Επικαιρότητα

Κίνηση Πολιτών για Βενιζέλου: Οι δαπάνες ανεβαίνουν, τα χρονοδιαγράμματα επιμηκύνονται

Η απάντηση τους στα δημοσιεύματα περί «οργής των φορέων της πόλης».

Parallaxi
κίνηση-πολιτών-για-βενιζέλου-οι-δαπάν-457417
Parallaxi

Τη δική τους απάντηση στα δημοσιεύματα περί «οργής των φορέων της πόλης» για τις προσφυγές που γίνονται με αφορμή το έργο του Μετρό, δίνει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας, η οποία μάλιστα τονίζει ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που έκανε για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή τελευταία δημοσιεύματα που εκφράζουν την “οργή των φορέων της πόλης” για την -έτσι κι αλλιώς προαναγγελθείσα- προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Υπ. Απόφασης έγκρισης της μελέτης απόσπασης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, υποχρεωνόμαστε να απαντήσουμε για ακόμη μια φορά.

Ο τεμαχισμός στο αρχαίο σταυροδρόμι της Βενιζέλου έχει αρχίσει, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτE και με την πλειοψηφία μίας ψήφου (!!) και συνεχίζεται νύκτωρ με επιταχυνόμενους ρυθμούς υπό τα όμματα της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που σιωπούν αντί να υπερασπίζονται το ρόλο για τον οποίο ετάχθησαν.

Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει και τεκμηριωμένα επιχειρηματολογήσει στη σχετική απορριφθείσα προσφυγή μας στο ΣτΕ, παρακολουθούμε να επιβεβαιώνονται σιγά – σιγά οι εκτιμήσεις μας για τις δαπάνες που ανεβαίνουν διαρκώς και τα χρονοδιαγράμματα που επιμηκύνονται, αντίθετα με όσα το αρμόδιο Υπουργείο είχε καταθέσει στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και είχαν συνεκτιμηθεί κατά την έκδοση της Απόφασης. Το εγχείρημα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης διακαώς εξαπλώνεται, όπως διαβάζουμε και σήμερα στον Τύπο, με συνειδητή εκμετάλλευση της τρέχουσας εσωστρέφειας του ελληνικού λαού. Κύματα επιθέσεων από παραβάτες του όρκου τους επιχειρούν σε βάρος της ιστορίας του θεσσαλονικιώτικου τόπου διασύροντας μαχόμενους το έγκλημα πολίτες.

Η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης σε απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση με τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς της χώρας, Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας των κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων ΑΠΘ και ΕΚΠΑ, την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το ΕΜΠ, πολιτικούς φορείς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25), την ΕΛΛΕΤ, τη ΧΑΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους Νεάπολης – Συκεών, Ευόσμου -Κορδελιού, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά), τους εκατοντάδες σχετικούς επιστήμονες της υφηλίου, τους φιλέλληνες και το ICOMOS, είχαμε επισημάνει έγκαιρα την ηθελημένη αγνόηση από την πολιτεία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που πήρε θέση, ικέτευσε να μην αγνοηθεί (τι ντροπή υπουργοί και φαρισαίοι!!) και εξακολουθεί να επιμένει ότι τα ευρήματα είναι μοναδικά στη γη και πρέπει να παραμείνουν αμετακίνητα και αυθεντικά, εξασφαλίζοντας ένα ακόμα μείζον μνημείο που θα ερχόταν να προστεθεί στα άλλα μνημεία Ουνέσκο της Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη μέρα υποστηρίξαμε τον εκσυγχρονισμό της πόλης με την κατασκευή του Μετρό με τρόπο που θα διατηρεί και θα αναδεικνύει το αρχαιολογικό τοπίο στη Βενιζέλου με την τεχνική λύση που υπήρχε και έκανε το έργο πιο οικονομικό και την απόδοση του σε χρήση συντομότερη. Τριπλό κέρδος για την πόλη, την εξέλιξή της και την οικονομική και υπερτοπική ανάπτυξη. Μόνο άνθρωποι με ηθελημένη άγνοια, μικροπολιτικά συμφέροντα, που αποκαλύπτονται σιγά σιγά, και ουσιαστική αδιαφορία για το μέλλον της πόλης στοιχίζονται πίσω από τους λεγόμενους φορείς, για να επιμερίσουν και εντέλει να μειώσουν το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί για την ολιγωρία και την εθελοτυφλία τους.

Οι Θεσσαλονικείς και οι πολίτες της χώρας πάντως θα αποδώσουν ευθύνες σε όλους μαζί και στον καθένα χωριστά για τη χαμένη ευκαιρία. Περιμέναμε, μάταια όπως φαίνεται, από τους άρχοντες της πόλης μας να εγκαταλείψουν τη στεγνή συντεχνιακή προσέγγιση και να διευρύνουν τη σκέψη τους περιλαμβάνοντας τις έννοιες του πολιτισμού, της ιστορίας της πόλης, της εξέλιξής της, με τα μάτια τους στραμμένα σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα και να μην περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμες, βεβιασμένες και αμφισβητούμενες μηδαμινές αποδόσεις καταστρέφοντας χωρίς επιστροφή πράγματα που μας παραδόθηκαν σε όλους μας.

Η στροφή που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια σε βάρος του ιστορικού και αρχαιολογικού αποθέματος της πατρίδας με τελάλη την ανάπτυξη (Ακρόπολη, μετρό Βενιζέλου, μετρό Αγία Σοφία, αιολικά πάρκα στα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Εύβοια ) στηρίζει τα πήλινα πόδια της πάνω στη σιωπή των ανθρώπων που κρύβονται στις αγωνίες τους. Σε ελάχιστο χρόνο ακόμα το έγκλημα με θεό το χρήμα στις τσέπες των επιτηδείων θα έχει συντελεστεί. Και η δική μας αποπροσωποποίηση επίσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα