Κιβωτός του Κόσμου: Ντόμινο αποκαλύψεων και νέες καταγγελίες
«Με κλείδωναν στο κλουβί και μου έδιναν χαλασμένο φαγητό» ισχυρίζεται 8χρονος - Για ηχογραφημένες μαρτυρίες παιδιών κάνει λόγο εθελόντρια
Συνεχίζεται το ντόμινο αποκαλύψεων στην υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου». Οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών στα οικονομικά της ΜΚΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν γινόταν «πάρτι εκατομμυρίων» με τα χρήματα των δωρεών και τον χορηγιών από τη μια, και οι μαρτυρίες γονέων που καθημερινά καταγγέλουν τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν τα παιδιά τους στις δομές της Κιβωτού από την άλλη, έχουν ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» για την οργάνωση.
Μετά τα κεντρικά γραφεία της Κιβωτού στην Αθήνα, στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας βρέθηκε η δομή της ΜΚΟ στη Χίο. Κλιμάκιο της υπηρεσίας πραγματοποίησε ελέγχους το πρωί της Πέμπτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά έγγραφα που αφορούν τα οικονομικά της οργάνωσης, μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της ΕΛΑΣ για περαιτέρω ανάλυση.
Στο μικροσκόπιο η διαδρομή των εκατομμυρίων
Η διαδρομή των εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμία της «Κιβωτού του Κόσμου» και διαχειρίζονταν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, καθώς και οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την χλιδάτη ζωή των μεγαλοστελεχών της, έχουν μπει στο στόχαστρο της οικονομικής αστυνομίας, αλλά και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Παράλληλα με τις αρμόδιες υπηρεσίες που κάνουν κυριολεκτικά «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της «Κιβωτού του κόσμου», με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται και ο κύκλος των καταθέσεων μαρτύρων, μετά τις καταγγελίες από παιδιά και πρώην εργαζόμενους για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΜΚΟ.
Δώδεκα καταθέσεις, νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης
Εχτές το κατώφλι των δύο εισαγγελέων ανηλίκων που χειρίζονται την υπόθεση πέρασαν δύο ακόμη πρώην εργαζόμενοι-παιδαγωγοί, φτάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των καταθέσεων στις 12.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δωθεί από την εισαγγελία ανηλίκων στην κατάθεση ενός πρώην εργαζομένου σε δομή της ΜΚΟ, καθώς από την κατάθεση του φέρεται πως προκύπτει νέα σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου.
Τις επόμενες ημέρες οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που λαμβάνουν καθημερινά καταθέσεις κάτω από άκρα μυστικότητα, αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους των παιδιών που έχουν φιλοξενηθεί σε δομές της ΜΚΟ και έχουν καταγγείλει στελέχη της Κιβωτού για κακοποίηση αλλά και όσων παιδιών υπάρξει -με βάση τις καταθέσεις που λαμβάνουν-, υποψία για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος τους.
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και ο ιδρυτής της οργάνωσης πατέρας Αντώνιος, μέσω συνεργατών του έκανε γνωστό πως είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης και έτοιμος να εμφανιστεί ενώπιον της, όποτε του ζητηθεί.
Νέα καταγγελία εθελόντριας – «Υπάρχουν ηχογραφημένες μαρτυρίες παιδιών»
Ακόμη μια καταγγελία έρχεται στο φως και σοκάρει. Ψυχολόγος που δούλευε ως εθελόντρια στην Κιβωτό του Κόσμου, για 4 μήνες, σε ανάρτησή της, περιγράφει όσα είδε και όσα τις περιέγραψαν τα παιδιά, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν ηχογραφημένες μαρτυρίες των παιδιών.
«Τα παιδιά κλαίγοντας μου ζητούσαν να κάνω κάτι γιατί είμαι ενήλικας», αναφέρει μεταξύ άλλων και παραθέτει 5 «βόμβες» που την ώθησαν να κάνει καταγγελία στην εισαγγελία.
Αναφέρει επίσης πως παύθηκε από τα καθήκοντα της τον Αύγουστο του 2022, καθώς «μου είπαν ότι άρχισαν οι έρευνες και δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντές».
«Πόσες βόμβες να αντέξει κάποιος;»
Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Μαρία Χαραλάμπους, δούλεψε στην Κιβωτό εθελοντικά από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2022.
«Η επαφή μου με τα παιδιά ήταν καθημερινή, όπως και με όλο το προσωπικό. Τους πρώτους μήνες με είχε μαγέψει το κλίμα και η αγάπη προς τα παιδιά. Μετά από λίγο καιρό μαθαίνω από παιδαγωγούς για μια ληστεία και το τι ακολούθησε. Πρώτη βόμβα. Πέφτεις από τα σύννεφα.
Παρόλα αυτά συνεχίζεις. Υπάρχουν δυσκολίες, τις οποίες όμως θα περίμενες αν πραγματικά θες να δουλέψεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον», αναφέρει.
«Άρχισαν να γίνονται περίεργα πράγματα»
«Έπειτα μαθαίνεις ότι παιδιά πρέπει να σταματήσουν το σχολείο αναγκαστικά και τους διαβάζεις μόνο για να περάσουν την τάξη. Δεύτερη βόμβα.
Έρχεται η γιορτή, γνωρίζεις τον πατήρ Αντώνιο και τους υπόλοιπους. Εκεί άρχισα να πιστεύω πως ίσως όσα έμαθα, κυρίως, από το προσωπικό να είναι ατυχείς περιπτώσεις. Μια φορά μου μίλησε και με είχε συγκινήσει με κατι που μου είχε πει.
Έπειτα αρχίσουν να γίνονται περίεργα πράγματα. Προσπαθείς να μάθεις. Τα παιδιά χάνουν την όση όρεξη είχαν για διάβασμα και φαίνονται αποστασιοποιημένα. Κανένα παιδί δε λέει, κανένας υπεύθυνος. Σιγά, σιγά μαθαίνεις και βλέπεις ηχογραφημενες μαρτυρίες παιδιών για τα όσα έγιναν. Τρίτη βόμβα.
Ξέρεις ότι θες να κάνεις καταγγελία, κυρίως, μόλις δώσουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους. Όμως σε μια συνομιλία που έχεις με ένα από τα παιδιά μαθαίνεις ότι ξυλοκοπήθηκε σε μια από τις δομές. Τετάρτη βόμβα.
Το παιδί μου λέει είσαι 24 ετών και με παρακαλάει κλαίγοντας να κάνω κάτι γιατί είμαι ενήλικας. Εκείνη τη στιγμή θες να του πεις να κάνει υπομονή, γιατί θα πας να καταγγείλεις. Δεν μπορείς όμως να το πεις. Περιμένεις τα άλλα παιδιά να τελειώσουν τις εξετάσεις τους. Μέσα με τέλη Αυγούστου μαθαίνεις για απόλυση συναδέλφου, ο οποίος κατήγγειλε. Τότε αποφασίζεις πως δεν μπορείς να περιμένεις. Πόσες βόμβες;», διερωτάται η κ. Χαραλάμπους.
Τι συνέβη μετά την καταγγελία της
Και συνεχίζει: «Πηγαίνεις (σ.σ να κάνεις καταγγελία), χωρίς να το γνωρίζουν. Έπειτα όμως κατάλαβα πως κάποιοι ήξεραν ότι πήγα, αν και δεν τους το είπα, για να μπορώ να βλέπω τα παιδιά. Απλά κάναμε πως εγώ δε ήξερα ότι γνώριζαν και αυτοί πως δεν γνώριζαν για την καταγγελία που έκανα. Συνεχίζουμε τα μαθήματα με τα παιδιά. Είχα κάνει 2 με 3 μέρες να πάω και με ρώτησε ένα παιδί, γιατί δεν ήρθα. Του είπα πως ήμουν άρρωστη. Με ρώτησε: κυρία θα έρθετε αύριο; Του είπα αν δεν προκύψει κάτι ναι. Τελικά δε ξαναπήγα ποτέ. Μου είπαν ότι άρχισαν οι έρευνες και δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντές. Έτσι δεν πρόλαβα να πω αντίο στα παιδιά, γιατί θα έφευγα για Κύπρο. Το ήξεραν τα παιδιά, άλλα και πάλι δεν πρόλαβα να τα αποχαιρετήσω.
Οπότε τα παιδιά βίωσαν ξανά 2 «εγκαταλείψεις» από άτομα που ήταν μαζί τους καθημερινά από τη μια μέρα στην άλλη.
Ελπίζεις να μην γίνει κουκούλωμα- πας και βρίσκεις την εισαγγελία λίγο πριν φύγεις, για να τους ενημερώσεις ότι ταξιδεύεις. Υπέροχος άνθρωπος, τουλάχιστον με την κυρία που είχα μιλήσει. Της λες τι σε αγχώνει και χαίρεσαι που όλα προχωράνε.
Μετα ηρεμία και ακούς για σεξουαλικά εγκλήματα. Σε ποια βόμβα είμαι;
Ξέρω ότι άνθρωποι που ήταν κοντά μου ήθελαν να αποσύρω τις κατηγορίες, πίστευαν ότι θα στιγματιζόμουν και επίσης ξέρω ότι όταν δουν τη δημοσίευση θα τους κυριεύσει αγωνία. Όμως τουλάχιστον εγώ έχω οικογένεια και φίλους, που κάποιοι από αυτούς ήξεραν τα πάντα από την αρχή.
Επίσης αυτή η αγωνία δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτήν των παιδιών, που δεν έχουν το ίδιο υποστηρικτικό σύστημα. Όταν βλέπεις παιδιά να παρακολουθούν το σόι σου και να λένε ότι αυτή είναι η οικογένεια που θα ήθελαν να έχουν, όταν τα παιδιά φωνάζουν τις παιδαγωγούς μαμά, όταν ένα παιδί σε βρίζει στον πληθυντικό και λέει: «χαζή είστε;» και μετά φοβάται να κοιμηθεί, όταν τους διαβάζεις και τους λες «με κοροϊδευεις; » και σου λένε «όχι…. Λίγο» και καταλαβαίνεις ότι οι διακοπές των εκπαιδευτικών ίσως είναι λίγες, όταν θυμώνεις και λες πράγματα που μετανιώνεις μετά, όταν σου λένε κοροϊδευτικα για την προφορά σου σαν δικαιολογία για να μη διαβάσουν, τότε καταλαβαίνεις ότι είναι παιδιά. Έτυχε να μη γεννηθούν σε οικογένεια που είσαι εσύ».
Καλύτερα να είσαι τυφλός παρά να κάνεις ότι δεν βλέπεις
Και η κ. Χαραλάμπους συνεχίζει: «Οπότε αν είναι δουλέψεις σε ένα κόσμο σαπίλας, άλλαξε τον η τουλάχιστον προσπάθησε. Κάνε ο, τι μπορείς και με το παραπάνω, ακόμη και αν γυρίσει ΑΝΆΠΟΔΑ Η ΜΠΆΛΑ. Έκανες αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν πηγές ένα καλό να κάνεις και έβγαλες τα μάτια σου. Καλύτερα έτσι τυφλός παρα να κάνεις πως δε βλέπεις.
Θα ήθελα πρώτον ό, τι εισφορές επρόκειτο να γίνουν, να γίνουν γιατί τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα. Δεύτερον υπάρχουν άνθρωποι στην Κιβωτο που πραγματικά αγαπάνε τα παιδιά ( απλά φοβούνται να μιλήσουν. Τα αγαπάνε, αλλα δεν είναι έτοιμοι να βγάλουν τα μάτια τους ίσως γιατί φοβούνται το στίγμα και έχουν να θρέψουν τους δικούς τους) . Έχω δει κάποιους από το προσωπικό πραγματικά να σκυβουν κεφάλι για τα παιδιά, να τα νοιάζονται, να κουράζονται, αλλα να είναι εκεί για αυτά. Αν και ακόμη είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί δε μιλας, αν και καπως το κατανοώ ότι μπορεί να φοβάσαι μη σε πάρει η μπάλα. Το πρόβλημα είναι ψηλά, στην ιεραρχία και στο σύστημα.
Θα ήθελα οι εθελοντές να συνεχίσουν να προσφέρουν όσο μπορούν με όποιο τρόπο μπορούν. Υπάρχουν πολλές ανάγκες.Ευχαριστώ όσους μίλησαν (ξέρουν ποιοι είναι)», καταλήγει η κ. Χαραλάμπους.
Σημειώνεται ότι την ανάρτηση της Μαρίας Χαραλάμπους κοινοποίησε ο Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο είχε καταγγείλει στην Ασφάλεια του Βόλου περιστατικά σωματικής κακοποίησης σε βάρος ανήλικων παιδιών σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην περιοχή Διμηνίου. Μάλιστα, όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του από τη δομή.
«Με κλείδωναν στο κλουβί και μου έδιναν χαλασμένο φαγητό»
Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός 8χρονου αγοριού, για την πολλαπλής μορφής κακοποίηση που υποστηρίζει ότι υπέστη μέσα σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».
Η μητέρα του ήταν εκείνη που επέμενε να ακουστεί η φωνή του παιδιού της να καταγγέλλει όσα ανατριχιαστικά αναφέρει ότι έχει βιώσει, μέσα στην δομή φιλοξενίας όπου υποτίθεται τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά, στοργή και φροντίδα.
Το παιδί μιλώντας στον ANT1 αναφέρει ότι το κλείδωναν στο περιβόητο κλουβί, όταν έκανε αταξίες και πως το «ξεχνούσαν» στην απομόνωση για ώρες, ότι του έδιναν να φάει χαλασμένο φαγητό, ότι το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του και ότι έχει υποστεί και σωματική βία από ανθρώπους της «Κιβωτού του Κόσμου».
«Μια φορά με είχανε βάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και μου είπε μια κυρία ότι η συμπεριφορά σου…Με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί». Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Ναι, το πράσινο (ενν. κλουβί) που ήταν για τα παπαγαλάκια.
Πόση ώρα σε είχε εκεί μέσα κλειδωμένο;
Πολύ…
Σε είχανε χτυπήσει εσένα;
Αυτή η κυρία, ναι, πολύ. Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… (Ενν. Άλλη φορά) με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί που το λέγανε … και … , ο … κι ο … με βγάλανε. 3 ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα, φώναζα…Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ο … μόνο. Ήταν 17 στα 18.
Σε βγάλανε δηλαδή αλλά παιδιά όχι αυτοί που έπρεπε;
Ναι, ναι. Παιδιά όχι παιδαγωγοί.
Ήσασταν μαζί με τα αδέρφια ή σας είχανε χωρίσει;
Είχε χωριστεί η … μόνη της και τον … με εμένα μαζί.
Είχανε χτυπήσει και τον αδερφό σου;
Ναι, πρόσωπο, μπουνιές… Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο … ( σημ: αναφέρεται σε εργαζομενο της δομης). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο.
(Ενν. άλλη φορά) Δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω. Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου.
Εσύ μπορούσες να μιλήσεις με τη μαμά σου να της τα πεις αυτά;
Δεν μπορούσα. Έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά και της το κλείνανε.
Μετά από πόσο καιρό από τότε που σας χτύπησαν κατάφερες να το πεις της μαμάς;
Μετά από πάρα πολύ καιρό. Πάνω από βδομάδα».