Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 4,2 ρίχτερ που ταρακούνησαν και τη Θεσσαλονίκη

Ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ.

Parallaxi
καθησυχαστικοί-οι-σεισμολόγοι-για-τα-42-336758
Parallaxi

Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 11.24. σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 3,9 Ρίχτερ.

Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια” τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

“Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία” αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

“Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

“Δεν χρειάζεται πανικός” τόνισε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, με επίκεντρο την περιοχή της Βόλβης και έγινε αισθητός και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό το λόγο δεν χρειάζεται πανικός” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα. “Έχουμε μία μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης” εξήγησε.

Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής “θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, τι κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει”.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από τη σεισμική δόνηση, που ήταν “έντονη” αλλά “χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια”, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό πολίτη ή τυχόν υλικές ζημίες.

Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκονται στο δημαρχείο για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα. “Εχουμε ήδη έρθει σε επικοινωία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων”, σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι “όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ: 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα