Ελλάδα

Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων: Άδικη και παράνομη παρακράτηση του 40% από το καθαρό εισόδημα

Υπάρχουν κονδύλια στην ΕΕ για το σκοπό αυτό και το ελληνικό κράτος πρέπει να τα αξιοποιήσει άμεσα

Parallaxi
κίνημα-ιδιοκτητών-ακινήτων-άδικη-και-175849
Parallaxi
ακίνητα
Τερματισμό της άδικης και παράνομης παρακράτησης του 40% από το καθαρό εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω Covid, απαιτεί το «Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων».
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν κονδύλια στην ΕΕ για το σκοπό αυτό και το ελληνικό κράτος πρέπει να τα αξιοποιήσει άμεσα!
Η παρακράτηση αυτή από τους ιδιοκτήτες έγινε με σκοπό να ενισχυθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Μια ενίσχυση που όφειλε να παράσχει το ίδιο το κράτος και όχι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα μας υποχρεώθηκαν σε μείωση 40% επί των ενοικίων που αναγράφονται στα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημίωση όλου του ποσού αυτού από κρατικές ενισχύσεις, όπως θα ήταν λογικό. Όπου το κράτος παρεμβαίνει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε ιδιωτικά εισοδήματα ή επιτάσσει ακίνητα, λογικό είναι να τα αποζημιώνει κιόλας.
Τα άρθρα 5.1 & 25 του Συντάγματος της Ελλάδας μιλάνε για την αρχή της αναλογικότητας και την ελευθερία της οικονομίας. Τα ίδια περιγράφει και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012/C 326/02. Στην περίπτωση των ιδιοκτητών ακινήτων και στην επιβολή μείωσης 40% επί των ενοικίων, δε λήφθηκε υπόψη τίποτα από τα παραπάνω και γι’αυτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εξοργισμένοι και σε απόγνωση για την κατάφορη αυτή αδικία.
· Τα μισθωτήρια είναι συμβάσεις μεταξύ ιδιωτών που αναγνωρίζονται από το κράτος και έχουν ΙΣΑ διαπραγματευτικά δικαιώματα τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και ο ενοικιαστής. Μόνα υπεύθυνα για τη λύση διαφορών είναι τα δικαστήρια της χώρας.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται εναντίον των ενοικιαστών τους και του επιχειρηματικού κόσμου. Κατανοούν και βιώνουν την ίδια κατάσταση, αλλά η διευκόλυνση θα έπρεπε να έρθει από το ίδιο το κράτος και να μη φέρνει σε ψυχολογική ένταση και αντιδικία τις δύο πλευρές.
Όπως περιγράφει και το «Temporary Framework for State Aid» της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα έπρεπε να υπάρχει αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων -και όλων όσων το δικαιούνται- από τη μέριμνα του κράτους.
· Η κυβέρνηση ακολουθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρακτικές των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (και καλώς κάνει), σχεδόν σε όλα εκτός από τα μισθώματα. Από έρευνα σε Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εκτός ΕΕ, όπως Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Καναδά και ΗΠΑ, πουθενά δεν εφαρμόστηκε αφαίρεση ιδιωτικών εισοδημάτων ενοικίων προς ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Όλοι ακολούθησαν το μοντέλο που προτείνει το «Temporary Framework for State Aid» της ΕΕ και πάντα με κριτήρια!
Στην τελευταία αναθεώρηση της 13-10-2020 – CI340/1 (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19), στα άρθρα 3 και 41 περιγράφεται επακριβώς πώς μπορούν να δοθούν ενισχύσεις υπό μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ης Ιουνίου 2021 και μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2021. Άρα υπάρχουν τα εργαλεία για εξάλειψη αυτής της αδικίας προς τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων και αποζημίωση των επιχειρήσεων με κριτήρια.
· Επιχειρήσεις με διπλούς ΚΑΔ και e-shop δικαιούνται τη μείωση 40%.
Όλοι λαμβάνουν έκπτωση 40% ανεξάρτητα αν είναι κλειστοί με κρατική εντολή ή πληττόμενοι, ανεξάρτητα από τη μείωση τζίρου.
-Γυμναστήριο κλειστό, εστιατόριο κλειστό, εστιατόριο εν λειτουργία με delivery & take away, έχουν όλοι μείωση ενοικίου 40%.
-Ένας συνταξιούχος ιδιοκτήτης των 600 ευρώ χάνει κάθε μήνα 140 ευρώ (π.χ. από ενοίκιο 350ε), ενώ ο πληττόμενος ενοικιαστής θα πάρει ενισχύσεις και θα έχει και μείωση ενοικίου κατά 40%.
-Ένας μακροχρόνια (μη επιδοτούμενος) άνεργος που έχει μόνο εισόδημα το ενοίκιο, καλείται να στηρίξει ακόμα και επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους.
Βάσει της εκταμίευσης προγραμμάτων περιφερειών μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη νόσο COVID-19», που καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 και περιλαμβάνει και το σύνολο των ενοικίων που καταβλήθηκαν στη χρήση από την επιχείρηση δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%, πολλές επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν επιπλέον του 40%, με επιπλέον 50% του ενοικίου τους!
Αυτά είναι πραγματικά παραδείγματα.
Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ανά τρίμηνο για το 2020, αναδείχτηκε ότι η πτώση τζίρου εν μέσω πανδημίας διαφοροποιείται σημαντικά ανά τομέα, με μεγάλες αποκλίσεις από 10% έως και 90%, ενώ υπήρξαν και αυξήσεις τζίρου σε κάποιους τομείς που ήταν στους πληττόμενους.
Άρα η αρχή ότι «ένας κανόνας ισχύει για όλους» δεν είναι καν δίκαια ούτε μεταξύ των επιχειρήσεων και αποτελεί ευθεία στρέβλωση του ανταγωνισμού.
· Κανένας από τους κλάδους παροχής υπηρεσιών δεν υποχρεώθηκε σε μείωση της μηνιαίας αποζημίωσης του προς τους πληττόμενους λόγω μη παροχής των υπηρεσιών του λόγω lockdown (π.χ. συνεργείο καθαρισμού σε πολυκατοικία), καμία ΔΕΚΟ δεν έκανε έκπτωση σε πληττόμενους, κανένας κλάδος προμηθευτών δεν υποχρεώθηκε να κάνει έκπτωση στους πελάτες του, έστω και 1%, εξαιτίας της πανδημίας. Μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποφασίστηκε να σηκώσουν αναίτια όλο το βάρος.
· Ο μύθος περί ισχυρού lobby και «μεγάλων κεφαλιών» των ιδιοκτητών καλό είναι να σταματήσει. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είναι μεγάλο-εισοδηματίες, είναι συνταξιούχοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι, μερικής απασχόλησης και με το εισόδημα από τα ενοίκια συμπληρώνουν το εισόδημα τους για επιβίωση. Στα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δε λήφθηκε καμία μέριμνα για αυτούς για έκπτωση ενοικίου κατοικίας, αφού αποδεδειγμένα τους αφαιρέθηκε το 40% των εσόδων τους, άρα είναι διπλά χαμένοι!
Η δεύτερη αδικία που υφίστανται οι ιδιοκτήτες είναι πως εννιά μήνες μετά ακόμη δεν έχουν πάρει οι περισσότεροι ούτε καν το 12% της επιστροφής που όρισε η Κυβέρνηση για το 1ο τετράμηνο, ούτε φυσικά θα πάρουν τόκους για την καθυστέρηση, ενώ ήδη πληρώνουν τους φόρους τους και όσοι δεν μπορούν χρεώνονται επιπλέον με τόκους. Για το 2020 -λαμβάνοντας υπόψη και όλους τους φόρους επί των ακινήτων- το κράτος θα εισπράξει από 50%-80% του εισοδήματος των ιδιοκτητών από το ακίνητο τους.
· Με τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση δεν θα είναι εφικτή η τόνωση της αγοράς κατασκευής νέων κτιρίων.
Δεν θα είναι εφικτή η ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, με βάση το Green Deal και τα προγράμματα Εξοικονομώ, ώστε να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του 2050 για ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και επιπλέον οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα αν δεν τα αναβαθμίσουν.
Δεν θα είναι εφικτή η μείωση ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Δεν θα έρθουν επενδύσεις όταν επιβάλλονται τέτοια μέτρα.
· Για τον Έλληνα οι φόροι αυξήθηκαν 700% σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για την περίοδο 2009-2018, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ κατέγραψαν μείωση ή σταθεροποίηση στην επιβαλλόμενη φορολογία στα ακίνητα. Στη χώρα μας, η φορολογία εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς τα έσοδα από 0,3% του ΑΕΠ το 2009, μια δεκαετία μετά (έτος 2018) έφτασαν στο 2,1% του ΑΕΠ. Τα έσοδα από φόρους στα ακίνητα, από 487εκ. ευρώ το 2010 έφτασαν το 2019 στα 2,801δις. ευρώ (από συνολικό εισόδημα περίπου τα 6,20δις ευρώ (στοιχεία 2017). Δεν μπορεί να επιβαρύνεις ΕΠΙΠΛΕΟΝ τον τομέα αυτό.
· Από τις εξαγγελίες είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν μέχρι το Μάιο του 2021 και επόμενα διαστήματα κατά τα οποία θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να επιβάλλει εκ νέου lock-down.
Με βάση όλα τα παραπάνω: είναι άδικο, παράλογο και ενάντιο στα συμφέροντα του κράτους και της μελλοντικής ανάκαμψης, να επιβαρύνονται οι εκμισθωτές που συνεισφέρουν κάθε χρόνο περί τα 3δις ευρώ σε φόρους και αποτελούν το 2,1% του ΑΕΠ, αλλά και να χάνει το κράτος έσοδα από φόρους από τα μειωμένα μισθώματα!
Η απόφαση της αφαίρεσης ιδιωτικού εισοδήματος 40% από τους ιδιοκτήτες ακινήτων λήφθηκε από την Κυβέρνηση εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών και έλλειψης χρόνου, ώστε οι Νομοθέτες να μπορέσουν να εξετάσουν και να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους της κοινωνίας, της οικονομίας και το δίκαιο του ανταγωνισμού εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης πανδημίας.
Βάση όλων των παραπάνω ζητούμε :
Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για αναστροφή της αδικίας αυτής εις βάρος όλων των εκμισθωτών ακινήτων και την επιστροφή από το Κράτος στο ακέραιο των εισοδημάτων που παρακρατήθηκαν από τους μισθωτές με κρατική εντολή.
Το παραπάνω δελτίο τύπου δημοσιεύτηκε και ως ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz, ο σύνδεσμος του οποίου είναι εδώ: https://secure.avaaz.org/…/k_kyriako_mitsotaki…/…
«Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων»: ποιοι είμαστε
Το Κίνημα Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι μία ανεξάρτητη ομάδα μεμονωμένων ιδιοκτητών ακινήτων από ολόκληρη τη χώρα. Δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, με αφορμή τη δραματική μείωση των ενοικίων που υφιστάμεθα. Διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με πολιτικά κόμματα ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα. Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε την αδικία που υφίσταμεθα όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας αυτού του νόμου, και ταυτόχρονα να τον ανατρέψουμε, διασφαλίζοντας τα χαμένα μας έσοδα.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα