Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη στα πρόθυρα λιμοκτονίας

Η Μαδαγασκάρη βιώνει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας εδώ και 40 χρόνια.

Parallaxi
κλιματική-αλλαγή-άνθρωποι-στη-μαδαγα-625280
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Η Μαδαγασκάρη είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της ξηρασίας. Οι κάτοικοι εκεί αισθάνονται περισσότερο από κάθε άλλον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που φέρουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν.

Η Μαδαγασκάρη βιώνει τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας εδώ και 40 χρόνια. Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν εκμηδενίσει την αγροτική παραγωγή και έχουν σπρώξει τους κατοίκους του νότου στην απελπισία. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οξύς υποσιτισμός σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχει σχεδόν διπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά ανησυχητική, τρομακτική. Βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας και αυτές είναι εικόνες που δεν έχω δει εδώ και αρκετό καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα αυξήθηκε κατά 85% στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, εξαιτίας των επιπτώσεων της χρόνιας ξηρασίας. Οι άνθρωποι της περιοχής αναγκάστηκαν να πουλήσουν μέχρι και τα κοπάδια τους προκειμένου να αγοράσουν τρόφιμα.

«Οι άνθρωποι έπρεπε να καταφύγουν σε απελπισμένα μέτρα επιβίωσης, τρώγοντας ακρίδες, ωμά κόκκινα φρούτα κάκτων ή άγρια φύλλα. Τουλάχιστον 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τροφή και υποφέρουν από την πείνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.»

Οι κάτοικοι του νότου στρέφονται στην εσωτερική μετανάστευση προς τις πόλεις σε αναζήτηση εργασίας, χωρίς όμως να βρίσκουν λύση, αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει βάλει λουκέτο στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Πηγή: Mega

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα