Διεθνή

Καταγγελία της ομάδας “Ήριννα – Compagnie Erinna” για τα χθεσινά επεισόδια στο Παρίσι

Η σχετική ανακοίνωση της ομάδας.

Parallaxi
καταγγελία-της-ομάδας-ήριννα-compagnie-erinna-696742
Parallaxi

Ανακοίνωση- καταγγελία για τα χθεσινά επεισόδια που έλαβαν χώρα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας εξέδωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα ‘Ήριννα – Compagnie Erinna, με έδρα το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή της η ομάδα αναφέρει τα εξής:

Η Καλλιτεχνική Ομάδα ‘Ήριννα – Compagnie Erinna, με έδρα το Παρίσι, καταγγέλλει τη χθεσινή βάρβαρη αστυνομική καταστολή στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, που σκοπό έχει να φιμώσει το γαλλικό λαό που σύσσωμος έχει ξεσηκωθεί και διαδηλώνει ενάντια στους νόμους που φιμώνουν την ελευθερία του τύπου και του λόγου και καταλύουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Καταγγέλλουμε ιδιαίτερα το σημερινό τραυματισμό συναδέλφου μουσικού και χαιρετίζουμε τη στάση του με σεβασμό και αλληλεγγύη. Ο εν λόγω συνάδελφος βάδιζε ειρηνικά με άλλους διαδηλωτές  στο κέντρο της πόλης παίζοντας μουσική – τύμπανο-  όταν δέχτηκε χτύπημα με αστυνομικό γκλόμπ στο κεφάλι χωρίς κανένα λόγο.  Αν και τραυματισμένος, με το κεφάλι να αιμορραγεί, ξανάρχισε να βαδίζει και να παίζει μουσική.  Απευθύνθηκε στους αστυνομικούς λέγοντας : ‘Eγώ παίζω μουσική, εσείς γιατί το κάνετε αυτό;’

Στη συνέχεια, στις ειδήσεις, τα συστημικά κανάλια που ψεύδονται, όντας κατά 95% στα χέρια των τραπεζικών και πολυεθνικών λόμπυ που στηρίζουν το Γάλλο Πρόεδρο, παρουσίασαν το περιστατικό ως σκηνοθεσία λέγοντας ότι τα αίματα στο κεφάλι του μουσικού ήταν δήθεν μακιγιάζ, πράγμα που απορρίπτεται από τα βίντεο των διαδηλωτών καθώς και του δημοσιογράφου Rémy Buisine του ΒRUT. (βλέπε παρακάτω συνδέσμους). Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος αυτός είχε κακοποιηθεί πρόσφατα από την αστυνομία σε διαδήλωση κατά του νόμου της καθολικής ασφάλειας. Επίσης ένας άλλος μουσικός-παραγωγός, o Michel Zecler, κακοποιήθηκε βάναυσα από την αστυνομία σε στούντιο μουσικής  στο Παρίσι όπου εργαζόταν, μαζί με επτά άλλους νέους μουσικούς, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. 

Ο γαλλικός λαός, οι καλλιτέχνες, η νεολαία, οι ηλικιωμένοι, οι άστεγοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι πρόσφυγες, οι νοσηλευτές, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι οδοκαθαριστές βρίσκονται στους δρόμους από τις αρχές του Νοέμβρη 2020. Η καταστολή είναι βάναυση, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να έχει ήδη επαναφέρει στην τάξη τη Γαλλία. Τα αιτήματα των διαδηλωτών  συμπυκνώνονται στο σλόγκαν: ‘Ελευθερία – Ελευθερία’… Ανάμεσα στα πανό. Διακρίνονται πάντα και πορτραίτα του φυλακισμένου στο Λονδίνο δημοσιογράφου και ιδρυτή των Wikileaks, Tζούλιαν Ασάνζ.

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα, που μέλημά της, από τη σύστασή της το 1994 στο Παρίσι, είναι η επεξεργασία – μέσω της θεατρικής δημιουργίας – καυτών και επίκαιρων ζητημάτων της κοινωνίας, κάνει έκκληση στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας και στους απλούς πολίτες, να στρέψουν το βλέμμα προς τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες και πολίτες της Γαλλίας, ώστε να βρεθούν τρόποι σύγκλισης ειρηνικών αγώνων, μέσω της τέχνης, της επιστήμης, της εργασίας και μέσω της συμμετοχής μας στα κοινά, με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας – εργασιακών, αστικών, πολιτικών, ανθρωπίνων – που κινδυνεύουν.

Tο βίντεο του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Ρεμί Μπουιζίν:

Το βίντεο διαδηλωτή όπου τραυματίζεται ο μουσικός: 

Εδώ το γαλλικό κανάλι bfmTV όπου η δημοσιογράφος του λέει στο κοινό να μην ανησυχεί γιατί τα αίματα στο κεφάλι του μουσικού είναι μακιγιάζ…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα