Καταστατικό και «εκλογικό» το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ξεκινά την Πέμπτη στις 6.30μμ με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα – Στις 15 Μαίου η εκλογή ηγεσίας και νέας Κ.Ε.

Φίλιππος Δεργιαδές
καταστατικό-και-εκλογικό-το-3ο-συνέδ-908677
Φίλιππος Δεργιαδές

Ως συνέδριο πολιτικής και οργανωτικής επανεκκίνησης και ανασύνθεσης, περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το 3ο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, που ξεκινά αύριο το απόγευμα στις 6.30μμ, στο κλειστό στάδιο του Φαλήρου στην Αθήνα, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Με κυρίαρχα συνθήματα, «Νέα αρχή – Πολιτική Αλλαγή – Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, προσδοκούν το 3ο καταστατικό και πολιτικό συνέδριο του κόμματος να εκπέμψει το μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να εκφράσει μία νέα συνθετική πολιτική πρόταση – πρόγραμμα για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία μεγάλων ανακατατάξεων και έντονων κοινωνικών διεργασιών και αποτελεί ένα συνέδριο τομής μέσα στη συνέχεια, με στόχο τη Νέα Αρχή και την πολιτική αλλαγή στη χώρα», τονίζει η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της ενόψει της έναρξη των εργασιών στο κλειστό του Φαλήρου, όπου το παρών θα δώσουν 5000 εκλεγμένοι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.

Τα μεγάλα ζητούμενα του συνεδρίου κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά την πολιτική φυσιογνωμία και ταυτότητα του κόμματος, τις θέσεις και τις προγραμματικές προτάσεις, και ο δεύτερος, το καταστατικό και τα οργανωτικά, όπου η πρόταση Τσίπρα για εκλογή ηγεσίας και Κ.Ε. από το σώμα των μελών του κόμματος, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και τριβές μεταξύ των στελεχών και των τάσεων του κόμματος.

Το προεδρικό στρατόπεδο, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, που τελικά συνδέονται περισσότερο με τις προσωπικές φιλοδοξίες των διαφόρων επώνυμων στελεχών, φαίνεται να συμφωνεί και να συντάσσεται σε μία κοινή γραμμή και στρατηγική, όπου η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, παίζει ζωτικό και καθοριστικό ρόλο. Η Κίνηση Μελών, η Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ), η ΔΗΜΑΡ, η Γέφυρα και οι άλλες εσωκομματικές ομαδοποιήσεις, που ξεπήδησαν μέσα από την διαδικασία της διεύρυνσης, εκτιμάται ότι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων.

fb-post.png

Αυτό δεν σημαίνει ότι το συνέδριο θα εξελιχθεί σε μία χαλαρή και χωρίς αντιπαραθέσεις διαδικασία, παρότι η αριστερή πτέρυγα της Ομπρέλας και των «+53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν δείχνει να διαθέτει τις δυνάμεις και τους συσχετισμούς να αντιπαρατεθεί μετωπικά με την προεδρική πλειοψηφία.

Οι προεδρικοί θεωρούν ότι το 3ο συνέδριο πρέπει να σηματοδοτήσει και να οριστικοποιήσει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και στα νέα ρεύματα πολιτικής σκέψης, το οποίο θα έχει τα αντανακλαστικά ώστε να μπορεί να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις, από την ριζοσπαστική αριστερά και τον οικολογικό χώρο μέχρι την κεντροαριστερά και το προοδευτικό κέντρο.

Από άλλη διαφορετική σκοπιά, η αριστερή πτέρυγα πιστεύει ότι η στροφή προς το κέντρο, που επιχειρεί εδώ και καιρό η ηγεσία, όπως και η υιοθέτηση μορφών οργάνωσης, μακριά από την παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα απομακρύνουν, θα θολώσουν και θα αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τα προτάγματα του κοινωνικού μετασχηματισμού και του ταξικού ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αποφύγει με κάθε τρόπο την όξυνση των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Γνωρίζει ότι παραμένει το δυνατό χαρτί του κόμματος και έχει διαφυλάξει την ενότητα, επιμένοντας ότι μόνο μέσα από συνθέσεις και διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναδειχθεί σε κορμό και εκφραστή της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης.

Η διαδικασία και οι εσωκομματικές εκλογές 

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα με την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία θα παρουσιάσει τις βασικές του θέσεις και προτάσεις για την πολιτική στρατηγική και τις καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές.

Θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες πολιτικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα και οι αποφάσεις θα ληφθούν το βράδυ του Σαββάτου με ψηφοφορία των συνέδρων. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, μέσω της οποίας θα συνοψίσει τα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Τους 5000 συνέδρους σύμφωνα με στοιχεία της Κουμουνδούρου, έχουν εκλέξει μέσα από αρχαιρεσίες, περίπου 40.000 χιλιάδες μέλη του κόμματος που προσήλθαν στις κάλπες των προσυνεδριακών διαδικασιών.

Την Κυριακή 15 Μαίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου και των 300 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Κάλπες θα στηθούν σε 500 τμήματα σε όλη τη χώρα ανά την Ελλάδα και δικαίωμα ψήφου θα έχουν περίπου 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί στις λίστες του κόμματος έως τις 21.3.2022.

Η εκπροσώπηση στην Κ.Ε. θα γίνει βάσει ποσόστωσης ανά περιφέρεια: η Αττική θα εκλέξει 150 μέλη, η Κεντρική Μακεδονία 34 μέλη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 10 μέλη, η Δυτική Μακεδονία 10 μέλη, η Ήπειρος 10 μέλη, η Θεσσαλία 12 μέλη, τα Ιόνια Νησιά 6 μέλη, η Δυτική Ελλάδα 20 μέλη, η Στερεά Ελλάδα 8 μέλη, η Πελοπόννησος 14 μέλη, το Βόρειο Αιγαίο 4 μέλη, το Νότιο Αιγαίο 4 μέλη, η Κρήτη 16 μέλη και οι οργανώσεις εξωτερικού 2 μέλη. Επίσης θα εφαρμοστεί η ποσόστωση φύλου 50-50. Δηλαδή τα μισά μέλη της Κ.Ε. θα πρέπει να είναι γυναίκες. Η συμμετοχή βουλευτών στην ΚΕ έχει οριστεί για την Αττική στο 15% και για τις άλλες περιφέρειες στο 20% ενώ η ποσόστωση ένταξης των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας έχει οριστεί σε 20% ανά περιφέρεια.

synedrio-syriza-qLhHu.png

Συμφωνίες και διαφωνίες αλλά και αισιοδοξία για μία νέα συνθετική πρόταση

Τα ίδια πάντως τα στελέχη του κόμματος, αναγνωρίζουν ότι το 3ο συνέδριο θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την πορεία του κόμματος αλλά και για το μέλλον του. Παρά τις διαφωνίες, ο χώρος έχει παράδοση στην εσωκομματική δημοκρατία και στην συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, που φέρνει στο προσκήνιο τις ψηφοφορίες των μελών, μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ζητούμενο για την ίδια την κοινωνία, είναι το πρόγραμμα και οι θέσεις του κόμματος για τα μείζονα ζητήματα, όπως και η υλοποίηση και τήρηση αυτών των προτάσεων.

Αμπατζάς: Θα βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ

Αισιόδοξος ότι το συνέδριο θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία νέα δυναμική πορεία δηλώνει ο Κώστας Αμπατζάς, συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης, και μέλος της απερχόμενης Κ.Ε., σχολιάζοντας πως πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώνονται για τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα και σταθμός ενότητας και σύνθεσης.

«Το συνέδριο θα μας δώσει τη δυνατότητα να βγούμε ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ» τονίζει και επισημαίνει πως «οι εργασίες αυτού του συνεδρίου είναι η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή και θα σημάνουν και την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο θέσεων και προγραμματικών επεξεργασιών. Επίσης ως καταστατικό το συνέδριο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμπτύξουμε ένα σύγχρονο κόμμα της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς υπόδειγμα για την Ευρώπη δημοκρατικό ενεργό δυναμικό με δυνατότητες καθαρών θέσεων και ευελιξίας που θα μπορεί να απαντάει στις προκλήσεις της εποχής με βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών και των συμφερόντων της χώρας».

Σχετικά με την εκλογική προετοιμασία του κόμματος, σημειώνει πως «το κόμμα περιμένει τις εκλογές, τις επιδιώκει και τις ζητάει και το συνέδριο θα επικυρώσει την πολιτική και οργανωτική μας ετοιμότητα για τις εκλογές. Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να γίνουν άμεσα οι εκλογές ώστε να φύγει αυτή η καταστροφική από όλες τις απόψεις κυβέρνηση. Το συνέδριο μας δίνει αυτή τη δυνατότητας συντεταγμένα να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την εκλογική μάχη».

Σε ότι αφορά τις προσυνεδριακές διαδικασίες στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει πως ο νομός θα στείλει στο συνέδριο 500 συνέδρους, εκ των οποίων οι 350 θα είναι από την πρώτη εκλογική περιφέρεια ενώ για τη συμμετοχή σχολιάζει πως παρά τα ικανοποιητικά ποσοστά θα μπορούσε να «πάει καλύτερα». «Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ξεπέρασε το 65% και έγιναν περίπου 100 συνεδριάσεις στις οργανώσεις του κόμματος της περιφέρειας μας, αλλά λόγω της πανδημίας και των ειδικών συνθηκών της περιόδου, η συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε, παρότι τα επίπεδα ήταν ικανοποιητικά. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερα» τονίζει.

Ελευθεριάδης: Επιτέλους η πολιτική ξανά στο προσκήνιο

«Τα συνέδρια των κομμάτων αποτελούν τις κορυφαίες πολιτικές διαδικασίες που πάντα φιλοδοξούν να είναι εξωστρεφή, αλλά σπάνια το πετυχαίνουν. Επικεντρώνονται συνήθως στην εκλογή των προσώπων και ιδιαίτερα στις εναλλαγές προέδρων. Το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή προέδρου. Αλλάζει όμως τον προσανατολισμό του κόμματος. Επιδιώκει να κάνει την πολιτική ξανά ελκυστική στους νέους, δίνοντας τον πρώτο λόγο στα μέλη» τονίζει ο Αντώνης Ελευθεριάδης μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης του κόμματος επισημαίνοντας παράλληλα πως το συνέδριο είναι «ένα εγχείρημα που η επιτυχία του θα αποτελέσει βάση ανανέωσης για όλο το πολιτικό σύστημα και ενδεχομένως μια νέα αντίληψη συμμετοχής».

Σχετικά με τις οργανωτικές αλλαγές που έχει εισηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «τα δημοψηφίσματα δίνουν μια αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση, ο περιορισμός στις θητείες επιχειρεί να κάνει θεσμική την ανανέωση και όχι ένα ευχολόγιο και ίσως η πιο σημαντική τομή αποδειχτεί η πρόβλεψη για οριζόντιες πρακτικές δικτύωσης, που απελευθερώνουν από τις ανούσιες μικροεξουσιαστικές συγκρούσεις και επιτρέπουν σε ad hoc σχήματα να παράγουν στοχευμένες πολιτικές. Επιτέλους η πολιτική ξανά στο προσκήνιο!».

sinedrio.jpg

Τσιόκας: Σύνθεση και υπέρβαση για την μετεξέλιξη της προοδευτικής παράταξης

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για την δημιουργίας μια μεγάλης σύγχρονης αριστεράς που θα υπερβαίνει τις αντι­θέ­σεις και τα σχί­σμα­τα του παρελθόντος εκτιμά ο Χάρης Τσιόκας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Όπως τονίζει πρόκειται για ένα συνέδριο το­μής και συ­νέ­χειας ενώ σημειώνει πως «οι προσυνεδριακές διαδικασίες άνοιξαν το δρόμο προκειμένου ο πολιτικός φορέας να μετεξελιχθεί σε κορμό της προοδευτικής παράταξης με σαφή εναλλακτικό και ριζοσπαστικό προσανατολισμό. Τώρα με τις εργασίες και τα θέματα που θα το απασχολήσουν γίνεται χώρος σύν­θε­σης και υπέρ­βα­σης για προ­ο­δευ­τι­κή διέ­ξο­δο». Υπογραμμίζει δε πως «ο­ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ – Π.Σ. με τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και των συλλογικών οργάνων μετατρέπεται σε κορ­μό της με­γά­λης προ­ο­δευ­τι­κής πα­ρά­τα­ξης καθώς στο χώρο του πλέον ανταμώνουν όλα τα ρεύματα του προοδευτικού τόξου με πολιτική και προγραμματική ενότητα». Επισημαίνει δε πως με το συ­νέ­δριο του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «θα πετύχει τον με­τα­σχη­μα­τι­σμό του σε υβρι­δι­κό πο­λυ­συλ­λε­κτι­κό κόμ­μα, χωρίς να νοθεύει τις αρ­χές της Αρι­στε­ράς, του σο­σια­λι­σμού και της οι­κο­λο­γί­ας» όπως και το να «εκφράζει την πλα­τιά συμ­μα­χία των δυ­νά­με­ων που έχουν λό­γους να δια­μορ­φώ­σουν προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση».

«Το βασικό μας πρόταγμα είναι σύνθεση και υπέρβαση για την μετεξέλιξη της προοδευτικής παράταξης που δεν θα διεκδικεί την διακυβέρνηση ως αυτοσκοπό αλλά με τη δέσμευση πως θέ­τει ως προ­τε­ραιό­τη­τα πο­λι­τι­κές στή­ρι­ξης και διεύ­ρυν­σης της πα­ρα­γω­γι­κής βά­σης. Με τις δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας συ­ντε­λε­στή και συμ­μέ­το­χο στον πα­ρα­γό­με­νο πλού­το» τονίζει.

Καμτσίδου: Η εσωστρέφεια και η προσοχή σε ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης δεν είναι επωφελής.

Στο ζήτημα των προτάσεων για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της νέας ηγεσίας και των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, εστιάζει η Ιφιγένεια Καμτσίδου, μέλος της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης και της απερχόμενης Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τονίζοντας πως δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας η οποία δεν είναι χρήσιμη και δη σε περίοδο πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων.

Για το συνέδριο τονίζει πως «το επίδικο είναι η επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς και η ανασυγκρότηση των δυνάμεων του και η χάραξη ενός κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ζητήματα υπογραμμίζει ότι σε μία περίοδο που οι κοινωνικές εντάσεις οξύνονται η εσωστρέφεια και η προσοχή σε ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης δεν είναι επωφελής. Η πρόταση για αναμόρφωση του καταστατικού και η εκλογή των οργάνων του προέδρου και της ΚΕ με δημοψηφισματικό τρόπο, απομακρύνει από τα κρίσιμα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα».

Επίσης θεωρεί πως «η ανάδειξη μονοπρόσωπων οργάνων μέσα από ευρύτατες ψηφοφορίες υπονομεύει τις κομματικές λειτουργίες διότι το κόμμα αποσυνδέεται από τα πολιτικά διακυβεύματα και καταργεί τη δυνατότητα λογοδοσίας της ηγεσίας του κόμματος».

Ανάλογα και την πρόταση για ανάδειξη της ΚΕ μέσω της καθολικής ψηφοφορίας των μελών την χαρακτηρίζει «εσπευσμένη και χωρίς επαρκή μελέτη πρόταση» η οποία «ενέχει τον κίνδυνο είτε της ομοσπονδοποίησης του κόμματος είτε της επικράτησης των επώνυμων της πολιτικής».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα