Επικαιρότητα

Καταγγελία γονέων για την κατάσταση στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πυλαίας

Σε αίθουσα διδασκαλίας μετατρέπεται το γραφείο των εκπαιδευτικών - Με kibo θέλει να λύσει το πρόβλημα ο Δήμος.

Parallaxi
καταγγελία-γονέων-για-την-κατάσταση-σ-824305
Parallaxi

Ψήφισμα για την κατάσταση που επικρατεί στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πυλαίας εξέδωσαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων.

Όπως καταγγέλλουν, ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη αποφάσισε να μετατρέψει το γραφείο των εκπαιδευτικών σε αίθουσα διδασκαλίας ώστε να χωρέσουν οι μαθητές, την ώρα που και άλλοι βοηθητικοί χώροι του σχολείου χρησιμοποιούνται ήδη ως σχολικές αίθουσες, αφήνοντας στην άκρη τις ανάγκες για τις οποίες είχαν δημιουργηθεί.

Οι γονείς ζητούν από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση KIBO στην αυλή των σχολείων.

Μάλιστα, καλούν σε συγκέντρωση στο Πάρκο του Μαθητή, το πρωί της Παρασκευής στις 08:30 για να συναποφασίσουν το πώς θα κινηθούν από εδώ και στο εξής.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν:

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και του 2ου ΓΕΛ Πυλαίας καταγγέλλουν με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη να μετατραπεί το γραφείο των εκπαιδευτικών σε αίθουσα διδασκαλίας και την πρόθεσή του να εγκατασταθούν KIBO κατασκευές στην αυλή για τη στέγαση περισσότερων τμημάτων. Ήδη και άλλοι βοηθητικοί χώροι του σχολείου χρησιμοποιούνται ως σχολικές αίθουσες, αφήνοντας στην άκρη τις ανάγκες για τις οποίες είχαν δημιουργηθεί.

Ήδη τα παιδιά στις επιμέρους τάξεις είναι υπεράριθμα και μάλιστα σε μια εποχή που τα ολιγομελή τμήματα είναι ζωτικής σημασίας εξαιτίας της πανδημίας. Ήδη στο σχολείο οι τουαλέτες είναι πολύ λίγες και πολύ μικρές για να καλύψουν το σύνολο των παιδιών, με δεδομένο ότι στο κτίριο συστεγάζονται δύο σχολεία, τα οποία έχουν εδώ και χρόνια από 10 τμήματα το καθένα (αντί των 9 τμημάτων που είναι η δυναμική χωρητικότητας τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου). Αντί να συζητάει τη βελτίωση των συνθηκών αυτών, η δημοτική αρχή αποφασίζει αυθαίρετα, στο “και πέντε” της σχολικής χρονιάς και χωρίς καμία διαβούλευση με τα μέλη της σχολικής κοινότητας, να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το σχολικό περιβάλλον των παιδιών μας.

Όπως τόσα χρόνια, ο Δήμος επιλέγει να κρύψει το πολύ σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης “κάτω από το χαλί”, βαφτίζοντας ως “λύση” μια βιαστική, ανεύθυνη και ολοφάνερα κοντόφθαλμη παρέμβαση στο σχολικό συγκρότημα, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αλλά αντίθετα το επιτείνει και το κληροδοτεί στις επόμενες χρονιές. Είναι απαράδεκτο να πρέπει και πάλι να τονίζουμε τα αυτονότητα: ότι τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται έναν χώρο λειτουργικό, που να προωθεί και να υποβοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία όχι να την απαξιώνει και να την παρεμποδίζει.

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθούμε απέναντι και στην τροποποίηση των βοηθητικών χώρων και στη συρρίκνωση της αυλής με τη στέγαση των παιδιών μας σε κοντέινερ. Οι “πολιτικάντικες” κινήσεις που στοιβάζουν ολοένα και περισσότερα παιδιά στο σχολείο δεν πείθουν πλέον κανέναν. Μετά από τόσα χρόνια κενών υποσχέσεων, ας κατανοήσουν οι αρμόδιοι του Δήμου ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας και η ασφάλειά τους είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. Ας αναλάβει επιτέλους ο Δήμος τις ευθύνες του για τη σχολική στέγη στην Πυλαία όχι με πυροτεχνήματα εντυπώσεων αλλά με σοβαρές κινήσεις που θα αποσυμφορήσουν την κατάσταση και θα λύσουν οριστικά και σε βάθος χρόνου το πρόβλημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τον Δήμο να σταματήσει κάθε ενέργεια σχετικά με την τροποποίηση των βοηθητικών χώρων του σχολείου καθώς και με την εγκατάσταση Kibo στην αυλή. ΖΗΤΟΥΜΕ να απαντήσει γραπτώς στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων κατά πόσο οι επεμβάσεις στο σχολικό κτίριο πληρούν κριτήρια νομιμότητας και ασφάλειας με βάση χωροταξικές μελέτες αλλά και με βάση τα πρωτόκολλα των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και γενικότερα τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου σχολείου.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι μπροστά στην κατάφωρη αδιαφορία του Δήμου θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας να διαφυλάξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και την υγεία των παιδιών μας.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η δέσμευση του Δήμου για άμεση ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην Πυλαία και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα