Καταγγελίες για τη σειρά στο εμβόλιο-Συνέχιση αυστηρών lockdown
Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα
Κορονοϊός: καταγγελίες για την προτεραιότητα στη σειρά εμβολιασμού
Ο ΓΓ των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι αναβλήθηκε ο εμβολιασμός υγειονομικών και στη θέση τους εμβολιάστηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Την ίδια στιγμή που ακόμα και διεθνή δημοσιεύματα όπως του politico αναρωτιούνται για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
«Εχουμε 2.500 ασθενείς σε covid κλινικές και πολλοί εξ αυτών θα διασωληνωθούν. Δεν μπορούμε να συζητάμε για άνοιγμα με τετραψήφια κρούσματα» είπε η Μ. Παγώνη ΗΜατίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που επέστρεψαν σε τετραψήφιο αριθμό και με δεδομένο ότι ο κόσμος κινείται σαν να μην υπάρχει lockdown, θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να πάμε σε άρση των μέτρων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος μιλάει τώρα για άνοιγμα, δεν μπορεί να είναι σοβαρός. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «τα κρούσματα ανεβαίνουν τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει. Χρειάζονται πάρα πολλά τεστ για να δούμε τι μας γίνεται. Να βρούμε τους ασυμπτωματικούς και να γίνει η ιχνηλάτησή τους, γιατί εκεί είναι το θέμα».
Πρόσθεσε δε, ότι το σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα, καθώς η αυξητική τάση της πανδημίας σ’ αυτή τη φάση, παραμένει εξόχως ανησυχητική. «Τώρα, στο δεύτερο lockdown, η προσέλευση non covid ασθενών γίνεται κανονικά στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown που είχαν πάει όλα πίσω. Και καλά κάνει ο κόσμος κι έρχεται. Πρέπει να γίνουν χειρουργεία, να προχωρήσει η διαδικασία, να γίνουν οι εξετάσεις. Πρέπει να ενισχυθούν οπωσδήποτε τα νοσοκομεία».
Παράλληλα, υπενθύμισε σε όσους εφησυχάζουν ότι «είναι πάνω από 2.500 ασθενείς στις απλές κλινικές covid και πολλοί απ’ αυτούς δυστυχώς θα διασωληνωθούν. Οποιος λέει ότι πρέπει να ανοίξουμε στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν είναι σοβαρός. Αυτό θα πρέπει να το δούμε λαμβάνοντας υπόψιν τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και στην αρχή της επόμενης. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα πιεστεί το σύστημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα».
Η κα Παγώνη παρουσιάστηκε απαισιόδοξη για μείωση των καμπυλών της πανδημίας, τονίζοντας πως: «φοβάμαι ότι θα έχει γίνει η ζημιά γιατί είδα πολύ κόσμο έξω όλες αυτές τις ημέρες. Κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σαν να μην υπάρχει lockdown. Τα βλέπουμε και το πρωί που πηγαίνουμε στο νοσοκομείο ότι υπάρχει μεγάλη κίνηση κι αυτό δυστυχώς θα φανεί τις επόμενες ημέρες (σ.σ.: σε αριθμούς κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία)».
Ερχεται το e-πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού
Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει το στήσιμο της ειδικής πλατφόρμας για την έκδοσή του. Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι και πού θα χρησιμοποιείται
Τις βάσεις για την «καρτέλα» εμβολιασμού κάθε πολίτη κατά του νέου κορoναϊού θέτει η κυβέρνηση η οποία θέλει εγκαίρως να έχει έτοιμο το σύστημα που θα παρέχει τα ατομικά e-πιστοποιητικά, ακόμα και αν προς το παρόν η συζήτηση συνοδεύεται από σοβαρούς προβληματισμούς και αναπάντητα ερωτήματα. Ο σχεδιασμός για τα «πώς» και «πότε» θα εκδίδεται ηλεκτρονικά η απόδειξη εμβολιασμού κατά του Covid-19 αλλά κυρίως για το «πού» θα τη χρησιμοποιεί ο πολίτης μπαίνει επί τάπητος σε συσκέψεις των κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται στα logistics της επιχείρησης «Ελευθερία», ενώ η κουβέντα θα απασχολήσει συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω του GDPR – του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.
Ηδη, πάντως, η κυβέρνηση έχει προβλέψει ειδική πλατφόρμα «Εκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού». Την παροχή πιστοποιητικού «για προσωπική χρήση» επιβεβαίωσε χθες και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ταυτόχρονα, πολλά δείχνει για τον προβληματισμό σχετικά με το πού θα χρησιμεύει τελικά το πιστοποιητικό από τη στιγμή που ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, η προ εβδομάδων αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα κυνηγάω με το εμβόλιο στον δρόμο ανθρώπους», αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο «η ίδια η αγορά και όχι εμείς, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλει περιορισμούς». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε χαρακτηριστικά χθες (Σκάι) για πολλά ερωτήματα: «Τι θα γίνει με τις αεροπορικές εταιρείες, τι θα γίνει με τα εστιατόρια, ποια είναι η μέριμνα», διερωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει καταρχήν τις απαντήσεις που θα δοθούν πανευρωπαϊκά, ώστε να αποκρυσταλλωθεί η εθνική στάση.
Ποιους αφορά Η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού αφορά προφανώς και το προσωπικό του ΕΣΥ, ενώ στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση που υγειονομικοί δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκε από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να δηλώσουν εγγράφως αν συναινούν ή όχι με τον εμβολιασμό, γεγονός που σύμφωνα με τους διοργανωτές της επιχείρησης «Ελευθερία», οφείλεται στην ανάγκη της άρτιας διάθεσης των δόσεων ώστε να μη χαθεί ούτε μία. Οπως θα ισχύσει και με τους υπόλοιπους πολίτες, το προσωπικό του ΕΣΥ που έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου έχει ήδη προμηθευτεί σχετικό έγγραφο ως υπενθύμιση για το επόμενο ραντεβού με το… τσίμπημα της βελόνας.
Οι επόμενοι σταθμοί Στόχος είναι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα εμβολιασμού, άρα η κυβέρνηση θέλει τα πρώτα ραντεβού για τον γενικό πληθυσμό κλιμακωτά από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η Ελλάδα περιμένει 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τέλος Ιανουαρίου «και εκτιμάται πως στις 6 Ιανουαρίου θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Moderna ακολουθούμενο από αυτά των AstraZeneca και Johnson and Johnson, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο».
Πυρετός συσκέψεων Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί πυρετός συσκέψεων, με καθημερινή και πλέον διπλή σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας για επισκόπηση της κατάστασης και δρομολόγηση των επόμενων βημάτων. Στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ερχόμενο μήνα ως το πιο κρίσιμο κρας τεστ αντοχής και ροής του συστήματος με παράλληλη πρόκληση να μην εκτροχιαστούν στο μεταξύ οι δείκτες της πανδημίας. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, εξού και εντός της εβδομάδας προγραμματίζονται οι πρώτες συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την επιτροπή των ειδικών.
Σκληρό lockdown σε Δ. Αττική, έξι περιοχές στο κόκκινο
Στην… πικρή πραγματικότητα του κοροναϊού επέστρεψε η Ελλάδα, αφού μετά τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, που όπως ήταν λογικό διενεργούνταν λίγα τεστ και συνεπώς ανακοινώνονταν μικροί αριθμοί νέων κρουσμάτων, καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων
Στην… πικρή πραγματικότητα του κοροναϊού επέστρεψε σήμερα, Τρίτη, η Ελλάδα, αφού μετά τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, που όπως ήταν λογικό διενεργούνταν λίγα τεστ και συνεπώς ανακοινώνονταν μικροί αριθμοί κρουσμάτων, καταγράφηκε τετραψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων από τον φονικό ιό.
Μάλιστα, τα σημερινά 1.047 κρούσματα ήρθαν μετά από εννιά συνεχόμενες μέρες με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.
Η επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα έγινε ακόμα πιο αισθητή λίγο αργότερα, όταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση του σκληρού lockdown για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6:00 το πρωί.
Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση «Πρωτοχρονιά» από Τετάρτη σε όλη τη χώρα – Έλεγχοι παντού και αλλαγή χρόνου στο σπίτι
Υπό απειλή έξι περιοχές Μάλιστα, πέραν των περιοχών, στις οποίες παρατείνεται το αυστηρό lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς «έδειξε» ποιες περιοχές αναμένεται να ακολουθήσουν εάν δεν βελτιωθεί μέσα στις επόμενες μέρες η επιδημιολογική τους κατάσταση. Όπως είπε πρόκειται για περιοχές που παρακολουθούνται στενά λόγω του επιδημιολογικού τους φορτίου, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας.
Το επιδημολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών καθώς και στην περιοχή του Ζεφυρίου του δήμου Φυλής. Παράλληλα, η επιδημία εμφανίζεται έντονα και στο νησί της Καλύμνου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε.
Παράταση σκληρού lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη Συγκεκριμένα σχετικά με τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σήμερα σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού Covid-19 και η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.
Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς ο αριθμός των κρουσμάτων ευτυχώς δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα αλλά οριακή υποχώρηση.
Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων) στο Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στο Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 αντίστοιχα ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1.
Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου στα 14 σήμερα.
Σε υψηλά επίπεδα οι δείκτες στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου Ακόμα, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και συγκεκριμένα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου, το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.
Ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου, και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα στις 23 Δεκεμβρίου.
«Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε στην παράταση των μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού καθώς σε αυτούς τους Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 2 και 3 αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.
Τι αποφασίστηκε για το χωριό Κέλλη Επιπλέον, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.
Συγκεκριμένα με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής αλλά και εισήγηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας Από τις 6 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί της επομένης απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κλπ). Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Π.Ε. Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί ενώ αναμένεται αύριο να ληφθεί η απόφαση αν θα παραταθούν ή θα λήξουν τα πρόσθετα μέτρα που λήγουν την Πέμπτη το πρωί.
Οι περιοχές που προβληματίζουν Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι’ άλλες περιοχές, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «μάτι» του κοροναϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε αυτές τις περιοχές που προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο. Στο σημείο αυτό ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.
Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στη Δυτική Αττική Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα στη Δυτική Αττική εντοπίστηκαν 53 κρούσματα.
Η μοναδική περιοχή με περισσότερα κρούσματα ήταν ο κεντρικός τομέας της Αθήνας με 98 κρούσματα.
Ακόμα, η Κοζάνη κατέγραψε 52 κρούσματα, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός νέων διαγνώσεων στη Λάρισα (50), τον Έβρο (37) και τη Ροδόπη (30).
tanea/ethnos/antena