Καβάλα- Συντριβή: Ουκρανοί οι 8 νεκροί- Πού απαγορεύτηκε η κυκλοφορία
Μέχρι τις 14:00 το πρώτο πόρισμα για την τοξικότητα της άγνωστης ουσίας.
Ουκρανικής καταγωγής ήταν οι 8 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του Antonov χθες βράδυ στην Καβάλα.
Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk) κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ An-12, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων.
Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής.
Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την άγνωστη ουσία -Μέχρι τις 14:00 το πρώτο πόρισμα για την τοξικότητα
Να σημειωθεί ότι το Βελιγράδι επιβεβαίωσε πλέον ότι το Antonov μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών. Στην Καβάλα μεταβαίνει αυτή την ώρα o Eιδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας, με εντολή ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη αποστολή του κλιμακίου, δύναμης 14 ατόμων, είναι να ερευνηθεί η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 14:00 θα έχει βγει το πρώτο πόρισμα.
«Είδε» πτώματα το drone της Πυροσβεστικής
Από νωρίς τα ξημερώματα την περιοχή της συντριβής «χτενίζει» ειδικό drone της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το drone της Πυροσβεστικής κατέγραψε πτώματα επιβαινόντων, κάποια εκ των οποίων είναι διαμελισμένα.
Επιπλέον, η θερμική κάμερα δεν έδειξε κανένα σημείο ζωής, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Να σημειωθεί ότι ειδικοί έχουν δώσει οδηγίες στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και να μη χρησιμοποιούν κλιματιστικό.
Την απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.
Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.
«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη» – Μαρτυρίες κατοίκων των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου για το τραγικό δυστύχημα με το Αντόνοφ
Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Antonov.
«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς» λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.
Άυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Antonov σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».
«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ» τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.
«Καιγόταν ο λαιμός μου…»
Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές.
«Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».
Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.
Το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργείται καλαμπόκι και ηλιόσπορος και η παλαιότερη ονομασία του ήταν Κεραμικλιά.
Οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και κτηνοτροφία, ενώ στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, η κυρίαρχη ενασχόληση είναι η υλοτομία, ενώ έχουν μείνει και κάποιοι λίγοι που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο.
Τα φώτα της επικαιρότητας είχαν πέσει στους Αντιφιλίππους -για διαφορετικό, ωστόσο, λόγο- και τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν μάνα και κόρη (75 και 37 ετών αντίστοιχα) είχαν βρεθεί δολοφονημένες σε χωράφι, έχοντας πυροβοληθεί από πολύ κοντινή απόσταση με καραμπίνα, σύμφωνα με το πόρισμα της τότε ιατροδικαστικής εξέτασης.
Αλλά και το 2005, τον Οκτώβριο, ένα άλλο φονικό, με θύμα έναν 26χρονο και δράστη τον πεθερό του, είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.
Πηγές: iefimerida, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ