Διεθνή

H κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές και ο καύσωνας

Ενώ τα πύρινα μέτωπα σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλγερία και Τουρκία μαίνονται, οι επιπτώσεις των πυρκαγιών απασχολούν τους επιστήμονες, στο τραπέζι οι εμπρησμοί.

Parallaxi
h-κλιματική-αλλαγή-οι-πυρκαγιές-και-ο-κ-795682
Parallaxi
Εικόνα Twitter

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ μιλούν για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στον ανθρώπινο οργανισμό και στο περιβάλλον. Στην χώρα μας για ένατη μέρα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα με την Εύβοια να μετρά τις πληγές της.

Η Ιταλία πλήττεται αυτή την εβδομάδα από καύσωνα, ενώ πυρκαγιές μαίνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σικελία και την Καλαβρία, όπου απειλείται ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο γεωπάρκο.

Η χώρα ζει την πιο ζεστή εβδομάδα του καλοκαιρού, με θερμοκρασίες που έχουν ήδη ξεπεράσει τους 47 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία, κοντά στις Συρακούσες. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας αναμένει ότι σήμερα θα καταρριφθεί το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη χώρα: 48,5 βαθμοί Κελσίου το 1990 στη Σικελία.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει σήμερα έως τους 49 με 50 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σικελίας και τους 39 με 40 βαθμούς στην Καλαβρία, την Απουλία και την Καμπανία.

Στην Καλαβρία και τη Σικελία οι πυροσβέστες χρειάστηκε να προχωρήσουν σε 300 επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, ενώ επτά Canadair έχουν κινητοποιηθεί από τα ξημερώματα.

Η οροσειρά Μαντόνιε, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολιορκείται εδώ και ημέρες από τις φλόγες που ενισχύονται από τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες, με τις πυρκαγιές να έχουν καταστρέψει σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ο κυβερνήτης της Σικελίας Νέλο Μεσουμέτσι ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οροσειρά Μαντόνιε. Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουανέλι αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή σήμερα προκειμένου να συναντηθεί με τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην Καλαβρία οι φλόγες απειλούν το Ασπρομόντε που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της Unesco.

Ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF Ιταλία ζήτησε χθες, Τρίτη, «την άμεση επέμβαση επιπλέον εναέριων μέσων». «Διαφορετικά θα είναι πολύ αργά και θα χάσουμε μια κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας», κατήγγειλε.

Επίσης ζήτησε να υπάρξει «αυξημένη εποπτεία στο πεδίο διότι στις περιοχές όπου έχουν κατασβεστεί οι πυρκαγιές εντοπίζονται αναζωπυρώσεις, για τις οποίες προφανώς ευθύνονται εγκληματίες χωρίς ηθικούς φραγμούς».

Στη Σαρδηνία συνελήφθη χθες, Τρίτη, ένας 35χρονος κτηνοτρόφος με την κατηγορία ότι έβαλε φωτιά σκοπίμως. Στην περιοχή καταγράφηκαν μόνο χθες 13 εστίες πυρκαγιάς, με εναέρια μέσα κατάσβεσης να επεμβαίνουν στις έξι από αυτές.

Τις επόμενες ημέρες ο αντικυκλώνας που ευθύνεται για το κύμα καύσωνα στην Ιταλία, και ο οποίος έχει ονομαστεί Λούσιφερ (Εωσφόρος), αναμένεται να μετακινηθεί προς βορρά, όπου το Σαββατοκύριακοη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και το Λάτιο.

Ο καύσωνας που πλήττει τη βόρεια Τυνησία προκάλεσε χθες, Τρίτη, θερμοκρασίες ρεκόρ που έφθασαν τους 49 βαθμούς στην πρωτεύουσα Τύνιδα, ανακοινώθηκε από το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Σε μερικά τμήματα της χώρας οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης καθώς οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους κάνοντας χρήση συσκευών κλιματισμού και αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Τυνησίας ανακοίνωσε πως το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Τύνιδα ήταν 46,8 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί το 1982. Οι βόρειες πόλεις Μπιζέρτα και Μπέγια κατέγραψαν επίσης χθες, Τρίτη, τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ εκεί.

Στην περιοχή της Μεσογείου, οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα συνέβαλαν στις πυρκαγιές που σάρωσαν δάση στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλγερία, με την οποία συνορεύει η Τυνησία.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα και σε ορισμένα ορεινά τμήματα της δυτικής Τυνησίας.

Ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, μεταξύ 40 και 45 βαθμών Κελσίου, προβλέπονται για σήμερα σε όλη τη βόρεια Τυνησία.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι –ανάμεσά τους 28 στρατιώτες– έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αλγερία, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

“Ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών ανέρχεται σε 65 νεκρούς (28 στρατιώτες και 37 πολίτες), στην πλειονότητά τους στην πόλη Τίζι Ούζου”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι 12 στρατιώτες “νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση”.

Χθες Τρίτη η κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 25 στρατιώτες που συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών οι οποίες εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη βόρεια Αλγερία, κυρίως στην ορεινή περιοχή της Καβυλίας.

Εκκλήσεις πολιτών για διεθνή βοήθεια

Συνταρακτικά στιγμιότυπα από τις πυρκαγιές έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με απανθρακωμένους κορμούς δέντρων, ζώα που ψυχορραγούν, χωριά που τα πνίγουν οι καπνοί ενώ λόφοι γύρω τους φλέγονται.

Κοντά στην Τίζι Ούζου ένας άνδρας τραυματισμένος, καλυμμένος από επιδέσμους, περπάταγε στον δρόμο με το κεφάλι καλυμμένο από στάχτες, ενώ άλλοι μεταφέρονταν με φορεία, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram γίνονται εκκλήσεις για να σταλούν επίδεσμοι και κρέμες για εγκαύματα σε νοσοκομεία και κέντρα αντιμετώπισης της κρίσης, όπου οι ελλείψεις σε υλικό είναι μεγάλες.

Γίνονται κι άλλες εκκλήσεις, ιδίως προς τις αρχές, προκειμένου να ζητήσουν διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.

Μια τέτοια έκκληση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο υπογράφει ομάδα «αγωνιστών για τη δημοκρατία» στην Αλγερία και στο εξωτερικό. Καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει όλες τις ευθύνες της» και «να ζητήσει διεθνή βοήθεια, το συντομότερο δυνατόν, για να αποφευχθεί η ανθρώπινη και η οικολογική καταστροφή».

«Μόνο εναέρια μέσα (…), όπως τα Canadair, μεταξύ άλλων, μπορούν να επιτρέψουν να τεθούν υπό έλεγχο» οι πυρκαγιές, επιχειρηματολογούν οι Αλγερινοί αυτοί κι από τις δυο πλευρές της Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι το Αλγέρι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με ευρωπαίους εταίρους για να μας νοικιάσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη», χωρίς να διευκρινίσει με ποιες χώρες γίνονται επαφές.

Οι άνεμοι εξαπλώνουν τις φλόγες και περιπλέκουν το καθήκον των πυροσβεστών, προειδοποίησε ο Γιούσεφ Ουλντ Μοχάμεντ, αρμόδιος για την προστασία των δασών, μιλώντας στο αλγερινό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων APS.

«Εμπρησμοί»

Κάπου πενήντα πυρκαγιές οφειλόμενες σε «εμπρησμούς» διευκολύνθηκαν από τον καύσωνα που πλήττει από τη Δευτέρα το βράδυ τη βόρεια Αλγερία, ειδικά την Καβυλία, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Καμάλ Μπαλντζούντ, που μετέβη συνοδευόμενος από υπουργικό κλιμάκιο στην Τίζι Ούζου, μια από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην περιοχή.

«Πενήντα εστίες φωτιάς ταυτόχρονα – είναι αδύνατον. Αυτές οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμούς», είπε ο κ. Μπαλντζούντ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πάνω από 70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 18 νομούς στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για κάπου εκατό πυρκαγιές σε 16 νομούς.

Η Αλγερία πλήττεται από κύμα καύσωνα και λειψυδρία. Η αλγερινή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα φθάσουν ως ακόμη και τους 47° Κελσίου.

Η αλγερινή δημόσια ραδιοφωνία μετέδωσε ότι τρεις «πυρομανείς» συνελήφθησαν στην αλ Μαντίγια (βόρεια), όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ένας τέταρτος συνελήφθη στην Ανάμπα, σύμφωνα με το APS.

Κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου την 25η Ιουλίου ο πρόεδρος Ταμπούν έδωσε εντολή να καταρτιστεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ιδιαίτερα βαριές ποινές για τους εμπρηστές που προκαλούν δασικές πυρκαγιές, ως και 30 χρόνια κάθειρξη, που θα μπορεί να φθάσουν ακόμη και την ισόβια κάθειρξη αν οι πυρκαγιές έχουν συνέπεια θανάτους.

Στις αρχές Ιουλίου, συνελήφθησαν τρία πρόσωπα που κατηγορούνται πως προκάλεσαν πυρκαγιά που απανθράκωσε δασική έκταση 15.000 στρεμμάτων στη βορειοανατολική Αλγερία.

Παρά την φοβερή καταστροφή, η JSK, η κυριότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Καβυλίας, αγωνίστηκε κανονικά και κατέκτησε το Κύπελλο Αλγερίας το βράδυ της Τρίτης, προκαλώντας εξοργισμένες αντιδράσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλγερία, μετά την κατάτμηση του Σουδάν το 2011 η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση στην Αφρική, δεν διαθέτει παρά 41 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, με την αναδάσωση να μην ξεπερνά το 1,76%.

Η χώρα πλήττεται από πυρκαγιές κάθε χρόνο. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση απανθρακώθηκαν. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν πολλούς υπόπτους για εμπρησμούς.

Οι πυρκαγιές που πολλαπλασιάζονται στην υφήλιο συνδέονται με διάφορα φαινόμενα που προέβλεπαν επιστήμονες λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι συχνότεροι καύσωνες και η μείωση των βροχοπτώσεων κατά τόπους δημιουργούν τις ιδεώδεις συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Φορέας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε εστία πυρκαγιών, όπως αυτές που πλήττουν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Καμπανάκι Moody’s για τις επιπτώσεις από τις φωτιές – Πιστωτικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή

Την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τονίζει σε έκθεσή της η Moody’s με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το κόστος που σχετίζεται με αυτές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα (με αξιολόγηση Ba3 σταθερή) γνώρισε τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και δεκαετίες σε αυτό που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως φυσική καταστροφή. Ενώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος του σχετικού κόστους και της επιπλέον ανασυγκρότησης, και τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα τονίζουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη κυβέρνηση αλλά και την εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνουν για την Ελλάδα με «μέτρια αρνητική» βαθμολογία σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό προφίλ.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 – οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας- προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, κι αυτό -σύμφωνα με τον οίκο- είναι πιστωτικά αρνητικό.

Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να βλέπει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι σημαντική στο πλαίσιο των πορισμάτων μιας έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στις 9 Αυγούστου που υποδηλώνει ότι τα κύματα καύσωνα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανά κάθε δεκαετία.

Αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται οικονομική υποστήριξη από ευρωπαϊκά ιδρύματα, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των εκδηλώσεων θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον τουρισμό της βιομηχανία. Επιπλέον, η περιβαλλοντική ζημία και η πιθανή μείωση των βάσεων φόρου ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τις τοπικές κυβερνήσεις

Πηγή: ΑΠΕ, ΟΤ

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα