Top

Η κατάσταση της πανδημίας σήμερα στη χώρα μας

Όλα τα τελευταία νέα για τον κοροναϊό στη χώρα μας

Parallaxi
η-κατάσταση-της-πανδημίας-σήμερα-στη-χ-627402
Parallaxi

Κατέληξε άνδρας στη Θεσσαλονίκη – Στους 301 οι νεκροί

Έσπασε το φράγμα των 300 θανάτων από κοροναϊό στη χώρα μας, καθώς ένας άνδρας κατέληξε από τον φονικό ιό σήμερα.
Ειδικότερα τη μάχη με τον κοροναϊό έχασε ένας 89χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας από κοροναϊό υπολογίζονται στους 301.

Θετική εκπαιδευτικός σε σχολείο στην Αγία Παρασκευή – Καταγγελία για ΕΟΔΥ

Θετική σε τεστ κορονοϊού βρέθηκε εκπαιδευτικός σε σχολείο στην Αγία Παρασκευή, όπως αποκάλυψε στο Open TV, ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο ΕΟΔΥ, «αρνείται να επισκεφτεί το σχολείο να πραγματοποιήσει ιχνηλάτηση» με το πρόσχημα ότι «πρόκειται για μικρή δομή».

Παράλληλα, ο δήμαρχος της περιοχής επισημαίνει ότι ακόμα δεν τους έχουν σταλεί οι μάσκες από την ΚΕΔΕ, τη στιγμή που αναμένουν τουλάχιστον 19.000 για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα.

Διεθνής έρευνα για την εμπιστοσύνη στα εμβόλια – Τι πιστεύουν οι Έλληνες

Βατόπουλος: Ίσως πρέπει να δούμε εκ νέου τα μέτρα

Τον κώδωνα του κινδύνου ανάμεσα στους επιστήμονες της υγείας έχει σημάνει η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο. Μάλιστα, αρκετοί επαγγελματίες υγείας κάνουν λόγο για ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων.
«Έχουμε μια αύξηση και στα περιστατικά με κοροναϊό και στα πιο βαριά περιστατικά, αυτά δηλαδή που διασωληνώνονται, ίσως πρέπει να δούμε εκ νέου τα μέτρα. Πρέπει τα μέτρα να τηρούνται όσο το δυνατόν πιο ευλαβικά» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Δεν είναι μια ραγδαία αύξηση, να πούμε ότι έχει χαθεί το παιχνίδι, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε να αυξηθούν, η στρατηγική πρέπει να αλλάξει άμεσα» πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος «το πρόβλημα είναι οι διασπορές, οι ομάδες ανθρώπων που κολλάει ο ένας τον άλλον. Εκεί είναι το πρόβλημα. Η επιδημία προχωράει με τις υπερμεταδόσεις. Το έχουμε πει ότι θέλει προσοχή στα γηροκομεία και στους χώρους εργασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε. «Δεν υπάρχει μελέτη που να λέει ότι σε νέους ανθρώπους η μάσκα κάνει κακό» ανέφερε εξάλλου ο καθηγητής λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο ίδιο Μέσο διέψευσε πληροφορίες που ήθελαν να έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η καθολική χρήση μάσκας στην Αττικής, δηλαδή η επέκταση του μέτρου και στους εξωτερικούς χώρους.

200.000 rapid test για την Ελλάδα – Στη Λέσβο η πρώτη τους εφαρμογή

Την αγορά 200.000 τεμαχίων ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορονοϊού (Covid-19 Ag Rapid Test) εξασφάλισε η Ελληνική κυβέρνηση και η πρώτη εφαρμογή τους θα είναι για τη συνθήκη κρίσης στη Μυτιλήνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Τα ταχέα αντιγόνα, που η Πατρίδα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τα προμηθεύεται, θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόσο στην καθημερινή κλινική πράξη την περίοδο του χειμώνα, όσο και για τη διερεύνηση επιδημιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αγορά των rapid test, καλύφθηκε από δωρεά του κ. Θανάση Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ. Οργανώθηκε αερογέφυρα με ειδική ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία αναμένεται αρχικά να προσγειωθεί σήμερα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ακολούθως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Μήνυμα 112: Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί όσους είναι στην Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς

ΚΕΔΕ: Το «μπαλάκι» για τις μάσκες σε δήμους και σχολικές κοινότητες

Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι της χώρας για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία, υποχρέωση που ανέλαβε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 14/09.

Από την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας με την ΥΑ του ΥΠΕΣ στις 24/08, η ΚΕΔΕ έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων.

Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μία μάχη με το χρόνο από τους 20 αναδόχους του έργου, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη δυναμικότητα της παραγωγής αλλά και το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 11/09 αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής.

Είναι δεδομένο πως το Σαββατοκύριακο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία.

Συναγερμός για θετικά κρούσματα στην Δ’ ΔΟΥ Αθηνών και στην εφορία Κηφισιάς

Θετικά κρούσματα κορονοϊού βρέθηκαν σε δύο εφορίες. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 πρόκειται για την εφορία της Κηφισιάς και την Δ’ ΔΟΥ Αθηνών, όπου δύο εργαζόμενοι βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι σήμερα, Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, κλειστές.

Ήδη διενεργείται ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας τους.

«Στις δημόσιες υπηρεσίες έχει εδώ και πολλές εβδομάδες σταλεί οδηγία ότι χρησιμοποιούμε τη μάσκα υποχρεωτικά όσοι υπάλληλοι έρχονται σε επαφή με το κοινό. Οι λογιστές που έρχονται σε επαφή με τους υπαλλήλους τις εφορίας, θα πρέπει να μας πουν αν τηρούνται τα πρωτόκολλα ή όχι» ανέφερε.

«Το δεύτερο στοιχείο» πρόσθεσε «είναι τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα. Εκεί υπάρχουν επίσης σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το τι συμβαίνει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή άλλο χώρο».

Οδηγίες ΕΟΔΥ προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Κλειστό το ΑΤ Αλίμου – 11 αστυνομικοί σε καραντίνα

Κλειστό για το κοινό είναι το ΑΤ Αλίμου καθώς 11 αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με ανήλικο ασυνόδευτο πρόσφυγα ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 14χρονος είχε βρεθεί από τους αστυνομικούς να περιφέρεται και μεταφέρθηκε στο τμήμα. Όμως, όταν υποβλήθηκε σε τεστ βρέθηκε θετικό.

Έτσι, αποφασίστηκε να μπουν προληπτικά σε καραντίνα 11 αστυνομικοί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο θα υποβληθούν για να διαπιστωθεί αν έχουν κορονοϊό. Μέχρι τότε και το αστυνομικό τμήμα Αλίμου θα είναι κλειστό για το κοινό

Βελόπουλος: «Εγώ στο παιδί μου δε θα φορούσα μάσκα»

Για μία ακόμη φορά πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα παιδιά κάτω των 12 ετών, σε μία εποχή όπου η χώρα περνά νέα έξαρση στη διασπορά του κορονοϊού και όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την αναγκαιότητα της χρήσης της προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία.
«Εγώ στο παιδί μου δεν θα έβαζα μάσκα, το λέω ξεκάθαρα. Αυτή είναι η άποψή μου» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παράλληλα ανέφερε: «Πώς θα πείσεις ένα παιδί 7-8 ετών να φοράει τόσες ώρες τη μάσκα; Εγώ ζήτησα τις μελέτες. Δεν έχω ξανακούσει για ασυμπτωματική ασθένεια. Δεν είμαι εδώ για να αμφισβητήσω την πανδημία. Αμφισβητώ τη μάσκα. Οι δηλώσεις Τσιόδρα και μάσκα είναι αντιφατικές. Λένε ψέματα. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Πριν τρεις μήνες λέγανε ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες. Έχουν πάρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα σε ερώτηση τηλεθεατή για το αν το παιδί του προσβληθεί από κορονοϊό ακολουθώντας την συμβουλή του, να μη φορέσει δηλαδή μάσκα τι θα κάνει, απάντησε «Είπα την άποψή μου. Ας με διώξει η Πολιτεία, εγώ λέγω για το δικό μου το παιδί. Γιατί πρέπει να επιβληθεί ένα μέτρο για το οποίο δεν υπάρχουν μελέτες;» αναρωτήθηκε.

Με την συμμετοχή Κεραμέως η ενημέρωση για τον κορονοϊό

Θεσσαλονίκη: Η μάσκα εκμηδενίζει τις αποστάσεις, είπε η υπ. Παιδείας συζητώντας με εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Κ. Μακεδονίας

«Οι ειδικοί ομοφώνως εισηγήθηκαν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων, με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που της έθεσαν εκπαιδευτικοί σε σχολείο της Ρεντίνας, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της σε εκπαιδευτικές δομές πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά το άνοιγμα των σχολείων, με τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της καραντίνας, η υπουργός επισήμανε ότι «τον Μάιο ήμασταν σε μια άλλη φάση της πανδημίας, δεν είχαμε ακόμη δεδομένα».
Σημείωσε, δε, ότι «τον Μάιο δεν φορούσαμε μάσκα, η οποία εκμηδενίζει αποστάσεις», προσθέτοντας ότι «το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι τελείως διαφορετικό τώρα» και είναι ενδεικτικό ότι «αν κανείς διαγνωστεί με κρούσμα, η πρώτη ερώτηση που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι αν φορούσε μάσκα ο φορέας και αναλόγως είναι τελείως διαφορετική η διαχείριση» «Εάν ήμασταν σε ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα . Πρέπει να προχωρήσουμε στη ζωή μας», τόνισε η υπουργός εκτιμώντας πως δίνεται στη νέα φάση «η ευκαιρία να εστιάσουμε σε μια ιδιαίτερη δεξιότητα αυτή της προσαρμοστικότητας, που είναι πολύ χρήσιμη κι όταν αύριο βγουν τα παιδιά μας στην κοινωνία».
Ερωτηθείσα για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας απάντησε: «Ακούω τη σχετική συζήτηση, ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τα τετραγωνικά μέτρα στα καταστήματα και το πόσοι μπορούν να μπουν μέσα και ότι στις τάξεις δεν εφαρμόζεται το ίδιο. Υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά, ότι σε ένα κατάστημα σε έναν οποιοδήποτε άλλο χώρο μεταβάλλεται διαρκώς ο πληθυσμός. Στην τάξη είναι ο ίδιος σταθερός πληθυσμός γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν πάρα πολύ στο να μένουν όσο γίνεται πιο πολύ με σταθερές ομάδες, να μην υπάρχει μεγάλη εναλλαγή πληθυσμιακών ομάδων […]
Με το χέρι στην καρδιά: Αν ξαφνικά μπορούσαμε να έχουμε τις διπλάσιες αίθουσες σε όλη τη χώρα, δε θα θέλαμε να το κάνουμε; Φυσικά και θα το κάναμε». Σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας, διευκρίνισε ότι στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης, θα ενημερώνεται όλη η πληροφορία, οτιδήποτε έχει να κάνει με κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, όλο το υλικό, οι υπουργικές αποφάσεις, οτιδήποτε υπάρχει εν είδει οδηγιών. «Η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο οδηγίες επικαιροποιούνται διαρκώς, άρα για ό,τι νεότερο υπάρχει -είτε ενδεχομένως τα μέτρα είναι πιο αυστηρά ή επιεική- όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα των μέτρων που ισχύουν».

Πηγές: in.gr, OPEN TV / ethnos.gr, ΑΝΤ1, skai.gr, ΑΠΕ/Σμαρώ Αβραμίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα