Featured

Κίνα: Πώς η Κίνα σήκωσε ξανά κεφάλι μετά την πανδημία

Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βγήκε αλώβητη από τα εφιαλτικά σενάρια του Ιανουαρίου και στάθηκε ξανά στα πόδια της κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μεγάλων εταιρειών.

Parallaxi
κίνα-πώς-η-κίνα-σήκωσε-ξανά-κεφάλι-μετά-599705
Parallaxi

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις η «μηχανή» εξαγωγών της Κίνας πήρε μπρος με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να παρουσιάζει περαιτέρω ανάκαμψη.

Τα σενάρια στην αρχή της χρονιάς σχετικά με τις κινεζικές εξαγωγές ήταν εφιαλτικά, εξαιτίας των υψηλών δασμών που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ για τα προϊόντα που προέρχονται από την ασιατική χώρα, αλλά και των αλλεπάλληλων χτυπημάτων που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

Ιαπωνία και Γαλλία εξανάγκασαν τις εταιρείες τους να μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα, αφού ο κορονοϊός είχε πλήξει σοβαρά τα εργοστάσια της χώρας.

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, η Κίνα σηκώθηκε ξανά στα πόδια της και άνοιξε τα εργοστάσια της στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, με την εξαγωγική διαδικασία να παίρνει για τα καλά μπροστά.

Οι εξαγωγές τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρουσίασαν αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ξεπερνώντας κατά 2,4% τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρόμοια ήταν και τα στοιχεία τον Ιούλιο, με τους αριθμούς να παραπέμπουν σε εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων που οι αριθμοί χτυπούν κόκκινο. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμενε αύξηση κατά 0,1%.

Η Κίνα κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 58,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν 50,50 δις. δολάρια.

Παράγει αυτά που ζητάει όλος ο πλανήτης

Οι αυξημένες εξαγωγές υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας θα είναι ταχύτερη και πιο ισορροπημένη, έπειτα από την συρρίκνωση ρεκόρ που παρουσίασε η οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο.

«Οι εξαγωγές της Κίνας συνεχίζουν να αψηφούν τις προσδοκίες και αυξάνονται σημαντικά ταχύτερα από το παγκόσμιο εμπόριο, κατακτώντας επιπλέον μερίδιο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Λούις Κούις της Oxford Economics.

Η Κίνα αυτή τη στιγμή παράγει ότι χρειάζεται περισσότερο ο πλανήτης. Εργαλεία ατομικής προστασίας (μάσκες, προσωπίδες, κτλ), ηλεκτρονικές συσκευές και εκατοντάδες οικιακά προϊόντα καθημερινής χρήσης.

Οικογένειες σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας να περάσουν πάρα πολλές ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια τους και μέσα σε αυτό το διάστημα αγόρασαν τα πάντα από την Κίνα! Τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, ηλεκτρικά εργαλεία, στερεοφωνικά, ακόμη και σάουνες που κατασκευάζονται στην ασιατική χώρα.

Προσλήψεις εργαζομένων και φτηνά εργατικά χέρια

Η ραγδαία ζήτηση στα προϊόντα οδήγησε τις κινεζικές επιχειρήσεις στο να προσλάβουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους στα εργοστάσια της χώρας. Οι παραγγελίες διπλασιάστηκαν και έτσι ήταν αναγκαία η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Μεγάλες εταιρίες βλέποντας αυτές τις εξελίξεις αναθεώρησαν τις απόψεις που είχαν στις αρχές της χρονιάς και άρχισαν να στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους προς την κινεζική αγορά, αλλά και άλλων χωρών της Ασίας, όπως το Βιετνάμ, εξαιτίας των φτηνών εργατικών χεριών.

CIFTIS: Έτσι θα γίνει η πρώτη διεθνής έκθεση επί Covid με 17.000 εκθέτες!

«Η Κίνα αυτή τη στιγμή διαθέτει τη μεγαλύτερη αλυσίδα ανεφοδιασμού σε ανταλλακτικά για κάθε είδους προϊόν, ενώ έχει και το πιο σταθερό και οικονομικά προσιτό εργατικό δυναμικό» δηλώνει ο Philip Richardson, ιδιοκτήτης της Trueanalog.

Έτσι κέρδισαν την εμπιστοσύνη

Μία από τις κινήσεις – ματ της Κίνας ήταν τα κίνητρα που έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις την ώρα που το κλίμα στην αγορά ήταν ιδιαίτερα ρευστό λόγω της πανδημίας. Με τη χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο η Τράπεζα της Κίνας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών και να τους διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να βγουν χαμένοι και να μείνουν χωρίς ρευστό, ενώ φρόντισε παράλληλα και για σχετικές φοροελαφρύνσεις.

Τα νούμερα της Κίνας συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στον πρόεδρο Τραμπ που προσπαθεί εναγωνίως να μειώσει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ στους αριθμούς εισαγωγών και εξαγωγών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στρέψει τα βέλη του προς την ασιατική χώρα την οποία κατηγορεί για αθέμιτες πρακτικές.

Μεγάλο ποσοστό Αμερικανών και Καναδών καταναλωτών δεν φαίνεται πάντως να συμμερίζεται τις απόψεις του Τραμπ και συνεχίζει να επιλέγει την κινεζική αγορά, αφού οι τιμές είναι αρκετά φθηνότερες σε σχέση με τις εγχώριες, ενώ και η παραγωγή και αποστολή των προϊόντων γίνεται σε χρόνους – ρεκόρ.

Το… μυστήριο με το ρενμίνμπι και οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας

Μπορεί οι εξαγωγές της Κίνας να καταγράφουν εντυπωσιακούς αριθμούς, όμως αυτό που απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι πώς το ρενμίνμπι (επίσημη ονομασία του κινέζικου νομίσματος Γιουάν) εξακολουθεί να παραμένει αδύναμο.

Έτσι, θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο μέσω αυστηρού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, παρά το γεγονός ότι η ίδια το αρνείται κατηγορηματικά.

Μία από τις πιθανές εξηγήσεις που δίνουν οι αναλυτές είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι κρατικές και κρατικές ελεγχόμενες τράπεζες της Κίνας πούλησαν τεράστια ποσά ρενμίνμπι για να αγοράσουν δολάρια ή ευρώ στηρίζοντας αυτά τα νομίσματα.

Παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας επηρεάστηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο από την παγκόσμια επιβράδυνση του εμπορίου, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακόμα βέβαιο, μια που η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί αν οι εμπορικοί εταίροι της αναγκαστούν να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα περιορισμών λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Το Πεκίνο επιθυμεί επίσης να μειώσει την εξάρτησή του από τις ξένες αγορές, καθώς η εχθρότητα των ΗΠΑ και η πανδημία αυξάνουν τους εξωτερικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

* με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters, New York Times.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα