υπ’οψη καθηγητής έχει ισχυρούς δεσμούς με ΝΔ, και, έχει διοριστεί σε κρατικές θέσεις, την ίδια περίοδο που εκκρεμούν δίκες εναντίον του.

Δημοσιεύματα εμφανίζουν ένα ολόκληρο σύστημα από πολιτικούς και διδάσκοντες του Οικονομικού Πανεπιστημίου που στήριζαν ,συγκάλυπταν, και στην καλύτερη περίπτωση σιωπηλά ανέχονταν , τις γνωστές σε όλους στο πανεπιστήμιο,ενασχολήσεις και προτιμήσεις του εν λόγω καθηγητή. Μια απόδειξη είναι πως τον εξέλεξαν αντιπρόεδρο του τμήματος, την εποχή που εκκρεμούσαν κατηγορίες εναντίον του.

Δεν πιστεύω στην αυτοδικία,ούτε θαυμάζω τους αυτόκλητους τιμωρούς. Όταν όμως η πολιτεία και η δικαιοσύνη ολιγωρούν, όταν υπάρχει ανοχή,ακόμα και επιβράβευση απαράδεκτων και ασύμβατων με το ακαδημαϊκό ήθος συμπεριφορών, από την κυβέρνηση και τη σχολή, τότε  είναι σχεδόν νομοτελειακό πως θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως η ΑΣΟΕΕ που θεωρείται ως το κέντρο του νεοφιλελευθερισμού, είναι  ταυτόχρονα ο χώρος με τις περισσότερες καταλήψεις, αριστερίστικες και περιθωριακές φοιτητικές ομάδες, και πολλά περιστατικά συγκρούσεων φοιτητών και αστυνομίας.

Δράση – αντίδραση που λέγαμε στη Φυσική.

Ο νεοφιλελευθερισμός που στον πυρήνα του έχει την επίτευξη του κέρδους μέσω ελεύθερου και ανηλεούς ανταγωνισμού, προφανώς δεν αναγνωρίζει έννοιες όπως κοινωνική δικαιοσύνη,ηθική, ανθρωπισμός.

Η μεγάλη τραγική απόδειξη είναι η δικτατορία στη Χιλή και η δολοφονία Αλλιέντε.Εκπρόσωποι της σχολής του Σικάγου, που εργάστηκαν για την ανατροπή, λένε ακόμα και σήμερα, πως δεν ήταν καλό που χρειάστηκαν να γίνουν δολοφονίες και βασανιστήρια,αλλά έστω και με όλα αυτά, η πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης έπρεπε να γίνει, γιατί εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη.

Για να γυρίσουμε στο πανεπιστήμιο, ένας ακόμα κυβερνητικός χειρισμός, αυξάνει τις εντάσεις.

Η υπουργός κ.Κεραμέως, πήγε στη σύνοδο των πρυτάνεων, όπου αντί να κάνει απλώς ενα χαιρετισμό, ως είθισται, απαίτησε  απο τους πρυτάνεις την έκδοση κοινού ψηφίσματος για καταγγελία των δυο περιστατικών «βίας», και στήριξη πρύτανη ΑΠΘ και καθηγητή ΑΣΟΕΕ. Ακόμα και συντηρητικοί πρυτάνεις αντέδρασαν,τελικά βγήκαν δύο σχετικά μαζεμένες ανακοινώσεις.

Φυσικά όλα αυτά οδηγούν σε αλυσιδωτές αντιδράσεις,από φοιτητές και ακροαριστερές ομάδες, που η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί,χρησιμοποιώντας κάθε υπερβολή ακόμα και διαστρεβλώσεις της αλήθειας.

Πχ το Σάββατο , 15/1 έγινε διαδήλωση 1000 φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ,με ελάχιστες συγκρούσεις, και αυτές  προς το τέλος.

Για αυτή τη διαδήλωση , αστυνομία και εμπορικός σύλλογος, έβγαλαν ανακοίνωση ,προτρέποντας τα μαγαζιά να κλείσουν, και νεκρώνοντας την αγορά που στενάζει, και περιμένει ένα Σάββατο, ιδίως στην περίοδο των εκπτώσεων ,να δουλέψει.Ελικόπτερα και ντροουνς  παρακολουθούσαν από αέρος μια μικρή ,και αν και μαχητική,καθόλου τρομακτική διαδήλωση.Φυσικά ούτε καταστροφές έγιναν,τα κανάλια προσπέρασαν σιωπηλά το γεγονός, και οι έμποροι του κέντρου έχασαν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους.

Η ελπίδα για το πανεπιστήμιο, βασίζεται στη σύνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας,καθηγητών και φοιτητών,και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων που έχει επιδείξει διαχρονικά.Ώστε  να κρατηθεί ψηλά το κύρος του πανεπιστημίου, και να αποτραπεί  η μετάλλαξη του δημόσιου πανεπιστημίου σε επιχείρηση, πλήττοντας την ελεύθερη πρόσβαση των φτωχών οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση. Και ταυτόχρονα να ματαιωθεί η μετατροπή του πανεπιστημιακού κάμπους  σε γκέτο που φρουρείται από ειδική αστυνομία.

 *H Ρία Καλφακάκου είναι καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ”.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα