Κίνα: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Σανγκάη

Τι συμβαίνει στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων;

Parallaxi
κίνα-νέο-ρεκόρ-κρουσμάτων-στη-σανγκάη-901286
Parallaxi

Η Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, ανέφερε σήμερα νέο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19 που εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς η χώρα επιβάλλει νέα λοκντάουν.

Η Οικονομική Ζώνη του Αεροδρομίου της Τσενγκτσόου, μια βιομηχανική περιοχή στην κεντρική επαρχία Χενάν ανακοίνωσε χθες ένα λοκντάουν 14 ημερών.

Μόνο προσωπικό με πιστοποιητικά σε ισχύ, υγειονομικούς κωδικούς και απόδειξη πραγματοποίησης αρνητικών τεστ θα μπορεί να φύγει από τη ζώνη αυτές τις 14 ημέρες. 

«Eιδικά οχήματα» θα μπορούν να ταξιδεύουν φυσιολογικά για επαγγελματικούς λόγους.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ η βορειοδυτική πόλη Σιάν ανακοίνωσε πως επιβάλλει προσωρινά μερικό λοκντάουν στους 13 εκατομμύρια κατοίκους της έπειτα από δεκάδες μολύνσεις με Covid-19 που καταγράφηκαν αυτό το μήνα./p> 

Οι νέοι περιορισμοι σημαίνουν αναταράξεις σε εκτεταμένες αλυσίδες προμηθειών που φαίνεται πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις σε αποστολές φορτίων από εταιρείες, περιλαμβανομένης της Apple. Οικονομολόγοι λένε επίσης πως οι περιορισμοί θα επιβαρύνουν τη φετινή οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Σανγκάη, η οποία υπήρξε το επίκεντρο του τελευταίου ξεσπάσματος της επιδημίας στην Κίνα, ανέφερε σήμερα για τις 15 Απριλίου αριθμό ρεκόρ 3.590 κρουσμάτων με συμπτώματα και 19.923 ασυμπτωματικά κρούσματα. Ο αριθμός των ασυμπτωματικών κρουσμάτων είναι ελαφρώς αυξημένος από τα 19.872 που ήταν μία ημέρα νωρίτερα.

Τι συμβαίνει στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη Σανγκάη;

Μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για ενδείξεις εκτεταμένων λοιμώξεων μεταξύ εκατοντάδων ασθενών σε οίκους ευγηρίας ή και νοσοκομεία για ηλικιωμένους, το BBC επιχείρησε να επικοινωνήσει με άτομα που εργάζονται σε κάποια από αυτά. Συνομίλησε με μια νοσοκόμα και έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας στο Donghai Elderly Care Hospital, οι οποίοι περιέγραψαν απεγνωσμένες προσπάθειες να βοηθήσουν δεκάδες ηλικιωμένους ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πεθάνει.

Μια συγγενής ασθενή σε άλλο οίκο φροντίδας στη Σανγκάη, δήλωσε στο BBC πως οι γιατροί και οι φροντιστές εκεί, την είχαν ενημερώσει πως όλοι στην εγκατάσταση είχαν βγει θετικοί. Έχει χωρητικότητα περίπου 300 ασθενών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ένας διευθυντής στο νοσοκομείο Donghai είπε στο βρετανικό δίκτυο: «Φυσικά θα υπήρχαν θανόντες με κορωνοϊό. Στη Σανγκάη η κατάσταση είναι κάπως έτσι. Πώς θα μπορούσε να μην υπάρξουν θάνατοι χωρίς κορωνοϊό;».

Την ίδια ώρα, σε επιστολή που εστάλη σε συγγενείς ασθενών που πέθαναν, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε συγνώμη και παραδέχθηκε «έλλειψη επαγγελματισμού». Εξέφρασαν επίσης, τη «βαθύτατη ενοχή» τους.

Η πολιτική της Κίνας για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων

Τα επίσημα όμως, στοιχεία λένε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας σε ολόκληρη την πόλη – κανένας απολύτως.

Η Κίνα έχει αυστηρά κριτήρια για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν ενδείξεις στους ασθενείς για βλάβη των πνευμόνων που προκαλείται από τον ιό. Κι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με ακτινογραφία. Οποιαδήποτε υποκείμενο νόσημα λαμβάνεται επίσης υπόψη πριν οι θάνατοι επιβεβαιωθούν επίσημα στον κορωνοϊό.

Συγγενείς νεκρών προσπαθούν να μάθουν την αιτία θανάτου των δικών τους προσώπων Ένας άνδρας του οποίου η 72χρονη αδερφή πέθανε στο Donghai νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε στο BBC πως δυσκολεύτηκε να πάρει μια πλήρη εξήγηση από τους αξιωματούχους σχετικά με την αιτία θανάτου. Όπως είπε, είχε βρεθεί αρνητικό στον ιό κάποιες εβδομάδες πριν τελικά πεθάνει στις 3 Απριλίου. Όμως, δεν ήταν σε θέση να λάβει αρχείο με τα αποτελέσματα των εξετάσεών της τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό της. Ο άνδρας είπε επίσης ότι η αδερφή του ήταν μία από τους έξι ασθενείς σε ένα δωμάτιο, πέντε από τους οποίους πέθαναν και τόνισε πως «η επιδημία είναι πολύ άσχημη σε αυτό το ίδρυμα φροντίδας». Από όσο μπορούσε ο ίδιος να καταλάβει, το επίσημο αρχείο έλεγε ότι «πέθανε αρνητική στον κορωνοϊό». Ωστόσο, επειδή θέλει να μάθει την αιτία θανάτου της αδερφή του, δε θα προχωρήσει άμεσα στην αποτέφρωσή της.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση μιας 99χρονης γυναίκας που πέθανε την 1η Απριλίου, με τους συγγενείς της να εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αιτία θανάτου, δεδομένου ότι το τεστ της ήταν θετικό την τελευταία εβδομάδα της ζωής της. Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε το BBC, με συνοδευτικά ηχητικά αρχεία, η εγγονή της ανέφερε πως η γυναίκα είχε μεταφερθεί στο Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας Jinshan στη Σαγκάη στις 27 Μαρτίου, όπου βρέθηκε θετική μια μέρα αργότερα.

Της χορηγήθηκε θεραπεία για υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τρεις ημέρες αργότερα η εξέταση για τον κορωνοϊό ήταν αρνητική. Μια ημέρα αργότερα πέθανε. Η γυναίκα περιέγραψε τον θάνατό της γιαγιάς της ως οφειλόμενο σε «επιδείνωση υποκείμενης νόσου λόγω του Covid».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ, iefimerida/ Aρχική πηγή: BBC

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα