Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Καταθέσεις, έρευνες και νέες καταγγελίες

Έστελναν παιδιά να μαζέψουν ελιές στη Μυτιλήνη και τα «βάφτιζαν» εκπαιδευτικές εκδρομές

Parallaxi
κιβωτός-του-κόσμου-καταθέσεις-έρευνε-937613
Parallaxi

Μαρτυρικές καταθέσεις που «δένουν», σύμφωνα με πληροφορίες, τις βαρύτατες και αποτρόπαιες καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου», συνεχίζουν να λαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, οι οποίες διεξάγουν την σχετική έρευνα, κάτω από συνθήκες μυστικότητας και με γνώμονα την προστασία των παιδιών.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το εισαγγελικό γραφείο προκειμένου να καταθέσουν έχουν περάσει τουλάχιστον δυο μάρτυρες, ενώ δίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να κληθούν και άλλα πρόσωπα, τα οποία εκτιμάται ότι γνωρίζουν πολλά για τα τεκταινόμενα σε δομές της Κιβωτού όλα αυτά τα χρόνια.

Σε ο,τι αφορά τώρα στους δυο μάρτυρες που μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αυτοί είναι σύμφωνα με πληροφορίες πρώην εργαζόμενοι στην Κιβωτό και συγκεκριμένα παιδαγωγοί. Με τις καταθέσεις τους φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές, όπως ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία και άλλες σκληρές τιμωρίες.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένας εξ αυτών των μαρτύρων, κατέθεσε ότι είχε ακούσει από τρίτα πρόσωπα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων εντός της δομής, πλην όμως όπως φέρεται να είπε στις εισαγγελείς ο ίδιος δεν έχει προσωπική γνώση για κάτι τέτοιο.

Στο μικροσκόπιο οι «γκρίζες ζώνες» στα οικονομικά – Παρέλαβε στοιχεία η νέα διοίκηση

Όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός των αρχών γύρω από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και την πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή, καθώς το ιδρυτικό ζεύγος και οι βασικοί διαχειριστές της Κιβωτού του Κόσμου αντιμετωπίζουν την ταυτόχρονη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ήδη χθες αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους στα γραφεία της Κιβωτού, στην οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και πήραν φακέλους με οικονομικά στοιχεία προς επεξεργασία.

Πλέον, η προηγούμενη διοίκηση της Κιβωτού είναι αντιμέτωπη με μια διπλή έρευνα. Από τη μια είναι αυτή της Οικονομικής Αστυνομίας που ερευνά σε ποινικό επίπεδο την τέλεση ενδεχόμενων οικονομικών εγκλημάτων. Οι αστυνομικοί θα αποφανθούν το επόμενο διάστημα τι γινόταν με τις χορηγίες της Κιβωτού και αν πήγαιναν εκεί που κατά το νόμο έπρεπε και επίσης αν οι φορολογικές δηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ακριβείς. Κατά πληροφορίες, πάντως, φορολογικός έλεγχος στην Κιβωτό δεν είχε γίνει.

Από εκεί και πέρα, ξεκινά και η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβύτερα να είναι στο μικροσκόπιο για το αν υπήρξαν περιπτώσεις προσωπικού πλουτισμού που δεν δικαιολογούνται ή θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στην Κιβωτό. Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος της εν λόγω έρευνας θα είναι και η…έφεση της Κιβωτού του Κόσμου στο real estate, καθώς οι ιθύνοντες της Κιβωτού εμφανίζονταν επισπεύδοντες σε πολλές περιπτώσεις, ώστε δωρητές να γράψουν άμεσα στα ακίνητά τους στην οργάνωση.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο πατέρας Αντώνιος ήταν στην πραγματικότητα…σκιώδης εταίρος της Κιβωτού, καθώς ιδρυτές ήταν η σύζυγος του Σταματία Γεωργαντή που διατελούσε πρόεδρος του Δ.Σ. και η ηλικιωμένη μητέρα του, με τον ίδιο να διατηρεί απλώς τον ρόλο του επιτίμου προέδρου.

Τα στοιχεία στο νέο Δ.Σ.

Την ίδια ώρα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου πιάνει δουλειά. Χθες, η νέα πρόεδρος Αλεξάνδρα Μαρτίνου, για την επιστράτευση της οποίας πίεσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε στα γραφεία της Κιβωτού και είχε τις πρώτες επαφές με το προσωπικό της δομής. Η κ. Μαρτίνου ήταν παρούσα την ώρα που οι αστυνομικοί του Οικονομικού Εγκλήματος έπαιρναν φακέλους από την Κιβωτό, αλλά δεν τους συνάντησε.

Η νέα πρόεδρος του Δ.Σ., πάντως, ζήτησε και έλαβε χθες φακέλους με τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού, ενώ είχε σύντομη επαφή και με ένα μέλος του απελθόντος Δ.Σ. που ήταν στον χώρο. Παράλληλα, η κ. Μαρτίνου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εργαζόμενους στην Κιβωτό, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εκεί για αρκετά χρόνια, καταγράφοντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις και διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν έχουν να φοβούνται κάτι.

Σήμερα το μεσημέρι στις 14:00, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στα γραφεία της Κιβωτού, όπου θα γίνει και ένας πρώτος καταμερισμός αρμοδιοτήτων, καθώς υπάρχουν διοικητικές, οικονομικές, νομικές και κοινωνικές εκκρεμότητες. Τα μέλη του Δ.Σ. θα βρεθούν στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού και την Παρασκευή, ενώ στην πραγματικότητα από τη Δευτέρα ξεκινά η νέα εποχή της οργάνωσης. Παράλληλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, η νέα διοίκηση είναι ήδη σε επαφή με μεγάλη, πολυεθνική εταιρία ορκωτών ελεγκτών και με μεγάλη δικηγορική εταιρία της Αθήνας, προκειμένου να τρέξουν το επόμενο διάστημα τον διαχειριστικό έλεγχο, παράλληλα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Νέα καταγγελία – Έστελναν παιδιά να μαζέψουν ελιές στη Μυτιλήνη

Ανάμεσα στις μαρτυρίες ξεχωρίζει η καταγγελία ανθρώπου που εργαζόταν για χρόνια στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στη Μυτιλήνη η οποία ανατρέπει τον χαρακτηρισμό «μη κερδσοκοπική» που συνοδεύει τις ΜΚΟ.

Όπως μετέδωσε το MEGA η Κιβωτός του Κόσμου, σύμφωνα με την καταγγελία αυτή, φέρεται να έστελνε παιδιά στην Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων στο νησί.

Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και τελικώς το ποσό το έπαιρνε η Κιβωτός του Κόσμου σε μορφή χορηγίας. Προκειμένου, δε, να μην γίνεται αντιληπτή η εκμετάλλευση, η Κιβωτός του Κόσμου φαίνεται να «βάφτιζε» τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα