Η κίνηση του Μπολσονάρο που εξαγριώνει τους οικολόγους ανά τον κόσμο

Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι θα θυσιάσει την προστασία του περιβάλλοντος.

Parallaxi
η-κίνηση-του-μπολσονάρο-που-εξαγριώνε-373904
Parallaxi

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο παρουσίασε το πλαίσιο της μελλοντικής του ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία θα διαθέτει ένα υπερυπουργείο Οικονομίας και τη συγχώνευση του υπουργείου Περιβάλλοντος με αυτό της Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που προκάλεσε αμέσως τις επικρίσεις οικολογικών οργανώσεων.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μπολσονάρο σκέφτεται τον δικαστή Σέρζου Μόρου, πρωταγωνιστή στην έρευνα για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό ως «επιχείρηση πλύσιμο αυτοκινήτου», ο οποίος δήλωσε χθες Τρίτη ότι «τον τιμά» το γεγονός, αναμένοντας την επίσημη πρόταση.

Ο Μπολσονάρο, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει στον Μόρου μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν υπάρξει κενή θέση, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το 2020.

Ο Μόρου έγινε κυρίως γνωστός καθώς ήταν αυτός που καταδίκασε σε πρώτο βαθμό τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει από τον Απρίλιο δωδεκαετή ποινή κάθειρξης για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος.

Έπειτα από μια συνάντηση χθες Τρίτη μεταξύ του Μπολσονάρο και των στενών συμβούλων του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο βουλευτής Όνιξ Λορενζόνι, που θα είναι πιθανότατα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, επιβεβαίωσε τον περιορισμό της κυβέρνησης «σε 15 με 16 υπουργεία», έναντι 30 που είναι τώρα.

Προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να συγχωνευθούν πολλά υπουργεία. «Το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος θα συγχωνευθούν σε ένα υπουργείο, όπως προβλεπόταν εξ αρχής», διευκρίνισε ο Λορενζόνι.

Ωστόσο ο Μπολσονάρο είχε επισημάνει λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ότι «είναι ανοικτός στη διαπραγμάτευση» για το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα του προγράμματός του.

Χιλή, Ισραήλ, ΗΠΑ

Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η συγχώνευση θα θυσιάσει την προστασία του περιβάλλοντος στα συμφέροντα του ισχυρού λόμπι των αγρο- επιχειρηματιών, που στηρίζουν ανοικτά τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Το μέτρο αυτό όμως προκαλεί ανησυχία και στους εκπροσώπους του λόμπι, οι οποίοι φοβούνται την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από ξένες χώρες στις εξαγωγές σόγιας και κρέατος από τη Βραζιλία, δύο τομείς που επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον.

Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε αυτή τη συγχώνευση «καταστροφή», εκτιμώντας στο Twitter «μια τραγική εποχή ξεκινά κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι μηδενική».

Για τη Greenpeace η συγχώνευση αυτή είναι «ένα μεγάλο λάθος» σε «μια χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως και το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου», τον Αμαζόνιο, το οποίο είναι επίσης και «σαν να πυροβολούν τα πόδια τους από οικονομική άποψη».

Στο μεταξύ ο Πάουλο Γκέντες, ο υπερφιλελεύθερος γκουρού του Μπολσονάρο, επιβεβαίωσε ότι θα είναι επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικονομίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών, Προγραμματισμού, Εξωτερικού Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του βιομηχανικού και του αγροτικού τομέα, ο Μπολσονάρο είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει τα υπουργεία Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου ανεξάρτητα από το υπουργείο Οικονομίας.

Το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο έκλεισε χθες (τοπική ώρα) με αύξηση 3,69%.

Η σύνθεση της κυβέρνησης Μπολσονάρου προχωρά: «περίπου 80% των υπουργικών θέσεων έχει ήδη διανεμηθεί», επεσήμανε ο Γκουστάβο Μπεμπιάνο, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL) του Μπολσονάρου, που συμμετείχε στη συνάντηση.

Ο Μπολσονάρο έχει δηλώσει ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Μπραζίλια για να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Μισέλ Τέμερ, ενώ τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό θα γίνουν στη Χιλή, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, χώρες «που μοιράζονται μαζί μας το ίδιο όραμα για τον κόσμο», επεσήμανε ο Λορενζόνι.

Πολιτική κατήχηση

Η αντιπολίτευση διαδήλωσε χθες το βράδυ στο Σάο Πάολο, όπου χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν «όχι αυτός», «ποτέ αυτός», υπό το βλέμμα πολλών αστυνομικών.

Παράλληλα έχει ξεσπάσει νέα πολεμική: το ίδρυμα Joan Pinheiro, ένα κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πολιτεία Μίνας Γκερές ζήτησε από τη δικαιοσύνη να ερευνήσει ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Μπολσονάρο να κατηγορεί κάποιους από τους καθηγητές του ότι υπερασπίζονται στους μαθητές τους τα καθεστώτα της Κούβας και της Βόρειας Κορέας.

Σε αυτό το βίντεο, που δεν είναι ξεκάθαρο πότε έχει γυριστεί, ο Μπολσονάρο δηλώνει στην κάμερα, αφού κατονόμασε οκτώ καθηγητές: «Αν ζούσαμε στα καθεστώτα που υπερασπίζεστε, δεν θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το μήνυμα μέσω αυτής της καταπληκτικής κάμερας, που δεν έχει κατασκευαστεί στη Βόρεια Κορέα ή την Κούβα. Ανοίξτε τα μάτια σας! Σταματήστε να βαυκαλίζεστε με αυταπάτες!».

Η εισαγγελία της Βραζιλίας έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα εναντίον της Άνα Καρολάιν Καμπανιόλο, βουλευτίνας του κόμματος του Μπολσονάρο στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα, επειδή κάλεσε μέσω Facebook τους φοιτητές να καταγγέλλουν τους καθηγητές τους που «ενοχλήθηκαν» από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και οι οποίοι προσπαθούν «να κάνουν πολιτική κατήχηση» στους μαθητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα