Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου: Εικόνες εγκατάλειψης των τάφων στην πτέρυγα covid
Λόγω των καιρικών συνθηκών, συχνά δημιουργούνται ρωγμές στο χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς, και οι τάφοι, στα κατηφορικά σημεία, δείχνουν να μετακινούνται.
«Ο αληθινός τάφος των νεκρών είναι οι καρδιές των ζωντανών», έλεγε ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος, αλλά η αξιοπρεπής ταφή, σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στους συγγενείς και φίλους να αποδίδουν και τις αρμόζουσες τιμές, είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να στερείται από κανένα.
Ωστόσο πολλοί πολίτες, που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους κατά την περίοδο της πανδημίας, οι οποίοι λόγω των περιοριστικών μέτρων, βάσει των πρωτοκόλλων, έχουν ταφεί στην πτέρυγα covid των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, περιγράφουν με πολύ μελανά χρώματα τις συνθήκες ταφής και τον περιβάλλοντα χώρο στο συγκεκριμένο σημείο.
Κάνουν λόγο για στοίβασμα των νεκρών σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, όπου οι τάφοι δεν γειτνιάζουν απλώς, αλλά στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καμία απόσταση. Τα φέρετρα τοποθετούνται στο χώμα σε μία απόσταση 30 εκατοστών το ένα με το άλλο, γεγονός που δεν επιτρέπει στις οικογένειες να φροντίσουν επαρκώς τον ταφικό χώρο.
Λόγω των καιρικών συνθηκών, συχνά δημιουργούνται ρωγμές στο χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς, και οι τάφοι, ιδίως σε κατηφορικά σημεία, δείχνουν να μετακινούνται. Σε μερικά μάλιστα σημεία, όπου τα πλαϊνά παραπέτα λείπουν ή έχουν σπάσει ή αφαιρεθεί, η βροχή προκαλεί διάβρωση και το χώμα μαζί με τα φέρετρα μετακινείται λόγω της βαρύτητας.
Οι συγγενείς των θανόντων κάνουν λόγο για εικόνες εγκατάλειψης και αναξιοπρέπειας και ζητούν να ληφθούν μέτρα συντήρησης των ταφικών συστοιχιών, που κάθε μία αποτελείται από 25 τάφους, ασφυκτικά τοποθετημένους ο ένας δίπλα στον άλλο.
Ένα ακόμα θλιβερό θέαμα είναι οι ανοιγμένοι στη σειρά τάφοι που βρίσκονται σε κοινή θέα και έχουν εγκαταλειφθεί στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να διαλύονται και τα χώματα να σκορπίζουν στον γύρω χώρο.
«Αυτή η κατάσταση μας θλίβει, θέλουμε αξιοπρέπεια για τους νεκρούς μας», τονίζει η Α.Π, που πριν μερικούς μήνες έχασε τον πατέρα της ο οποίος έχει ταφεί στην πτέρυγα covid του Κοιμητηρίου Αναστάσεως του Κυρίου.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι στα κοιμητήρια οφείλουν να βρουν χώρο ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής ταφή. Το ότι δεν μπορώ να προσφέρω στον πατέρα μου ένα αξιοπρεπή τάφο είναι κάτι που δεν μπορώ να αντέξω», τονίζει και αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μακάβριο, τραγικό και απαράδεκτο.
«Δεν υπάρχει χώρος, τα φέρετρα έχουν 30 εκατοστά απόσταση και σε πολλά σημεία, λόγω της κατηφόρας δημιουργούνται ρωγμές και μετατοπίζονται οι τάφοι. Κουβαλάμε χώμα και χαλίκια να γεμίσουμε τις ρωγμές για να μη ενωθούν οι τάφοι», αναφέρει και σημειώνει ότι «επειδή δεν υπάρχουν διάδρομοι μεταξύ των τάφων δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε όπως αρμόζει». «Οι νεκροί μας δεν είναι κατώτερης κάστας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Θεοτοκάτος: Κάνουμε ότι μπορούμε, θα ληφθούν μέτρα
Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι η πτέρυγα covid και ο τρόπος ταφής έχουν οριστεί βάσει των μέτρων για την πανδημία.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, αναγνωρίζει ότι υπάρχει στενότητα χώρου ενώ για τι όποιες αμέλειες, αν υπάρχουν, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν και να κινητοποιήσουν τα γραφεία των Κοιμητηρίων.
«Οφείλουμε να σεβόμαστε τους νεκρούς και το πράττουμε με ευαισθησία. Το θέμα θα το δούμε άμεσα, και αν υπάρχουν προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουμε» τονίζει και αναφέρει πως ήδη ο δήμος προσπαθεί να ανανεώσει το πράσινο και τα δένδρα του Κοιμητηρίου και να προσθέσει παγκάκια για τους πολίτες που επισκέπτονται το χώρο ενώ σημειώνει πως οι συγκεκριμένοι τάφοι έχουν παραχωρηθεί για δέκα χρόνια.