Διεθνή

Κινδυνεύουν με κατεδάφιση τα τελευταία κτίρια της Χιροσίμα που γλύτωσαν από την ατομική βόμβα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κάτοικων της περιοχής

Parallaxi
κινδυνεύουν-με-κατεδάφιση-τα-τελευτα-528307
Parallaxi

Η ιαπωνική πόλη Χιροσίμα σκοπεύει να κατεδαφίσει τα κτίρια που επέζησαν από την ατομική βόμβα του 1945. Έντονη είναι η αντίδραση από τους ανθρώπους της περιοχής, οι οποίοι θέλουν να διατηρηθούν ως ορόσημα.

Τα δύο κτίρια που χτίστηκαν το 1913 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως εργοστάσιο στρατιωτικών ενδυμάτων και αργότερα ως κατοικία φοιτητών. Μετά τον βομβαρδισμό μετατράπηκαν σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο.

“Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις για την ”προώθηση’’ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων” δήλωσε ένας επιζών. Περίπου 80.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως άμεσο αποτέλεσμα της βόμβας και άλλα 35.000 τραυματίστηκαν. Η επίθεση κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Τα κτίρια επέζησαν επειδή ήταν κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ορισμένες βλάβες στα μεταλλικά παράθυρα και τις πόρτες είναι ακόμα ορατά.

Το 2017, οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι δομές, οι οποίες σήμερα ανήκουν στον δημόσιο τομέα, είχαν μεγάλη πιθανότητα να καταρρεύσουν σε έναν ισχυρό σεισμό. Εφόσον λοιπόν τα κτίρια δεν χρησιμοποιούνται και δεν είναι ανοιχτά στο κοινό, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν μέχρι το 2022. Ένα τρίτο κτίριο στο χώρο θα διατηρηθεί ενώ οι τοίχοι και η οροφή του θα επισκευαστούν και θα ενισχυθούν για να τον προστατεύσουν από τους σεισμούς.

Ο Iwao Nakanishi, 89 ετών, βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια όταν η πόλη βομβάρδισε. Είναι τώρα ο επικεφαλής μιας τοπικής ομάδας που ζητά τη διατήρηση των κτιρίων.

“Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική σημασία, της αφήγησης της τραγωδίας στη μελλοντική γενιά, δεν μπορούμε να δεχτούμε την κατεδάφιση”, δήλωσε στην εφημερίδα Mainichi. “Είμαστε έντονα αντίθετοι.”

Η πιο διάσημη καταστροφή από τη βόμβα είναι ο τρούλος στο Πάρκο Ειρήνης της πόλης. Ένας χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποβληθεί σε εργασίες ενίσχυσης για να καταστεί περισσότερο ανθεκτικό στον σεισμό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα