Καθηγητές ΑΠΘ: Άμεση ανάγκη για τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Aυτός είναι ο νέος χάρτης του ΕΣΥ.
Έφτασε η ώρα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς αύριο, Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους
«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο κ. Θεμιστοκλέους.
Yπενθύμιση – Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου
Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.
Το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού το προσεχές διάστημα κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να «θωρακιστεί» το σύστημα Υγείας -υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας- αλλά και για να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.
Καθηγητές ΑΠΘ: Άμεση η ανάγκη για τρίτη δόση στους υγειονομικούς
Την άμεση ανάγκη να προχωρήσει η τρίτη δόση του εμβολίου στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, αφού ήδη παρουσιάζονται κρούσματα, έστω και με ήπια συμπτώματα, σε αυτούς πουν έχουν κάνει τις δύο δόσεις και η απουσία τους από το χώρο εργασίας, σε συνδυασμό με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μπορεί να επιφέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, σημειώνουν στο ethnos.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να ακολουθήσουν στη διενέργεια της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου, ο κ. Κιουμής υποστηρίζει ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν, όσοι συμπλήρωσαν έξι μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ σχεδόν ταυτόσημη είναι η άποψη και του κ. Παπαζήση. Ο τελευταίος κάνει λόγο για εμβολιασμό με τρίτη δόση μετά τη συμπλήρωση έξι έως εννέα μηνών από τη δεύτερη, με προτεραιότητα όσοι είναι κάτω των εξήντα ετών και έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο από εδώ και στο εξής να μάθουμε να ζούμε με έναν ετήσιο ή συχνό εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κιουμής, αναφέρει ότι είναι πιθανό ο κορονοϊός να εγκατασταθεί στη ζωή μας. Ωστόσο, στόχος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι να μετατραπεί σε μία απλή νόσο του αναπνευστικού και να μην προκαλεί μεγάλη ανησυχία, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλεί η κοινή γρίπη.
Ταχύτατα η τρίτη δόση σε υγειονομικούς
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, θα πρέπει να γίνει άμεσα η τρίτη, η αναμνηστική, δόση του εμβολίου σε όσους εργάζονται σε κρίσιμους τομείς, όπως, για παράδειγμα, το σύστημα υγείας, καθώς και στους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.
«Ήδη υπάρχουν κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών, οι οποίοι, βέβαια, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Αν νοσήσουν αρκετοί και πρέπει να αφήσουν για κάποιο διάστημα την εργασία τους και με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί από την εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Η τρίτη δόση του εμβολίου στους υγειονομικούς πρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη διασπορά του ιού, εξαιτίας, για παράδειγμα, της έναρξης των λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων και μετά να εμβολιαστούν με τρίτη δόση οι υγειονομικοί. Αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν για την τρίτη δόση, όσοι συμπλήρωσαν έξι μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Η χρονική απόσταση από τη δεύτερη δόση πρέπει να είναι το κριτήριο και όχι η ηλικία», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαζήσης σημειώνει στο ethnos.gr ότι και οι ίδιοι οι υγειονομικοί θέλουν να εμβολιαστούν με τρίτη δόση. «Ζητάνε και οι ίδιοι οι υγειονομικοί την τρίτη δόση. Γίνομαι δέκτης τέτοιων αιτημάτων. Διεξήγαμε μελέτη στο νοσοκομείο ‘’Γεννηματάς’’ και μετρήσαμε τα αντισώματα των υγειονομικών. Είδαμε ότι μετά από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση υπάρχουν αντισώματα, όμως, αρχίζουν και μειώνονται, κυρίως σε αυτούς που είναι άνω των εξήντα ετών. Θεωρώ ότι χρειάζεται άμεσα η τρίτη δόση στους υγειονομικούς, διότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αφού εκτίθενται σε αυξημένα ιικά φορτία. Οι δύο δόσεις προστατεύουν αλλά όχι σε ποσοστό 100%. Γι’ αυτό χρειάζεται η τρίτη δόση, ώστε να προστατευτούν καλύτερα οι υγειονομικοί. Μιλάω πάντοτε γι’ αυτούς που συμπληρώθηκαν έξι έως εννέα μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσουν για την τρίτη δόση όλοι οι κάτω των εξήντα ετών πολίτες με υποκείμενα νοσήματα και πιο μετά ο γενικός υγιής πληθυσμός», αναφέρει ο κ. Παπαζήσης.
Εργοστάσια υπερμετάδοσης οι χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών
Κατά τον κ. Κιουμή, το σημαντικότερο απ’ όλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι να εμβολιαστούν με την πρώτη και τη δεύτερη δόση οι μέχρι σήμερα ανεμβολίαστοι.
«Θα ακουστώ μονότονος, αλλά πρέπει να επαναλάβω αυτό που έχω τονίσει πολλές φορές. Πέρα από την τρίτη δόση το σημαντικότερο είναι να προχωρήσουν η πρώτη και η δεύτερη δόση. Ιδίως οι χώρες που έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών λειτουργούν ως εργοστάσια υπερμετάδοσης του ιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για κάτι σαν το Μύθο του Σίσυφου ή σαν τον Πίθο των Δαναΐδων», τονίζει ο κ. Κιουμής.
«Πιθανό να εγκατασταθεί ο κορονοϊός»
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, είναι πιθανό να… εγκατασταθεί στη ζωή μας ο κορονοϊός και να χρειάζεται ενδεχομένως κάθε χρόνο να εμβολιαζόμαστε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα, για να ληφθεί οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Ακόμα και στην κοινή γρίπη, η οποία δε μας προβληματίζει, το 30% της οφείλεται σε στελέχη του κορονοϊού, διαφορετικά, όμως, σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το σημαντικό είναι η πανδημία να μετατραπεί σε μία απλή νόσο του αναπνευστικού και να μη μας προκαλεί ανησυχία. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει σημασία ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων, αλλά αυτός των θανάτων και των βαριά νοσούντων», σημειώνει ο κ. Κιουμής.
Ο νέος χάρτης του ΕΣΥ – Συνεργασίες με ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη
Σε συνεργασίες με ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη – σε δομές πρωτοβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας – επενδύει η ηγεσία του υπουργείου Υγειάς, δρομολογώντας τη δημιουργία ενός νέου χάρτη παρεχόμενων υπηρεσιών που θα λειτουργεί ακτινωτά στο σύνολο της χώρας, καλύπτοντας έτσι σημαντικά κενά.
«Ολοι οι γιατροί παίρνουμε πτυχία από τα ίδια πανεπιστήμια. Εχουμε τις ίδιες γνώσεις και η υπογραφή μας θα πρέπει να έχει την ίδια ισχύ», ήταν ενδεικτικά τα λόγια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, στο πλαίσιο γνωριμίας με τους δημοσιογράφους.
Η ίδια εκφράζοντας την αγωνία μίας μάχιμης γιατρού, η οποία αναζητά εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα θεραπεύσουν τις παθογένειες του συστήματος, εκτιμά ότι η συνεργασία όλων των δυνάμεων θα οδηγήσει «σε καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς κόστος για τον ασθενή».
Υπό το πρίσμα αυτό, εμφανίστηκε να αφορίζει τις «ταμπέλες» προσεγγίζοντας τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) χωρίς παρωπίδες. Η στόχευση – όπως ανέλυσε – είναι ο κάθε ασθενής να έχει τον γιατρό του και την υπηρεσία που πρέπει, επισημαίνοντας τη σημασία δημιουργίας Κέντρων Αριστείας.
Παράλληλα, η νέα ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, το νέο ΕΣΥ να μην σπαταλά ανισομερώς έμψυχους η άψυχους πόρους, αλλά αντιθέτως να δημιουργεί ευκαιρίες και «γέφυρες» υπηρεσιών εκεί όπου σήμερα εντοπίζονται «μαύρες τρύπες».
Κρίσιμο κεφάλαιο η ψηφιακή υγεία
Ετσι, στο σχέδιο που καθαρογράφεται, κρίσιμο κεφάλαιο είναι η ψηφιακή υγεία, με την τηλεϊατρική να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς αξιοποίηση που θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, μηδενίζοντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται στο ΕΣΥ ομοιάζουν με ένα μωσαϊκό μεταρρυθμίσεων σε διαφορετικούς τομείς της Υγείας – π.χ. δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, στη στελέχωση των νοσοκομείων, στη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας.
Η πολιτική που χαράσσεται, απαντούν στελέχη του υπουργείου, δεν είναι τμηματική και άναρχη. Αντιθέτως, εστιάζει σε μία ολιστική, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, προσέγγιση για τη ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη.
Μια από τις φράσεις που επαναλαμβάνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων, είναι ότι πρέπει να πάψει να υπάρχει ένα ΕΣΥ «δύο ταχυτήτων».
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών ή ακόμη και νοσοκομείων αλλά και η μετατροπή ρόλου νοσηλευτικών ιδρυμάτων αποτελεί προαπαιτούμενο για μία γενναία ανασυγκρότηση δυνάμεων.
Πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε στην ίδια συνάντηση ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία, μία προοπτική που σημειωτέον βρίσκει αντίθετους τους υγειονομικούς. Δεν έκρυψε, όμως, ότι θα υπάρξουν αλλαγές, προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι δυνατόν σε μία δομή υγείας να υπάρχει ένας αναισθησιολόγος».
Πρόκληση η πανδημία
Εν τω μεταξύ, η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση με τα υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο να επιχειρούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και ανάγκες που αποκαλύπτονται σταδιακά.
Ενδεικτική η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου, με τίτλο «Covid-19: Που βρισκόμαστε σήμερα».
Οπως ο ίδιος προειδοποίησε, θα χρειαστούν τρία-τέσσερα χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου.
Αιτία, τα περιστατικά μακράς Covid, με τον κορυφαίο έλληνα επιστήμονα να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μεταξύ άλλων υποστήριξη του συστήματος και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν τουλάχιστον 12 κέντρα για την αντιμετώπιση ασθενών με συμπτώματα μακράς Covid, με τη χώρα μας να ακολουθεί το ίδιο μοντέλο καθώς σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου ιατρείων, με τα προσωπικό τους να αφιερώνεται στην παρακολούθηση ασθενών που νόσησαν και εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα.
Μάλιστα, οι δομές αυτές, θα περιλαμβάνουν και παιδιατρικά περιστατικά, αλλά και ψυχικής υγείας.
Πηγές: iefimerida/ Έθνος/ in.gr
Χάρτης των κρουσμάτων: Σχεδόν 300 σε Θεσσαλονίκη- 531 σε Αττική