Κοινότητα Εξοχής: Στον εισαγγελέα η μη ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου

Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κτίριο του 1950 – Το έργο ξεκίνησε το 2020 και έμεινε στην εκσκαφή – Νέα δημοπράτηση το 2023 υπόσχεται ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Φίλιππος Δεργιαδές
κοινότητα-εξοχής-στον-εισαγγελέα-η-μη-937704
Φίλιππος Δεργιαδές

Άπιαστο όνειρο και ουτοπική προσδοκία αποτελεί για τους κατοίκους της κοινότητας Εξοχής του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, η απόκτηση νέου δημοτικού σχολείου, μετά την ακύρωση της σύμβασης και έκπτωση του εργολάβου που είχε αναλάβει, κατόπιν διαγωνισμού, να κατασκευάσει το νέο σχολείο.

Τα παιδιά της κοινότητας εξακολουθούν και κάνουν μάθημα σε ένα σχολείο κατασκευασμένο το 1950. Πρόκειται για ένα πέτρινο οίκημα, απόλυτα ακατάλληλο και αντίθετο στις ανάγκες και απαιτήσεις των σύγχρονων διδακτικών μεθόδων.

Ο διαγωνισμός και η εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή του νέου σχολείου πραγματοποιήθηκε το 2019. Το 2020 ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες οι οποίες όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Το έργο σταμάτησε το καλοκαίρι του 2021, στην εκσκαφή του οικοπέδου για τα θεμέλια. Μάλιστα στην εκκίνηση των εργασιών εκσκαφής είχαν γίνει και λαμπρά εγκαίνια, παρουσία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Το νέο 12θεσιο σχολείο με όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους και γυμναστήριο, είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και είχε εκδοθεί κανονικά η άδεια ανέγερσής του.

Όμως το έργο σταμάτησε πριν ακόμα ξεκινήσει, με την υπόθεση σήμερα να έχει καταλήξει στον εισαγγελέα, ο οποίος έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, μετά από μηνυτήρια αναφορά της αναδόχου εταιρίας.

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και δεν υλοποίησε το έργο βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Από την πλευρά της, η ανάδοχος εταιρία κατηγορεί το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ότι επιδιώκει την ανέγερση του σχολείου, βάσει μίας ξεπερασμένης και λανθασμένης μελέτης, που δεν ανταποκρίνεται στους σύγχρονους κανόνες οικοδόμησης, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Η μελέτη είναι η κατάλληλη

Πάντως από το δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, υποστηρίζουν πως όλες οι ενέργειες του δήμου είναι σύννομες και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης σχολικής στέγης

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Νίκος Μπουλομύτης, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την μελέτη και πως το έργο σταμάτησε με υπαιτιότητα του εργολάβου.

«Την μελέτη δεν την έκανε ο δήμος, αλλά την είχε αναθέσει σε εξωτερική εταιρία που διέθετε τα νόμιμα προσόντα και έμπειρους πολιτικούς μηχανικούς, με πτυχία για δημόσια έργα. Τα μισά σχολεία που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα, έχουν γίνει με αυτή τη μέθοδο, δεν ήταν κάτι που ανακάλυψε ο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, και τα σχολεία που έχουμε φτιάξει στο δήμο, είναι ίδιου τύπου σχολεία», τονίζει και αναφέρει πως είναι λυπηρό που το έργο έμεινε στάσιμο ενώ χαρακτήρισε αναμενόμενες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

«Οι κάτοικοι της Εξοχής έχουν δίκαιο. Πρόθεση μας ήταν το έργο, σήμερα, να ήταν τελειωμένο», προσθέτει και σημειώνει πως το έργο είχε ανατεθεί μετά από διαγωνισμό, είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά ο εργολάβος έκρινε την μελέτη ακατάλληλη και ατελή.

Εξηγεί δε, πως «όλα εξετάστηκαν από την υπηρεσία και από πραγματογνωμονες από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Το θέμα πέρασε και από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και εξετάστηκαν όλες οι ενστάσεις που έκανε. Δικαιώθηκε η υπηρεσία και τον κηρύξαμε έκπτωτο». Αναφέρει επόσης ότι ο δήμος προχωρά σε νέα δημοπράτηση του έργου, η οποία θα γίνει το 2023. Ωστόσο επισήμανε πως θα χρειαστεί νέα άδεια από την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής. Μακεδονίας.

Για το σταμάτημα του έργου υποστηρίζει πως οι λόγοι κυρίως οικονομικοί. «Ο εργολάβος λόγω της μεγάλης έκπτωσης που έδωσε, δεν ήθελε να εκτελέσει το έργο, διότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ και με την έκπτωση έπεσε στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Ελένη Γιαννούδη, τόνισε πως «το σταμάτημα του έργου είναι μία αρνητική εξέλιξη καθώς για την κατασκευή του σχολείου έγινε μεγάλη προσπάθεια». Όπως είπε «είμαι πολύ στενοχωρημένη για όλη την εξέλιξη γιατί περιμέναμε πως και πως αυτό το σχολείο. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια για το συγκεκριμένο σχολείο ιδίως από τον δήμαρχο μας Ι. Καιτετζίδη, προχωρήσαμε και στην θεμελίωση αλλά δυστυχώς είχαμε αυτή την κατάληξη».

Κώστας Βαλοδήμος: Η μελέτη είναι αντικανονική και επικίνδυνη

Διαφορετική είναι η προσέγγιση και η εξήγηση για την αναβολή και το σταμάτημα των εργασιών, του πολιτικού μηχανικού και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας, Κώστα Βαλοδήμου, ο οποίος να σημειωθεί είναι και  πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, «αυτές οι μελέτες γινόντουσαν πριν από 40 χρόνια. Τα τελευταία 20 χρόνια άλλαξε και η η αντισεισμική φιλοσοφία που αποτυπώθηκε και στο νέο κανονισμό σκυροδέματος, το 2016. Αυτή η μελέτη, ζητήθηκε από τον αρχικό μελετητή να επικαιροποιηθεί με βάση το νέο κανονισμό. Αυτός έγραψε δύο σειρές, βελτίωσε την ποιότητα του σκοροδέματος και λέει εναρμονίστηκε η μελέτη με τον καινούργιο κανονισμό. Όμως ο νέος κανονισμός που είναι πάνω από 100 σελίδες δεν γράφει κάτι τέτοιο».

«Επειδή είμαι πολιτικός μηχανικός και είχα αναλάβει την επίβλεψη του έργου και έχω την ποινική ευθύνη, γι αυτό έγινε και η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα», τονίζει και εξηγεί πως «ζητήσαμε να γίνει σύννομη η μελέτη, να αλλάξει δηλαδή ο τρόπος κατασκευής του σκελετού του κτιρίου, δηλαδή να γίνουν πιο σωστά οι ενώσεις στις κολώνες με τα δοκάρια, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό και να αυξηθεί το πάχος στις πλάκες από 6 εκατοστά, σε 20 εκατοστά, αλλά ο δήμος επέμεινε στα 6 εκατοστά. Υπάρχει προκαταρκτική έρευνα σε εξέλιξη, μετά από δική μου προσφυγή στον εισαγγελέα  διότι με πίεζαν να εφαρμόσω μία μελέτη που δεν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς και είναι επικίνδυνη για τα παιδιά. Δεν είμαι τυπολάτρης αλλά είμαι και κατασκευαστής και θέλω να κάνω το έργο σύμφωνα με τους κανονισμούς και η εταιρία μας διαθέτει την εμπειρία».

Σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση, μετά την επικαιροποίηση της μελέτης, τόνισε πως «η απόκλιση δεν ήταν κάποιο τραγικό ποσό, μόνο 6%, όταν σε κάθε έργο, βάσει των κανόνων των συμβάσεων, επιτρέπεται αύξηση των απρόβλεπτων εξόδων μέχρι 15%. Αυτό το επιτρέπει ο νομοθέτης, διότι σε όλα τα έργα κάποιες αποκλίσεις υπάρχουν».

Τονίζει δε πως με την προσφυγή του στη δικαιοσύνη διεκδικεί να αναλάβει το έργο και το σχολείο να κατασκευαστεί σωστά και σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες κτιριοδόμησης. Επισημαίνει τέλος πως «δεν μπορούν να επικαλούνται προσχηματικά το οικονομικό διότι το έργο ήταν χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ». «Έχω ενημερώσει με δύο επιστολές μου και την Ένωση Γονέων και τους κατοίκους της Εξοχής, που δικαιούνται να έχουν ένα ασφαλές σχολείο για τα παιδιά τους», τονίζει.

Αντιπολίτευση: Έχει ευθύνες η διοίκηση του δήμου

Στάση επιφύλαξης και επικριτική διατηρεί για το θέμα η αντιπολίτευση που πρωταρχικά ρίχνει την ευθύνη στην διοίκηση του δήμου.

«Είναι ένα θέμα μπερδεμένο με πολλές σκιές, διότι όταν μία ανέγερση σχολείου σταματάει, τότε κάτι συμβαίνει και κάποιοι φέρουν την ευθύνη, και αυτός που έχει την πολιτική ευθύνη είναι η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος», τονίζει η δημοτική σύμβουλος, Πυλαίας Χορτιάτης Γεωργία Βουλγαρίδου.

Ανάλογη είναι και η θέση του δημοτικού συμβούλου, Κώστα Καρπούζη, ο οποίος τονίζει πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων αφορά άμεσα την διοίκηση του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη που αδιαφορεί συστηματικά για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης.

«Έτσι που τα καταφέρανε ούτε σε 5 χρόνια δεν θα κτιστεί το σχολείο. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι ο εργολάβος αποδείχτηκε αφερέγγυος αλλά ο ίδιος έχει την ευθύνη. Η διοίκηση του δήμου έχει την πολιτική ευθύνη. Αυτοί έχουν τα γένια, αυτοί έχουν και τα χτένια», τονίζει και καλεί τον δήμο να ενδιαφερθεί πραγματικά για το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα