Διεθνή

Κι άλλες χώρες στέλνουν πολεμοφόδια στην Ουκρανία για την ενίσχυση της

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ανακοίνωσε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Parallaxi
κι-άλλες-χώρες-στέλνουν-πολεμοφόδια-σ-889380
Parallaxi

Ακόμα και χώρες που απειλήθηκαν ευθέως από τη Μόσχα, ότι θα υποστούν στρατιωτικά αντίποινα στην περίπτωση που γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Φινλανδία, συγκεντρώνουν όπλα, πυρομαχικά και είδη πρώτης ανάγκης για να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία

Μάλιστα η Φινλανδία,  ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την «ιστορική» απόφαση να προμηθεύσει οπλικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. «Η Φινλανδία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για τη Φινλανδία», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν.

Την ίδια στιγμή, και η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα στην Ουκρανία. Πρόκειται για μία απόφαση, που ανατρέπει τη νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Η Βόρεια Μακεδονία

Ομως και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020 και αποτελεί το 30ό και νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν.

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου ανακοίνωσε η Τουρκία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά. Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

Από τη δήλωση Τσαβούσογλου, πάντως, προκύπτει πως το κλείσιμο αφορά τόσο τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (βλέπε π.χ. Ρωσία) όσο τα κράτη εκτός Μαύρης Θάλασσας (ΗΠΑ), με την Αγκυρα να συνεχίζει ουσιαστικά να πατά σε δύο «βάρκες».

ΗΠΑ: Η Ρωσία συνεχίζει να κινείται προς το Κίεβο, σύμφωνα με φωτογραφίες από δορυφόρο

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Η Βρετανία αρνείται να ανοίξει τις πύλες της για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας προσφέρει αμνηστία και χρήματα σε όσους Ρώσους στρατιώτες παραδοθούν

 Αλλαγή στάσης και από τη Νορβηγία: Το Όσλο στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τη ρωσική εισβολή.

Η απόφαση ανατρέπει μια νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Η Πολωνία στηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Πολωνία θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα ότι υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας του στο μπλοκ.
«Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ», έγραψε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η Γερμανία σχεδιάζει επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα είναι επαρκή και για τον επόμενο χειμώνα.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ακόμη πιο σαφή την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατά το παρελθόν βρεθήκαμε υπερβολικά εξαρτημένοι από τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», σημείωσε ο Χάμπεκ λίγο πριν το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως στόχος του είναι η νομοθεσία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία σκοπεύει να αυξήσει τις άδειες για αιολική ενέργεια στην ξηρά από τα 2GW ετησίως που είναι σήμερα στα 10 GW έως το 2027 και να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο έως το 2035. Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξεί να καλύψει το 80% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ έως το 2030 και το 100% έως το 2035. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος στόχος προέβλεπε εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων «πολύ πριν από το 2040».

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός απέρριψε τα αιτήματα για αναθεώρηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων περί εγκατάλειψης του λιγνίτη και της πυρηνικής ενέργειας λόγω της ουκρανικής κρίσης.

«Το κάρβουνο και τα πυρηνικά δεν αποτελούν εναλλακτικές επιλογές για τη Γερμανία», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το 50% του λιγνίτη στη Γερμανία εισάγεται επίσης από τη Ρωσία, ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη έγκριση λειτουργίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα