Κοροναϊός: Τι λένε οι ειδικοί για την χρήση μάσκας στα σχολεία

Στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Parallaxi
κοροναϊός-τι-λένε-οι-ειδικοί-για-την-χρ-653362
Parallaxi

mask school

Μόσιαλος για σχολεία: Πρέπει να πείσουμε για τη χρήση μάσκας

Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από τους μαθητές μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε γονείς και παιδιά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία» και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να γίνει με διοικητή εντολή.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα. Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος δεν ελλοχεύει στο γεγονός ότι μπορεί να νοσήσουν τα παιδιά, αλλά πως μπορούν να διασπείρουν τον ιό στην οικογένεια τους. Μάλιστα, προσθέτει πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν υπάρχει μέλος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως «η τηλεκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, όχι ως ένα πλάνο B, αλλά ως σύγχρονη διδακτική διδασκαλία».

Η πορεία της πανδημίας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε γενικότερα και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα ύστερα από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως οι μόνες προβλέψεις που μπορεί να γίνουν για την πορεία των κρουσμάτων αντιστοιχούν για δύο με τέσσερις εβδομάδες.

Όπως είπε, πλέον προσβάλλονται με κοροναϊό περισσότερο οι νέοι και όχι οι ηλικιωμένοι, καθώς αν συνέβαινε αυτό, θα υπήρχε αύξηση στις ΜΕΘ και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Καθηγήτρια ΕΚΠΑ: Κανένας ιατρικός κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά στα σχολεία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μιλώντας στο Open, η κ. Πααπευαγγέλου σχολίασε ότι το κίνημα της εναντίον της μάσκας που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας «δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε τέτοια κινήματα και για τους ενήλικες, όχι μόνο για τα παιδιά. Είναι λογικό, είναι ένα μέτρο (η χρήση μάσκας) το οποίο κάποιους φοβίζει, κάποιους ενοχλεί, κάποιους τρομάζει, άλλους παραξενεύει. Είναι μία νέα καθημερινότητα που ζούμε και χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Είμαι αισιόδοξη ότι τόσο η Ελληνίδα μάνα όσο και ο Έλληνας μαθητής θα κατανοήσει τη χρήση μάσκας για την προστασία τη δική μας και ολόκληρης της κοινωνίας. Ελπίζω ότι μέσα στο σχολείο θα έχουμε ένα ρεύμα υπέρ της μάσκας και όχι αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες».

«Πάντα υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες που έχουν διαφορετική άποψη. Δεν ξέρω τα κίνητρα και τους φόβους που οδηγούν κάποιους συναδέλφους μας να είναι εναντίον της μάσκας. Δεν έχω ακούσει κανέναν παιδίατρο να είναι εναντίον της χρήσης της. Όμως εγώ αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα σαφώς είναι μαζί μας και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ιατρικός για τη μάσκα», συμπλήρωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχουν διάφορες πρακτικές (για τη χρήση μάσκας). Η κάθε χώρα ανάλογα με τη χωροταξία τους, ανάλογα με την κουλτούρα τους, έχουν διαφορετικές πρακτικές. Υπάρχουν χώρες όπως η Ελβετία που έχει τη χρήση μάσκας μόνο στο Γυμνάσιο. Υπάρχουν χώρες που έχουν τη μάσκα μόνο στα διαλείμματα. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αποφασίζουμε και με βάση την κουλτούρα του Έλληνα και τα επιστημονικά δεδομένα εκείνης της στιγμής. Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο, το ζούμε τώρα, εξελίσσεται. Μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να λέμε ότι αυτό ήταν υπερβολή γιατί τα παιδιά μια χαρά θα τα έβγαζαν και χωρίς τη μάσκα. Δεν το ξέρουμε όμως και εμείς πρέπει να είμαστε υπέρ της υγείας των παιδιών και κυρίως των ενηλίκων», επεσήμανε ακόμη.

«Δεν κάνουμε τίποτε εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Απλώς είμαστε στη διαδικασία όπου θα φτιάξουμε τις ακριβείς οδηγίες για το πότε ο γονέας, ο γιατρός του παιδιού θα ανεβάσει την «κόκκινη» σημαία και θα στείλει το παιδί του για εξέταση. Από εκεί και πέρα εάν η εξέταση βγει θετική για την Covid τότε θα ληφθούν μέτρα στα σχολεία. Κάθε παιδί που θα έχει συναχάκι μένει σπίτι του και εξετάζεται από τον γιατρό. Εφόσον αυτό έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο Covid γίνεται το τεστ. Αν το τεστ βγει θετικό ειδοποιείται το σχολείο», συνέχισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ. «Η χρήση μάσκας μπορεί να λειτουργήσει και ως μέτρο προστασίας από άλλες ιώσεις», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Λινού στον ΑΝΤ1: Η μάσκα δεν είναι επαρκές μέτρο για τα σχολεία

Απαιτούνται αποστάσεις μέσα στις τάξεις για τους μαθητές, τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Τι προτείνει για τα διαλείμματα. «Μείζον θέμα» πως τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

Δείτε αναλυτικά:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα