Top

Κλείνει οριστικά το θρυλικό εστιατόριο «Τα Νησιά»

Έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας.

Parallaxi
κλείνει-οριστικά-το-θρυλικό-εστιατόρ-846193
Parallaxi

Κλείνει οριστικά το θρυλικό εστιατόριο «Τα Νησιά», που βρίσκεται επί της Προξένου Κορομηλά 13, στο κέντρο της πόλης.

Την είδηση γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Αλεξίου.

Το εστιατόριο λειτουργούσε επί 40 χρόνια και αναμένεται να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Το 1981 μαζί με τη σύζυγό μου Σμαράγδα κάναμε το όνειρο μας πραγματικότητα ανοίγοντας στη Προξένου Κορομηλά 13 το αγαπημένο μας εστιατόριο “Τα Νησιά “. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας βάλαμε τη σφραγίδα μας στη γαστρονομική ιστορία της πόλης», σημειώνει ο Γιάννης Αλεξίου.

Και συνεχίζει: «Είμαστε ευγνώμονες για όσα ζήσαμε μαζί σας. Σας στέλνουμε την αγάπη μας και ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!».

Παρακάτω η πλήρης ανάρτηση του κ. Αλεξίου:

«Το 1981 μαζί με τη σύζυγό μου Σμαράγδα κάναμε το όνειρο μας πραγματικότητα ανοίγοντας στη Προξένου Κορομηλά 13 το αγαπημένο μας εστιατόριο “Τα Νησιά “.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας βάλαμε τη σφραγίδα μας στη γαστρονομική ιστορία της πόλης.

Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη κουζίνα μου δημιουργούσα για εσάς ότι καλύτερο φανταζόμουν και είχα να δώσω… Και εσείς από τη πλευρά σας, με την αποδοχή και την αγάπη σας, μας επιτρέψατε να γευτούμε την χαρά της επιτυχίας και της αναγνώρισης.

Με πολύ συγκίνηση ήρθε η στιγμή να αποχωριστούμε τους πελάτες που μέσα στο πέρασμα του χρόνου γίνανε όλοι καλοί φίλοι.

Τα Νησιά κλείνουν οριστικά τις πόρτες τους στις 31/12/21.

Είμαστε ευγνώμονες για όσα ζήσαμε μαζί σας.

40 ΥΠEΡΟΧΑ ΑΞEΧΑΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!

Σας στέλνουμε την αγάπη μας και ένα τεράστιο ευχαριστώ από καρδιάς!

Γιάννης και Σμαράγδα Αλεξίου».

Λίγα λόγια για το ιστορικό εστιατόριο 

Ο Γιάννης Αλεξίου, ένας από τους παλαιότερους και πιο αναγνωρισμένους σεφ αυτής της πόλης αρχίζει να ασχολείται με τη γαστρονομία το 1967. Με σπουδές στην τουριστική σχολή της Πάρνηθας, μετεκπαίδευση στη Γερμανία και την Ελβετία και έχοντας δουλέψει σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια αποφασίζει το 1980 να ανοίξει στην πόλη του ένα διαφορετικό εστιατόριο. Εκείνη την εποχή επικρατούν τα Gril Houses στην πόλη και η μόδα με το κλασικό φαγητό. Ο Γιάννης κατεβαίνει στην αντιτουριστική για τη γαστρονομία Προξένου Κορομηλά. Στο ένα της άκρο, το άγριο, έχει μερικά μπαρ και κλαμπ, το άλλο, το πιο αναξιοποίητο μετά τη Μητρόπολη έχει πάρκινγκ, γαλατάδικα και μερικά μαγαζιά. Πηγαίνει δίπλα στην παλιά Βιομηχανική Σχολή και στήνει ένα χώρο έξω από τα δεδομένα της εποχής. Τον ονομάζει τα Νησιά και πρόκειται να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα και μακροβιότερα εστιατόρια στην ιστορία της πόλης.

Νησιά (4)

Στο μαγαζί μπαίνουν δειλά οι κάτοικοι του κέντρου, στη συνέχεια άνθρωποι από όλην την πόλη και η φήμη του φαγητού του, κυρίως ο τρόπος που μαγειρεύει τα θαλασσινά και τα ψάρια αρχίζει να ξεπερνά τα όρια της. Τα Νησιά γίνονται τόπος λατρείας. Αρχίζουν να καταφθάνουν και οι πρώτοι επώνυμοι. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, πολιτικοί. Στα τραπέζια του θα συναντήσεις τη Μελίνα, τον Κούρκουλο, το Θόδωρο Αγγελόπουλο, τη Μαρινέλα, τους παίκτες του Άρη, το Λαζόπουλο ή το Βουτσινά. Η φήμη εξαπλώνεται. Υπάρχουν μέρες που μοιράζονται χαρτάκια με σειρά προτεραιότητας στην είσοδο από το πρωί. Ανοίγει στις 11 και μισή και κλείνει αργά μετά τα μεσάνυχτα. Μαγειρεύει τρεις μεγάλες κατσαρόλες μυδοπίλαφο και πάλι δεν φτάνει. Υπάρχει κόσμος που τρώει στα σκαλοπάτια!

Νησιά (40)

Μια φορά ο κόσμος ήταν τόσο πολύς που ήρθε ο Μάνος Χατζιδάκις να δειπνήσει. Του λέει ο Γιάννης: Κύριε Μάνο μου δεν θα μπορέσω να σας εξυπηρετήσω, δείτε τι γίνεται. Είσαι τρελός του λέει ο Χατζηδάκις, φέρε μου ένα σκαμπό. Παίρνει το σκαμπό και κάθεται σε μια άκρη στο πατάρι. Του φέρνει και ένα δίσκο στα πόδια και αρχίζει να τρώει ανέμελος!

Από τις μεγαλύτερες φαν του χώρου η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Λατρεύει το Γιάννη που φροντίζει τις γευστικές της επιθυμίες, ακόμα και το τσαγάκι της όταν κρυολογεί. Κάθε φορά που είναι στην πόλη το επισκέπτεται και δεξιώνεται με τους φίλους της στα τραπέζια του.

Νησιά (42)-horz

Τα Νησιά δεν αφορούσαν όμως μόνο τους επώνυμους. Γιατροί, δικηγόροι, έμποροι της πόλης είναι εκεί. Τα μεσημέρια που τα μαγαζιά κλείνουν για σιέστα η πόλη συνωστίζεται στα τραπέζια του. Μέρες μεγάλης δόξας. Ο Γιάννης είναι σεμνός και αφοσιωμένος στη δουλειά του. Πρόεδρος των Ελλήνων γαστρονόμων, βραβευμένος με μετάλεια, επίτροπος στην Ευρωπαϊκή κοινότητα Μαγείρων. Αναλαμβάνει το στήσιμο πολλών εστιατορίων στην Ελλάδα και των Νησιών στην Κωνσταντινούπολη! Γράφει βιβλία μαγειρικής που γίνονται best seller. Τα καλοκαίρια του που κλείνουν τα Νησιά απολαμβάνει το αγαπημένο του νησί. Τη Σκόπελο και γεμίζει μπαταρίες.

Πιάτα που αποθεώθηκαν από όλες τις γενιές, γιατί στο μεταξύ οι νέοι της εποχής του ογδόντα μεγάλωσαν και ήρθαν μετά και τα παιδιά τους παραμένουν πολύτιμα. Τα απίστευτα ντολμαδάκια, η θεϊκή ψαρόσουπα, η γαριδομακαρονάδα, η καρδιά της μελιτζάνας. Τα μυθικά του επιδόρπια. Οι λουκουμάδες προσκύνημα, η απόλυτη καριδόπιτα, το βρασμένο μήλο σε χυμό ροδιού. Ένα ποίημα.

Το εστιατόριο ήταν απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Ένας από τους πιο προσιτούς μύθους της γαστρονομίας της πόλης. Από τα λίγα πράγματα που είχαν παραμείνει στη Θεσσαλονίκη τόσο κλασικά αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημερινά.

Νησιά (13)Νησιά (16)Νησιά (17)

Νησιά (22)Νησιά (25)Νησιά (27)Νησιά (29)Με πληροφορίες από προηγούμενο δημοσίευμα της parallaxi

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα