Κεραυνοί Σαμαρά για υποκλοπές
Όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τις υποκλοπές, την Κυβέρνηση και το απόρρητο. «Να δοθούν απαντήσεις» ζήτησε.
Αντώνης Σαμαράς: Δημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες Όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τις υποκλοπές, την Κυβέρνηση και το απόρρητο. «Να δοθούν απαντήσεις» ζήτησε.
Μία πραγματική πολιτική «βόμβα» για τις υποκλοπές έριξε, παρόντος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν κλείσει την ομιλία του στην ιδρυτική εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά.
«Τελευταία, η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν αυτά θα επρόκειτο αδιαμφισβήτητα για μία δημοκρατική εκτροπή. Γι αυτό πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί αυτό έχει σχέση με την ιστορία και με την ταυτότητά μας» είπε ο κ. Σαμαράς, προχωρώντας ουσιαστικά ένα βήμα παρακάτω από αυτό που είχε σηματοδοτήσει με την τοποθέτησή του στα Ανώγεια, ο επίσης παρών στην εκδήλωση πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Ο κ. Σαμαράς προέβη στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, αφού προηγουμένως έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Νοβάρτις και την εμπλοκή δέκα πολιτικών, οι οποίοι εν τέλει αθωώθηκαν. « Ολοι ξέρετε τί έγινε με τη Νοβάρτις. Πόσο ταλαιπωρηθήκαμε. Και δικαιωθήκαμε.
Σήμερα παραδέχθηκε δημόσια μία από τους συνήγορους ότι το γνώριζαν κι αυτοί εξαρχής. Κι όχι μόνο δεν ακούσαμε μία συγνώμη, αλλά η ιδιότητα των ψευδομαρτύρων παραμένει άγνωστη. Και αυτός που τους κατηγόρησε, η πολιτεία τον ανέχεται. Και αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό, το λιγότερο. Και οι ευθύνες όσων αναμείχθηκαν, θα έρθουν στο φως», είπε.
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν χρωματισμένη με έντονα ιδεολογικά στοιχεία αλλά και προσωπικές αναφορές στις κυβερνητικές ημέρες της τρικομματικής και εν συνεχεία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επαναλαμβάνοντας δεκάδες φορές τη λέξη πατρίδα, ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική σε μία σειρά από ζητήματα και απόψεις που άφησε να εννοηθεί – χωρίς ευθείες αναφορές – ότι εμφιλοχωρούν και στην κυβερνητική παράταξη, με έμφαση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικά.
Αφού υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προμήθεια των γαλλικών Rafale και των σύγχρονων φρεγατών Bel hara, καθώς επίσης και της αναβάθμισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, καθώς όπως είπε, «αφαιρούν από την Τουρκία ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα που είχε μέχρι σήμερα. Και το πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης» πρόσθεσε:
«Η Τουρκία, βέβαια, ετοιμάζει τον λαό της με θρασύ τρόπο, για σύγκρουση με την Ελλάδα. Η Αγκυρα επιδιώκει ανοιχτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα, την Ανατολική Ευρώπη. Εγώ, βέβαια, γαλάζια πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας. Τα νησιά όλα, έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ και διεθνείς χάρτες καταχωρούν ολόκληρο το Καστελόριζο στην ελληνική ΑΟΖ. Και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. Σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν «Πρέσπες του Αιγαίου» Και αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».
O κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό της Ευρώπης και πρέπει να το προβάλλουμε και να μην το ακυρώνουμε μόνοι μας. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια κι εμείς θα μπορούμε να την ταϊζουμε, είπε και πρόσθεσε:
«Έχουμε θετικά μηνύματα από Μενέντεζ, εξαιρετικές σχέσεις με τη Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο. Όταν μέσα στη θύελλα των μνημονίων ταξίδευα σε Ισραήλ και Κάϊρο για να κλείσω τα δύο στρατηγικής σημασίας τρίγωνα, ήμουν πολύ μόνος. Ας ρωτήσουν κι εμάς πώς έγιναν. Η καρδούλα μας το ξέρει».
Έμμεση κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως είπε, «πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Καλά είναι τα επιδόματα, απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας, αλλά κοιτάζοντας από ψηλα την πραγματικότητα, λέω ότι αυτό δεν πρέπει να μας γίνει εθισμός. Πρότεινε, δε, να μη φορολογούνται οι επιχειρήσεις για πέντε χρόνια.
Τέλος, διαφώνησε κάθετα σε όσους συνδέουν το μεταναστευτικό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. «Χώρες που μαραζώνουν δημογραφικά, δεν πάνε πουθενά. Θεωρώ απαράδεκτη την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική για να κάνουν οι Έλληνες παιδιά», είπε.
Πηγή: ieidiseis