Κερδισμένη η εστίαση, στη «μάχη» και τα beach bar
Το «ταμείο» του Πάσχα, τα ξενοδοχεία που δεν έκαναν... Ανάσταση και το τριήμερο που ακολουθεί
Το «Πάσχα στο χωριό» μετά από δύο χρόνια, αλλά και εκείνοι που αποφάσισαν να παραμείνουν στην… ηρεμία της πόλης, φαίνεται να ευνόησαν τον κλάδο της εστίασης.
Πήρε μια μεγάλη ανάσα, με τους επιχειρηματίες να περιμένουν πλέον υπομονετικά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που ακολουθεί.
Τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, αλλά και της επαρχίας, είδαν τα τραπέζια τους να γεμίζουν τις προηγούμενες ημέρες, με την εικόνα σε κάποιες περιπτώσεις να παραπέμπει στις προ-covid εποχές.
Η δίψα για διασκέδαση μετά από τα δύο προηγούμενα Πάσχα των περιορισμών, σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό αποτέλεσε τον ιδανικότερο συνδυασμό για τον κλάδο.
Ταβέρνες και εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα πέριξ (ιδιαίτερα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα), έχουν ήδη δεχτεί τις πρώτες κρατήσεις για το σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα (2/5) στην οποία θα μεταφερθεί η αργία της Πρωτομαγιάς.
Αντίστροφα για το καλοκαίρι μετρούν πλέον και οι ιδιοκτήτες beach bar στη Χαλκιδική που σταδιακά ανοίγουν τις πύλες τους και ευελπιστούν ότι οι καλές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και θα προσελκύσουν επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη που θα αναζητήσουν μια μίνι-απόδραση.
Σε αντίθεση με την εστίαση, το ταμείο ήταν μείον για τα ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα, αφού φαίνεται ότι οι περισσότεροι μπορεί να άφησαν τη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες, αλλά επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σπίτια και εξοχικά συγγενών και φίλων.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι στη Χαλκιδική άνοιξαν μόλις 15 ξενοδοχεία από τα εκατοντάδες που υπάρχουν στο νομό.
Με το μυαλό στο καλοκαίρι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στις τουριστικές περιοχές της Ασπροβάλτας, του Σταυρού και των Βρασνών που ξεκίνησαν τις προετοιμασίες για τους τουρίστες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Παρόμοια η κατάσταση και στην Πιερία, με την εικόνα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς να είναι λίγο καλύτερη σε σύγκριση με αυτήν του Πάσχα, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο, αφού και πάλι οι άνθρωποι του κλάδου θεωρούν ότι οι επισκέψεις στο νομό θα είναι στην πλειοψηφία κάποιες ημερήσιες εκδρομές.
Πάντως, στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κόσμο της Χαλκιδικής και ευρύτερα της Β. Ελλάδας επικρατεί αισιοδοξία ενόψει του καλοκαιριού, με ερωτηματικό βέβαια να αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι Ρώσοι τουρίστες, ενώ είναι βέβαιο ότι λόγω της κατάστασης στη χώρα, οι Ουκρανοί δε θα ταξιδέψουν φέτος, με το βλέμμα να στρέφεται πάλι προς τις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων.
Χαμηλά κινήθηκε και ο τζίρος των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, με τον κόσμο να είναι «σφιχτός» ως προς τις αγορές και τα έξοδα του, εξαιτίας και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που υπάρχει με το κύμα ακρίβειας που έχει επηρεάσει τις τσέπες και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι άνθρωποι του κλάδου περιμένουν να δουν και την ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, αν και όπως τονίζουν, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει πέρα από τη ψυχολογία και το… ταμείο των εξόδων που έκανε ο καθένας μας τις ημέρες του Πάσχα και το τι έχει αφήσει ο καθένας στην άκρη για να περάσει τον μήνα του και να καλύψει τις υπόλοιπες πάγιες υποχρεώσεις του.
Στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με άλλες εποχές κινήθηκαν παραδοσιακά και τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης, αφού μετά τις γεμάτες με ραντεβού ατζέντες των προηγούμενων ημερών, πλέον το ενδιαφέρον έχει μειωθεί αισθητά.