Top

Καθώς οι μεταλλάξεις του ιού αυξάνονται παγκοσμίως τα μέτρα αυστηροποιούνται

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
καθώς-οι-μεταλλάξεις-του-ιού-αυξάνοντ-635820
Parallaxi

κοροναιος

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Iταλία:Το Βατικανό ξεκίνησε να εμβολιάζει τους άστεγους της Ρώμης

Το Βατικανό ξεκίνησε σήμερα τους δωρεάν εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού των αστέγων της Ρώμης.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στο κεντρικό δωμάτιο της Αίθουσας Ακροάσεων πάπας Παύλος ο ΣΤ’, την τεράστια αίθουσα για το κοινό όπου τελείται το εβδομαδιαίο κήρυγμα του πάπα, η οποία όμως έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τη διαδικασία επέβλεπε ο 57χρονος καρδινάλιος Κόνραντ Κρατσιέφσκι, ο πολωνός επικεφαλής του παπικού γραφείου φιλανθρωπίας, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά ηγετικό ρόλο στην φροντίδα των αστέγων της Ρώμης.

Περίπου 25 άστεγοι, οι οποίοι φροντίζονταν στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται το γραφείο αυτό, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου και μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα εμβολιαστούν και άλλοι, ανέφερε μια ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο προηγούμενος πάπας, ο 93χρονος Βενέδικτος, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις αρχές του μήνα ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

“Είναι μια ηθική επιλογή γιατί διακινδυνεύετε την υγεία σας, την ζωή σας, αλλά και τις ζωές των άλλων”, δήλωσε τότε στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Υπό τον Φραγκίσκο το Βατικανό έχει εγκαινιάσει μια σειρά από δομές για να βοηθήσει τον άστεγο πληθυσμό της Ρώμης, μεταξύ των οποίων μια κλινική, εγκαταστάσεις καθαριότητας και υπηρεσίες για κούρεμα.

Κορονοϊός : Aπογοητευμένοι οι παιδίατροι από την παράταση του κλεισίματος παιδικών σταθμών και σχολείων

Εμπειρογνώμονες σε θέματα παιδικής και εφηβικής ιατρικής εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Ο γενικός γραμματέας της «Γερμανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ιατρικής» (DAKJ), Χανς-Ίκο Χούπερτς, προειδοποίησε «για δυσάρεστες κοινωνικές συνέπειες από την παράταση του κλεισίματος των παιδικών σταθμών και των σχολείων. Δεν μιλάω για θεωρητικό κίνδυνο», τόνισε ο γιατρός στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung.

«Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος ότι μια ολόκληρη γενιά μαθητών θα βιώσει εφόρου ζωής τις συνέπειες των σημερινών αποφάσεων. Το τρέχον εκπαιδευτικό έλλειμμα των μαθητών θα οδηγήσει στην μη εξάντληση των δυνατοτήτων τους για την μετέπειτα ζωή τους και θα έχουν μόνιμα ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος από ό, τι θα ήταν δυνατό να επιτύχουν», επισήμανε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν.

«Εξίσου σημαντικά είναι τα ψυχοκοινωνικά και κινητικά ελλείμματα που δημιουργούνται σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκω θαυμάσιο το γεγονός μεμονωμένα κρατίδια δεν συμμορφώνονται με την επιθυμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και έχουν αφήσει ανοιχτά ορισμένα από τα δημοτικά σχολεία», τόνισε ο Χούπερτς.

ΕΡΕΥΝΑ: Tι ισχύει για την ομιλία σε κλειστό χώρο

Ινδία-κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι αποστολές εμβολίων εναντίον της COVID-19 σε γειτονικές χώρες

Η Ινδία άρχισε σήμερα να διανέμει εμβόλια κατά του κορονοϊού στις γειτονικές της χώρες, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών, με το πρώτο φορτίο να στέλνεται στο μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια.

Το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ είπαν πως αναμένουν παραδόσεις αύριο, Πέμπτη. Ο μοναδικός γείτονας που είναι απών από τον κατάλογο της Ινδίας, εκτός από την Κίνα, είναι ο περιφερειακός της αντίπαλος, το Πακιστάν, το οποίο δεν έχει ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με Ινδό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εξαρτώνται από την Ινδία, τη μεγαλύτερη παρασκευάστρια εμβολίων στον κόσμο, για προμήθειες προκειμένου να ξεκινήσουν προγράμματα ανοσοποίησης από την COVID-19.

«Το Φαρμακείο του Κόσμου θα ανταποκριθεί θετικά ώστε να ξεπεράσει την πρόκληση της COVID-19», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ, ο οποίος πρόσθεσε πως τα πρώτα εμβόλια έφθασαν στο Μπουτάν και στις Μαλδίβες.

Το υπουργείο του ανέφερε χθες, Τρίτη, πως «προμήθειες υπό μορφή επιχορήγησης» θα μεταφερθούν επίσης στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, στη Μιανμάρ και στις Σεϊχέλλες. Τα φορτία για τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και τον Μαυρίκιο αναμένουν εγκρίσεις ρυθμιστικών αρχών.

Η Ινδία ενέκρινε δύο εμβόλια αυτόν τον μήνα για επείγουσα χρήση στο εσωτερικό, ένα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα άλλο που ανέπτυξε στη χώρα η Bharat Biotech σε συνεργασία με το κρατικό Indian Council of Medical Research. Αμφότερα παρασκευάζονται τοπικά.

Τουλάχιστον άλλα δύο εμβόλια αναμένεται να λάβουν άδεια από την Ινδία τους επόμενους δύο μήνες.

Η Ινδία θα στείλει αρχικά φορτία μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παρασκευάστηκε από το Serum Institute of India, τον μεγαλύτερο στον κόσμο παρασκευαστή εμβολίων, με την εμπορική επωνυμία COVISHIELD.

Το Μπανγκλαντές ανέφερε πως αναμένει να λάβει δώρο δύο εκατομμύρια δόσεις του COVISHIELD από την Ινδία αύριο. Η χώρα των τουλάχιστον 160 εκατ. κατοίκων δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού και έχει παραγγείλει άλλα 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Το Νεπάλ ανέφερε ότι η Ινδία του έχει υποσχεθεί ένα εκατομμύριο δωρεάν δόσεις.

Το Πακιστάν έχει εγκρίνει για επείγουσα χρήση το εμβόλιο της κινέζικης Sinopharm εναντίον της COVID-19 και εκείνο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αλλά δεν έχει ακόμη παραλάβει προμήθειες.

Η Ινδία, που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από κορονοϊό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 631.417 εργαζομένους στην πρώτη γραμμή έχοντας ξεκινήσει την εκστρατεία την περασμένη Κυριακή.

Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη πληθυσμού κατέγραψε σήμερα 13.823 νέες μολύνσεις, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τα 10,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός των θανάτων από την ασθένεια αυξήθηκε κατά 162 φθάνοντας τις 152.718, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή να μην αρνηθούν να εμβολιαστούν αφού διαπιστώθηκε πως σχεδόν όλα τα κρατίδια δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στους στόχους τους τις πρώτες ημέρες των εμβολιασμών.

Πολλοί αρνήθηκαν να λάβουν τα εμβόλια, ιδίως εκείνο της Bharat Biotech, τα δεδομένα αποτελεσματικότητας του οποίου από δοκιμές τελευταίου σταδίου δεν είναι γνωστά, από τον φόβο παρενεργειών.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εδρεύουσα στο Νέο Δελχί διαδικτυακή πλατφόρμα LocalCircles, το 62% των 17.000 ερωτηθέντων δίσταζαν να εμβολιαστούν αμέσως, κυρίως λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενες ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση ανέφερε ποσοστό νοσηλείας από παρενέργειες μόνο 0,002% όσων εμβολιάστηκαν.

Ολλανδία- covid- 19: Η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας σκοπεύει να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά την επιβολή lockdown, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της covid-19 στη χώρα, μετάδωσε ο σταθμός RTL.

Από την Παρασκευή και μεταξύ των ωρών 20:30 και 04:30 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για έκτακτους λόγους, εξήγησε το RTL επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν κλείσει τα σχολεία στην Ολλανδία και τα μη απαραίτητα καταστήματα, ενώ είχαν προηγηθεί δύο μήνες νωρίτερα μπαρ και εστιατόρια.

Το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον ως τις 9 Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η επιβολή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο μέτρο, με διάφορα πολιτικά κόμματα να έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα το στηρίξουν.

Η κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλα πιθανά μέτρα σήμερα το πρωί και αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της νωρίς το απόγευμα.

Στη συνέχεια θα ζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, μια συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Όμως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα ταξίδια από και προς τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, μετέδωσε το RTL, προκείμενου να περιοριστεί η εξάπλωση των ιδιαίτερα μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στις χώρες αυτές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ολλανδία μειώνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όμως οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι τα νέα παραλλαγμένα στελέχη μπορεί να προκαλέσουν νέα άνοδο των μολύνσεων τον επόμενο μήνα, αν δεν αυστηροποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα.

ΗΠΑ: Σχεδόν 2,5 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό

Ζιμπάμπουε-κορονοϊός: Απεβίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος είχε προσβληθεί από COVID-19

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε Σιμπουσίσο Μόγιο, ο οποίος είχε προσβληθεί από COVID-19, απεβίωσε, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζορτζ Σαράμπα.

Ο πρώην στρατηγός Μόγιο ήταν αυτός που ανακοίνωσε το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του επί μακρόν ηγέτη της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Μόγιο πέθανε σε τοπικό νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, πρόσθεσε ο Σαράμπα.

“Το έθνος θα ενημερωθεί για τις περαιτέρω εξελίξεις σε σχέση με τον πρόωρο αυτόν θάνατο του εκλιπόντος υπουργού, ενός παρασημοφορημένου στρατιωτικού και μαχητή της ελευθερίας”, σημείωσε.

Ο Μόγιο ήταν ένας από τους στρατηγούς που είχαν συμβάλει στο πραξικόπημα και κατέλαβαν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF.

Άλλος ένας υπουργός, ο εν αποστρατεία στρατηγός και νυν υπουργός Γεωργίας Πέρανς Σίρι, πέθανε από COVID-19 τον Ιούλιο.

Η Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζει μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 28.675 κρούσματα και τους 825 θανάτους να έχουν καταγραφεί στη χώρα από την Πρωτοχρονιά.

Τουρκία: Ένα εκατομμύριο πολίτες εμβολιάστηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα 

Η Τουρκία εμβολίασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες κατά την πρώτη εβδομάδα από την έναρξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού της κατά της COVID-19 με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd, όπως προκύπτει σήμερα από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε με τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας και έπειτα ακολούθησαν οι ηλικιωμένοι.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν κατά τις δύο πρώτες ημέρες αλλά ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε έκτοτε σε περίπου 100.000 άτομα ημερησίως.

Πορτογαλία: Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο υπουργός Οικονομίας, τέθηκε σε καραντίνα. Είναι ο τρίτος υπουργός που βρίσκεται θετικός μέσα σε μια εβδομάδα

Ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και τέθηκε σε αυτοαπομόνωση, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το γραφείο του.

Ο Βιέιρα είναι ο τρίτος υπουργός που βρίσκεται θετικός στον ιό μέσα σε μια εβδομάδα.

Βρισκόταν ήδη σε καραντίνα στο σπίτι του από το Σάββατο, προληπτικά, όταν βρέθηκε θετικός στον ιό ο υπουργός Οικονομικών Ζοάο Λεάο έπειτα από συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Σίζα Βιέιρα και ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα.

Ο Σίζα Βιέιρα είναι ο τρίτος υπουργός που διαγιγνώσκεται θετικός την τελευταία εβδομάδα μετά τον Λεάο και την υπουργό Εργασίας Άνα Μέντες Γκοντίνιο.

Η Πορτογαλία, η οποία αυτή την περίοδο καταγράφει τα υψηλότερα, κατά μέσον όρο, κρούσματα κατά κεφαλήν σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ourworldindata.org, η οποία υποστηρίζεται από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 566.958 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9.246 θανάτους και επέστρεψε σε λόκνταουν την Παρασκευή.

Ιταλία- covid-19: Η Ρώμη θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της

Η Ιταλία σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της covid-19, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι.

“Η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, τόνισε σε ανακοίνωσή του.

“Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί, ακόμη περισσότερο η χορήγηση της δεύτερης δόσης (του εμβολίου) σε πολλούς Ιταλούς που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση”, πρόσθεσε.

Την Παρασκευή η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προκαλώντας την αγανάκτηση των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη δέχονται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19.

Την επομένη οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν ότι κατήρτισαν “ένα σχέδιο” για να περιορίσουν στη μία εβδομάδα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Ωστόσο ο Αρκούρι επισήμανε ότι η Ρώμη ενημερώθηκε από τη Pfizer ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Η Ιταλία, όπου οι παραδόσεις εμβολίων μειώθηκαν ήδη κατά 29% αυτή την εβδομάδα, ανησυχεί κυρίως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό. Στη χώρα έχουν ήδη εμβολιαστεί ήδη 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι.

Η Pfizer ενημέρωσε τη Ρώμη “όχι μόνο ότι οι δόσεις που δεν παραδόθηκαν αυτή την εβδομάδα, μονομερώς και χωρίς ενημέρωση, δεν θα παραδοθούν ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά επιπλέον ότι θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση των παραδόσεων”, επισήμανε ο Αρκούρι.

Μπαλί: Οι ξένοι που δεν θα φορούν μάσκα θα τιμωρούνται με… push-ups

Οι ξένοι που θα εντοπίζονται να μη φοράνε μάσκα στο νησί-θέρετρο της Ινδονησίας, το Μπαλί, θα τιμωρούνται με μια ασυνήθιστη τιμωρία αφού θα υποχρεώνονται να κάνουν push-ups.

Οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουρίστες με μακό μπλουζάκια και σορτς να υποχρεώνονται να κάνουν την συγκεκριμένη άσκηση, σε συνθήκες τροπικής ζέστης και με αξιωματούχους ασφαλείας με μάσκα να τους επιτηρούν.

Οι αρχές του Μπαλί κατέστησαν τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους από τον περασμένο χρόνο καθώς η χώρα αντιμετώπιζε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο πολλοί ξένοι έχουν συλληφθεί χωρίς μάσκα, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος ασφαλείας Γκούστι Αγκούνγκ Κετούτ Σουριανεγκάρα.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι πλήρωσαν πρόστιμο 5,7 ευρώ, αλλά άλλοι 30 είπαν ότι δεν είχαν τα χρήματα.

Γιι αυτό και τους επιβλήθηκαν τα push-ups.

Αυτοί που δεν φορούσαν μάσκα υποχρεώθηκαν να κάνουν έως 50, ενώ εκείνοι που την φορούσαν λάθος έκαναν 15.

“Στην αρχή λένε ότι δεν γνώριζαν τους κανόνες. Μετά ότι το ξέχασαν ή ότι η μάσκα τους είναι βρεγμένη ή καταστράφηκε”, δήλωσε στο AFP ο Σουριανεγκάρα.

Σε ορισμένους Ινδονήσιους στο νησί, το οποίο είναι ένας ινδουιστικός θύλακας στην μεγαλύτερη σε μουσουλμανικό πληθυσμό χώρα στον κόσμο, έχει επίσης επιβληθεί αυτή η ασυνήθιστη τιμωρία.

Οι αρχές του Μπαλί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι ξένοι που παραβιάζουν τους ισχύοντες κανονισμούς για τον κορονοϊό θα απελαύνονται από την χώρα, παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Το νησί, το οποίο έχει πληγεί σφόδρα από την επιδημία, παραμένει επισήμως κλειστό για τους τουρίστες από το εξωτερικό, αλλά αποτελεί μόνιμο τόπο κατοικίας πολλών ξένων.

Ξένοι που ζουν σε άλλα σημεία της Ινδονησίας μπορούν να το επισκέπτονται.

Βρετανία-κορονοϊός: Είναι τραγικό, δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών Πατέλ καθώς οι νεκροί πλησιάζουν τους 100.000. Ωστόσο δεν είναι ώρα να ανατρέξουμε στο παρελθόν για πιθανή κακή διαχείριση από την κυβέρνηση, σημειώνει

Είναι τραγικό, δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ καθώς ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα πλησιάζει τους 100.000. Ωστόσο δεν είναι ώρα να ανατρέξουμε στο παρελθόν για πιθανή κακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, σημειώνει.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη Βρετανία ανέρχεται σε 91.470 –ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επικρίθηκε ότι αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση στην κρίση, όπως και για ανεπαρκή εφοδιασμό με προστατευτικό εξοπλισμό και για αδέξιο χειρισμό του συστήματος διαγνωστικών τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινήθηκε γρήγορα για τη διάθεση εμβολίου κατά της COVID-19.

“Κάθε θάνατος είναι πολύ τραγικός”, δήλωσε η Πατέλ στο LBC απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο απολογισμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλος. “Δεν οφείλεται σε έναν μόνον παράγοντα το ότι έχουμε ένα τέτοιο φρικτό και τραγικό ποσοστό θανάτων”, σημείωσε.

“Δεν πιστεύω ότι είναι ώρα να συζητάμε για κακή διαχείριση”, πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για το αν η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε καλά την κρίση.

Όταν της ασκήθηκε πίεση σε σύγκριση με διεθνείς απολογισμούς νεκρών, η Πατέλ δήλωσε στο LBC ότι τα στοιχεία αυτά “δεν είναι συγκρίσιμα”.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη αύξηση ρεκόρ στους θανάτους από την COVID-19 στη Βρετανία, όπου 1.610 άνθρωποι πέθαναν σε διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό.

Αυτήν τη στιγμή 37.946 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα με COVID-19, εκ των οποίων οι 3.916 στην εντατική. Μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει ήδη 4,27 εκατομμύρια ανθρώπους με την πρώτη δόση του εμβολίου, με τον αριθμό αυτόν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Ο απολογισμός των νεκρών και το επίπεδο των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της COVID-19 δείχνουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για εικασίες όσον αφορά το πότε μπορεί να αρθεί ή να χαλαρώσει το λοκντάουν που έχει επιβληθεί, σημείωσε επίσης η Πατέλ.

“Ακόμη βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση”, δήλωσε στο Sky. “Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας”.

Γαλλία: Η πλειονότητα των Γάλλων ηλικίας 15-30 ετών, λέει ότι η πανδημία τους προκάλεσε σοβαρά προβλήματα (δημοσκόπηση)

Η πλειονότητα των γάλλων πολιτών ηλικίας 15 έως 30 ετών απάντησε ότι η υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού τής έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των γαλλικών μέσων ενημέρωσης Bleu, Franceinfo και Le Figaro.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που δημοσιεύτηκαν αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, δείχνουν ότι το 80% όσων βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πιστεύει ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας έχουν βλάψει συγκεκριμένους τομείς της ζωής του, για παράδειγμα πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων ερωτηθέντων έχασε τη δουλειά του ή αντιμετώπισε δυσκολίες στην άσκηση των επαγγελματικών υποχρεώσεών του.

Επιπλέον, το 70% των μαθητών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι συνάντησε δυσκολίες με την τηλεκπαίδευση και το 25% χρειάστηκε να επαναλάβει μια χρονιά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι πάνω από το 60% των μαθητών και φοιτητών είναι δυσαρεστημένο με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πέραν των προβλημάτων με την εκπαίδευση, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ηλικίας κάτω των 30 ετών απάντησε ότι επισκέφθηκε ή σκέφτηκε να επισκεφθεί ψυχολόγο για προβλήματα όπως κατάθλιψη, άγχος που οδήγησε στην επανεμφάνιση ή στην συνέχιση εθισμών, μεταξύ των οποίων κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών και κάπνισμα.

Η δημοσκόπηση εξάλλου αναφέρει ότι το 79% των νέων απάντησε ότι θεωρεί ατυχία να είναι κάποιος εικοσάρης το 2020.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε δείγμα 1.356 γάλλων πολιτών, μεταξύ των οποίων 539 ηλικίας 15-30, και κατά το διάστημα 18-19 Ιανουαρίου.

Κίνα-Ιαπωνία: Μειωμένα κατά 40% αναμένονται τα ταξίδια στην Κίνα για τη φετινή Πρωτοχρονιά σε σχέση με το 2019 – Σε χαμηλό 22 ετών ο αριθμός ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία το 2020

Ο αριθμός των επιβατικών μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου για το κινεζικό Νέο Έτος αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με το 2019, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Μεταφορών.

Η εβδομαδιαία εορταστική περίοδος για την κινεζική Πρωτοχρονιά ξεκινά φέτος στις 11 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 87% το 2020 σε χαμηλό 22 ετών καθώς η χώρα έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορά της στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ιαπωνικός Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Ο αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό, που περιλαμβάνει τους τουρίστες και όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, μειώθηκε περίπου στα 4,1 εκατ. πέρυσι από τα 31,9 εκατ. το 2019. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ετήσιο αριθμό ξένων αφίξεων από το 1998.

Γαλλία- covid-19: Η κατάσταση στη χώρα θα είναι “πολύ δύσκολη” τους επόμενους μήνες καθώς εξαπλώνεται το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Γαλλία πιθανότατα “θα είναι πολύ δύσκολη” τους επόμενους μήνες, κυρίως τον Μάρτιο, εξαιτίας της εμφάνισης του νέου παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που είναι πιο μεταδοτικό, προειδοποίησε σήμερα η Καρίν Λακόμπ, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Σεντ Αντουάν του Παρισιού.

Η Λακόμπ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV δήλωσε ότι πιθανόν να χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 σε κάποιες περιοχές, πέραν της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει σε όλη τη χώρα μέτα τις 18:00.

Η covid-19 στη Γαλλία βρίσκεται “σε ανοδική πορεία”, τόνισε η Λακόμπ. “Προς το παρόν δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια φοβερή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων”, σχολίασε, όμως προειδοποίησε ότι αναμένει μεγαλύτερη άνοδο τις επόμενες εβδομάδες καθώς εξαπλώνεται το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

ΗΠΑ- covid-19: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν πρωτοστάτησε σε τελετή μνήμης για τους 400.000 Αμερικανούς που έχουν πεθάνει από κορονοϊό

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρωτοστάτησε χθες Τρίτη, μία ημέρα πριν την ορκωμοσία του, σε τελετή στη μνήμη των 400.000 Αμερικανών που πέθαναν λόγω της covid-19 τους τελευταίους 11 μήνες.

Η τελετή αυτή στην οποία παρέστησαν τόσο ο Μπάιντεν όσο και η αντιπρόεδρος του Κάμαλα Χάρις στο Μνημέιο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτίει φόρο τιμής στους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Για να θεραπευτούμε, πρέπει να θυμόμαστε. Είναι δύσκολο μερικές φορές να θυμάται κανείς, αλλά με αυτό τον τρόπο θα θεραπευθούμε. Είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό ως έθνος”, τόνισε ο Μπάιντεν στην έναρξη της τελετής.

Την ώρα που μιλούσε άναψαν 400 ηλεκτρικές λάμπες κατά μήκος της τεχνητής λίμνης που βρίσκεται στο Μνημείο Λίνκολν προς τιμή των 400.000 νεκρών, ενώ η τραγουδίστρια της γκόσπελ Γιολάντα Άνταμς τραγούδησε το “Halleluja” και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Η νοσηλεύτρια Λόρι Μαρί Κι που εργάζεται σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν τραγούδησε το “Amazing Grace” προτού ο Μπάιντεν ανέβει στο βήμα. Την ώρα που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε περίπου 6 χιλιόμετρα πιο μακριά οι καμπάνες του καθεδρικού ναού της Ουάσινγκτον ήχησαν 400 φορές.

“Αν και σωματικά είμαστε μακριά, εμείς, ο αμερικανικός λαός, είμαστε ενωμένοι πνευματικά”, δήλωσε η Κάμαλα Χάρις προτού παρουσιάσει την Κι. “Η μόνιμη προσευχή μου είναι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με νέα σοφία, να εκτιμούμε τις απλές στιγμές, να σκεφτούμε νέες ευκαιρίες και να ανοίξουμε τις καρδιές λίγο περισσότερο ο ένας στον άλλο”, πρόσθεσε η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Τρίτη τις 24 εκατομμύρια μολύνσεις από covid-19, ενώ 400.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ καταγράφονταν κατά μέσο όρο καθημερινά περισσότερες από 200.000 νέες μολύνσεις covid-19 και 3.220 θάνατοι.

Βασική προτεραιότητα του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της βασική του προτεραιότητα μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα.

Μεταξύ των σχεδίων του είναι να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια, τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα, ενώ έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει επίσης να επιβλέψει την τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 και έχει υποσχεθεί ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν εμβολιαστέι τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Κάποιες πολιτείες καταγγέλλουν την έλλειψη χρηματοδότησης και στήριξης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, ενώ επισημαίνουν ότι τα εμβόλια που έχουν λάβει δεν επαρκούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, την ηλικιωμένων και άλλων πολιτών που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.

Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησαν χθες ότι αναμένουν να τους τελειώσουν τα εμβόλια αυτή την εβδομάδα, εκτός κι αν του δοθούν επιπλέον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα