Top

Κίνημα κατά του ρατσισμού στο Χόλιγουντ — Ποιοι σταρ παίρνουν θέση

Οι σταρ του Χόλυγουντ παίρνουν θέση κατά του ρατσισμού στην Αμερική

Parallaxi
κίνημα-κατά-του-ρατσισμού-στο-χόλιγου-538380
Parallaxi

Ο ένας μετά τον άλλο οι σταρ του Χόλυγουντ παίρνουν θέση κατά του ρατσισμού που μαστίζει την αμερικανική κοινωνία, με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Με δεικτικά σχόλια κατά του αμερικανού προέδρου και της ακραίας πολιτικής τους στα social media, με συνεντεύξεις και αναλύσεις για τις χρόνιες παθογένειες ενός συστήματος που εξακολουθεί να στηρίζει την αδικία και τις ανισότητες, δηλώνουν αλληλέγγυοι στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter και προσθέτουν τη δικιά τους φωνή στο κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Ο Σπάικ Λι ξεσπαθώνει στο BBC Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι ξεσπά με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ σε συνέντευξη στο BBC και επιμένει ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι θυμωμένοι επειδή «ζουν καθημερινά σε αυτόν τον κόσμο όπου το σύστημα δεν έχει ρυθμιστεί για να κερδίζουν». Χαρακτηρίζει «γκάνγκστερ» τον Ντόναλντ Τραμπ που «προσπαθεί να γίνει δικτάτορας» και δηλώνει για την επικοινωνιακού τύπου κίνηση του αμερικανού προέδρου έξω από τον Λευκό Οίκο ότι «αυτή η επίδειξη δύναμης, δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί αθώων, ειρηνικών διαδηλωτών, για να καθαρίσει ο δρόμος, ώστε να μπορέσει (ο Τραμπ) να περπατήσει στην εκκλησία, ήταν γελοία». «Η Βίβλος δεν φαινόταν άνετη στο χέρι του, και δεν φαινόταν άνετος αυτός να κρατάει τη Βίβλο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου, ειδικά σε έναν παγκόσμιο ηγέτη», δηλώνει Ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης τονίζει ακόμα ότι «οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι επειδή οι μαύροι σκοτώνονται αριστερά και δεξιά, οι μπάτσοι αφήνονται ελεύθεροι. Οι μαύροι και οι έγχρωμοι άνθρωποι είναι θυμωμένοι με την ανισότητα, στην εκπαίδευση, στο πόσιμο νερό, με τον ρατσισμό. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι για έναν λόγο. Δεν είναι ότι γεννήθηκαν θυμωμένοι. Είναι θυμωμένοι γιατί ζουν κάθε μέρα σε αυτόν τον κόσμο όπου το σύστημα δεν έχει ρυθμιστεί για να κερδίζουν” είπε.

Κάνει μάλιστα λόγο για επιδημία ρατσισμού λέγοντας « Οι κοινωνικές ανισότητες ήταν ιδιαίτερα εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε, με τα άτομα από μειονότητες να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν. «Είναι οι μαύροι και κακοί άνθρωποι που έπρεπε να πάνε στη δουλειά. Ο ρατσισμός είναι σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια παγκόσμια πανδημία πριν από τoν κορωνοϊό.

Την Κυριακή, ο Σπάικ Λι κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους που συνδυάζει πλάνα από τον Τζορτζ Φλόιντ και τον Έρικ Γκάρνερ, που δολοφονήθηκε όταν τον συνέλαβαν το 2014, με μια σκηνή από την ταινία του 1989, Do the Right Thing, στην οποία δολοφονείται ο χαρακτήρας του Radio Raheem.

Επιχειρώντας μάλιστα μία ιστορική αναδρομή που φθάνει έως τη δημιουργία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη δηλώνει, «η γη εκλάπη από γηγενείς ανθρώπους, διαπράχθηκε γενοκτονία εναντίον των ιθαγενών, και οι πρόγονοι εκλπάπησαν από την Αφρική και μεταφέρθηκαν εδώ για να εργαστούν», είπε. «Έτσι, τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η γενοκτονία, η κλοπή γης και η δουλεία». «Οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας θα σας πει ότι εάν δεν έχετε ισχυρή βάση, το κτίριο θα είναι ασταθές. Ασταθές από την πρώτη μέρα. Αυτή η πρώτη αμαρτία δεν έχει αντιμετωπιστεί από τη γέννηση αυτής της χώρας.» λέει ο βραβευμένος σκηνοθέτης στο BBC.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τζόρτζ Κλούνεϊ. Περιγράφει ως «δική μας προσωπική πανδημία»: τον ρατσισμό. «Είμαστε όλοι μολυσμένοι και ακόμη και μετά από 400 χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε εμβόλιο» είπε. Μάλιστα, σε άρθρο του για την πλατφόρμα The Daily Beast ο 59χρονος βραβευμένος με το Όσκαρ ηθοποιός κάνει λόγο για συστημικό ρατσισμό, διακρίσεις και βιαιότητα, αναφερόμενος στην μεταχείριση των έγχρωμων πολιτών από την αστυνομία στις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Φλόιντ δολοφονήθηκε», λέει ο διάσημος σταρ για τον Αφροαμερικανό και την “επέμβαση” της αστυνομίας στη Μινεσότα. Ο Κλούνεϊ περιγράφει κι άλλες περιπτώσεις αστυνομικής βίας σε βάρος εγχρώμων, όπως του Ρόντνεϊ Κινγκ και του Έρικ Γκάρτνερ.

Οι σταρ παίρνουν θέση και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

«Τραγουδήσαμε στο Μπέβερλι Χιλς και στο West Hollywood» περιγράφει  τις δικές της εμπειρίες από τις κινητοποιήσεις η Αριάνε Γκράντε. Άλλοι σταρ περιγράφουν επιθέσεις των αστυνομικών που βίωσαν στον απόηχο των ειρηνικών διαδηλώσεων. Η ηθοποιός Έλεν Πέιτζ ανέβασε ένα βίντεο από μία ειρηνική διαδήλωση στη Times Square της Νέας Υόρκης, η Πάρις Τζάκσον το περασμένο Σαββατοκύριακο κρατούσε πανό με το σύνθημα «Ειρήνη, Αγάπη, Δικαιοσύνη» στους δρόμους του Λος Άντζελες.

Ο επίσης βραβευμένος με το Όσκαρ Τζέρεμι Φοξ βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλευρό της έγχρωμης δημάρχου Λόντον Μπριντ, γονατίζοντας συμβολικά σε ένδειξη αλληλεγγύης. Ο Φοξ, ο οποίος βρέθηκε στις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη, κάλεσε του φίλους του στο Χόλυγουντ να αναλάβουν δράση, να κατέβουν στους δρόμους, αντί να κάθονται στα σπίτια τους και να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στα κοινωνικά δίκτυα.

Η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Χάλσι έγραψε στο twitter ότι oι διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες έγιναν στόχος δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο και τα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες από τον τρόμο που βίωσαν οι διαδηλωτές. Γράφει ότι είδε πολύ αίμα, ότι βοήθησε τραυματίες. Ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ ανέβασε στο twitter κουνημένες εικόνες από διαδήλωση στο Σικάγο, όπου ακούγονταν απειλητικές φωνές. «Δεν ήθελαν να τραβήξω βίντεο από ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο, γι’ αυτό όρμησαν με τα γκλομπ καταπάνω μου», περιγράφει ο Κιούζακ τις εικόνες με τους αστυνομικούς να χτυπούν το ποδήλατό του.

Λίγες φορές τόσοι πολλοί διάσημοι διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής έχουν συσπειρωθεί και τοποθετηθεί ανοιχτά και τόσο ηχηρά πίσω από μια υπόθεση. Από τον Τζάστιν Μπίμπερ και τον Άρνολτ Σβαρτσενέγκερ μέχρι την Σελίν Ντιόν, την Τζένιφερ Λόπεζ και την Μπιγονσέ, όλοι τους είναι αγανακτισμένοι για την αστυνομική βία, την παραβίαση των δικαιωμάτων και τις διακρίσεις.

Οι αντιδράσεις οργής και φόβου, όπως και οι εκκλήσεις είναι ποικίλες.Για παράδειγμα, η Κιμ Καρντάσιαν αναζητούσε μέσω twitter την μαθήτρια στη Μινεάπολη που χτυπήθηκε σοβαρά στο πρόσωπο από γκλομπ της αστυνομίας, για να συμβάλει στα ιατρικά έξοδα.

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγραψε σε άρθρο στο περιοδικό The Atlantic ζητώντας τον τερματισμό της αστυνομικής βίας: «Όταν το 1968 μετανάστευσα στις ΗΠΑ, πολλοί διαδήλωναν κατά του ρατσισμού», επισήμανε ο αυστριακός την καταγωγή ηθοποιός. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα της ανισότητας σε αυτήν την χώρα».

Άλλοι επώνυμοι, μεταξύ αυτών και η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, απευθύνθηκαν στον ίδιο τον Τραμπ, λόγω των απειλών του ότι θα αναμείξει τον στρατό: «Αφού άναψες τη φωτιά της κυριαρχίας των λευκών και του ρατσισμού, τώρα έχεις το θράσος να προσποιείσαι ότι διαθέτεις το ηθικό πλεονέκτημα να απειλείς με χρήση βίας; Το Σεπτέμβριο θα χάσεις το αξίωμά σου», έγραψε η Σουίφτ.

Το κίνημα Black Lives Matter στο Instagram

«Μαύρες» αναρτήσεις έχουν κατακλύσει από χθες το Instagram για να εκφράσουν αλληλεγγύη στο κίνημα Black Lives Matter (οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία). Σύμφωνα με τον Independent οι «μαύρες» αναρτήσεις που σήμερα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «έχουν στόχο να εκφράσουν αλληλεγγύη με τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ». Για να συμμετάσχει κάποιος χρήστης στο «μπλακ άουτ» το μόνο που έχει να κάνει είναι να ανεβάσει στο Instagram μια μαύρη εικόνα και να μην κάνει καμία άλλη ανάρτηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Σαφή θέση για την δολοφονία Φλόιντ και το κίνημα Black Lives Matter (οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία), πήρε και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Τίφανι.

Η ανάρτηση της Τίφανι Τραμπ

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

”Alone we can achieve so little; together we can achieve so much.”- Helen Keller #blackoutTuesday #justiceforgeorgefloyd

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tiffany Ariana Trump (@tiffanytrump) στις

Η Τίφανι Τραμπ, συμμετείχε στο «μπλακ άουτ» που διοργανώνεται παγκοσμίως σήμερα στο Instagram «ανεβάζοντας» μια μαύρη φωτογραφία την οποία συνόδευσε με ένα απόφθεγμα της συγγραφέως Έλεν Κέλερ και τα hastags “#blackoutTuesday” και “#justiceforgeorgefloyd.” «’’Μόνοι μπορούμε να πετύχουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε τόσα πολλά’’-Χέλεν Κέλερ #blackoutTuesday #justiceforgeorgefloyd», έγραψε η Τίφανι. Αρκετές διασημότητες συμμετέχουν στην εκστρατεία, μεταξύ των οποίων η Ριάνα, η Τζένιφερ Λόπεζ, η Κέιτι Πέρι και η Μαντόνα.

Η ανάρτηση της Κέιτι Πέρι

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

I try to live my life to answer the question, “How can I be of service?” I have spent the last few days watching, listening and reflecting about how to utilize my privilege and platform. I hope that #BlackoutTuesday gives us all (especially in the music industry) an opportunity to take what we’re learning and put it into action on Wednesday, and every day going forward. There are many ways to support the movement towards justice and equality. I’ve chosen to donate to the organizations tagged in this post. You can do the same at the link in my bio. This soon to be mother is going to work hard to make damn sure this world is a more just place for every child. Black Lives Matter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KATY PERRY (@katyperry) στις

Η ανάρτηση της Μαντόνα

Η ανάρτηση της Ριάνα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

we ain’t buying shit!!! and we ain’t selling shit neither!! gang gang! #BLACKOUTTUESDAY AF!!! @fenty @fentybeauty @savagexfenty 💪🏿💪🏿💪🏿

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη badgalriri (@badgalriri) στις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα