Καζάνι που βράζει η Τουρκία- Τα αίτια των διαδηλώσεων
«Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος»
Φτώχεια, φίμωση, καταπάτηση δικαιωμάτων, αδικίες, καταδίκες δημοσιογράφων και όποιων ασκούν κριτική στον…σουλτάνο Ερντογάν είναι τα αίτια που εκατοντάδες διαδηλωτές βρήκαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.
Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω διεθνών πρακτορείων ειδήσεων έδειξαν τη μαζικότητα της διαδήλωσης αλλά και τις δυνάμεις ασφαλείας που τελικά προσήγαγαν 170 άτομα.
Η διαδήλωση μπορεί να αποτελούσε ένα φόρο τιμή στο κίνημα Γκεζί που πραγματοποίησε κινητοποιήσεις πριν από εννέα χρόνια και επεκτάθηκε σε όλη την Τουρκία αλλά τα χρονίζοντα προβλήματα που βιώνει η τουρκική κοινωνία είναι αυτή που ώθησε εκ νέου τον κόσμο να βγει στην πλατεία Ταξίμ.
Ο Εντογάν τότε είχε κατηγορήσει όσους οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις με την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε λάβει χώρα το 2016.
Πρόσφατα τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης σε οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους και στον μαικήνα Οσμάν Καβάλα, αφού τους έκρινε ενόχους για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επιχειρηματολογώντας πως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκείνες ήταν αυθόρμητες, έγιναν σε όλη τη χώρα και αποτελούσαν δικαίωμα των πολιτών κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα.
Στην προχτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ, πολλοί κράταγαν στα χέρια τους φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013. Πανό ανέγραφε το σύνθημα «το σκοτάδι θα φύγει, το Γκεζί θα μείνει».
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε δημοσίευμα της – με αφορμή την δίκη της Τουρκάλας φεμινίστριας Φιντάμ Ατασελίμ, αναφέρθηκε στα φαινόμενα καταστολής και τρομοκράτησης στην Τουρκία που, όπως επισημαίνεται, εντείνονται ενόψει των εκλογών του 2023. Η Φ. Ατασελίμ κατηγορείται για «δραστηριότητες αντίθετες με το νόμο και τα χρηστά ήθη» και ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την οικογενειακή δομή, με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».
Την ίδια ώρα η πλειονότητα της τουρκικής κοινωνίας βρίσκεται στο έλεος του πληθωρισμού με την αγοραστική δύναμη να είναι στα ναδίρ. Ενδεικτικό της φτώχειας που μαστίζει τους Τούρκους πολίτες είναι η νέα τακτική των σούπερ μάρκετ όπου τοποθετήθηκαν αντικλεπτικά στα μπουκάλια του γάλατος. Να τονισθεί ότι ο βασικός μισθός στην Τουρκία είναι τα 215 ευρώ και ένα μπουκάλι γάλα πωλείται προς 2 ευρώ!
Στο όλο σκηνικό προστίθενται τα οικονομικά σκάνδαλα που αγγίζουν την αυλή του Ερντογάν και η τριφυλλή ζωή του ιδίου και της οικογένειας του.
Ένας μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσπαθεί να αντισταθεί στο κολαστήριο που τους έχει επιβάλει ο «σουλτάνος» Ερντογάν ενώ το υπόλοιπο παρακολουθεί φοβισμένο τις εξελίξεις. Η Τουρκία μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Και όπως φώναζαν οι διαδηλωτές : «Ο Ερντογάν θα φύγει, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».