Κατώτατος μισθός: Ανατροπή εξαιτίας της νέας αναβολής στη διαδικασία

«Παγώνει» εκ νέου για τέταρτη συνολικά φορά

Parallaxi
κατώτατος-μισθός-ανατροπή-εξαιτίας-τ-585799
Parallaxi

Και νέα αναβολή παίρνει η έναρξη της 4μηνης διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού με ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

Η διαδικασία που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος Μαρτίου αναβάλλεται για 4η φορά εξαιτίας της αμείωτης έντασης των επιδημιολογικών φαινομένων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εργασίας η καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς και η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μέτρων στήριξης δε δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την έναρξη της διαδικασίας.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν επισημάνει ότι η αναβολή είναι η πιο συνετή λύση καθώς οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και τα τρέχοντα αρνητικά οικονομικά μεγέθη ( ύφεση, μείωση απασχόλησης και παραγωγικότητας) μόνο σε καθοδική πορεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κατώτατο μισθό.

Η έναρξη του διαλόγου θα πάρει αναβολή πιθανότατα για μετά το καλοκαίρι με την ελπίδα ότι θα έχει προχωρήσει η αποσωλήνωση της οικονομίας από τον κρατικό αναπνευστήρα και θα έχουν αποτυπωθεί τα σημάδια που άφησε το πολύμηνο lockdown σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 να κινδυνεύει να κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα έπρεπε να εκτιμήσουν τις δυνατότητες προσαρμογής του κατώτατου μισθού μέσα στις σημερινές, εξαιρετικά δυσμενείς, οικονομικές συνθήκες.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό σε περιβάλλον covid επισημαίνοντας την ανάγκη να θεσπιστεί ένας ομοιόμορφος κατώτατος μισθός που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Για το λόγο αυτό συντάσσεται και προωθείται ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία θα διασφαλίζεται ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα καθορίζονται, κατά περίπτωση, πάντα πάνω από το όριο της φτώχειας.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ.

Οι εργοδοτικοί φορείς επισήμως δεν έχουν εκφράσει τις θέσεις τους. Ο ΣΕΒ αποφεύγει να θίξει το θέμα των αμοιβών ,δίνοντας έμφαση στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το κλάδος του εμπορίου και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαμηνύουν ότι ήδη συμπιέστηκαν να ενσωματώσουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ ενώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας βρίσκονται αντιμέτωποι με μηδενικούς τζίρους και λουκέτα. Αυτοί οι λόγοι τους ωθούν να επανέλθουν δυναμικότερα στο πάγιο αίτημά τους να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων υποστηρίζει και η ΓΣΕΕ η οποία απέστειλε το υπόμνημά της χωρίς να συμμετάσχει με εκπροσώπους της στην προ διετίας διαδικασία.

Στο μεταξύ η Ελλάδα , βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την κατηγορία, η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, με 758 ευρώ ( υπολογίζονται 14 μισθοί) και ακολουθούν Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024 ευρώ) και Ισπανία (1.108 ευρώ). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.202 ευρώ και στην τελευταία θέση η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό 332 ευρώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα