Ελλάδα

«Κοιτάμε Μπροστά»: Γιατί καθυστερούν οι διανομές τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ;

Ερώτηση σχετικά με το θέμα των δικαιούχων του ΤΕΒΑ στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά».

Parallaxi
κοιτάμε-μπροστά-γιατί-καθυστερούν-188135
Parallaxi

Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση σχετικά με το θέμα των δικαιούχων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά».

Πιο συγκεκριμένα ζητά να μάθει σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στις διανομές τροφίμων του ΤΕΒΑ στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ευόσμου – Κορδελιού, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, πώς θα διασφαλιστεί ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης και αν έχουν ενεργοποιηθεί συνοδευτικά μέτρα του Προγράμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης, κ. Δ. Ασλανίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης στερούνται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), όπως γνωρίζετε, υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται δε με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής διαβίωσης. Το ΤΕΒΑ σχεδιάστηκε το 2015 και υλοποιείται μέσω 57 Κοινωνικών Συμπράξεων, με επικεφαλής Δήμους ή Περιφέρειες, παρέχοντας και νωπά είδη διατροφής.

Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια του 2020 οι διανομές άρχισαν να αραιώνουν και σε κάποιους Δήμους σταμάτησαν, όπως στις Σέρρες. Ειδικά στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτοί των δυτικών περιοχών, των περιοχών δηλαδή στις οποίες κατοικούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Έτσι στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ευόσμου – Κορδελιού οι δικαιούχοι έχουν να λάβουν τρόφιμα εδώ και ένα εξάμηνο ενώ στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά εδώ και έναν χρόνο, δηλαδή ήδη από την πρώτη καραντίνα. Όπως αντιλαμβάνεστε εν μέσω της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει, οι φτωχότεροι συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι κυριολεκτικά με το φάσμα της πείνας.

Επίσης οι ωφελούμενοι δικαιούχοι καταγγέλλουν ότι υπήρξε ανισοκατανομή μεταξύ των Δήμων στα προϊόντα που διέθεταν, δηλαδή υπήρχαν Δήμοι που έδιναν μόνο απορρυπαντικά και καθόλου κρέας ενώ άλλοι ακριβώς το αντίθετο.

Σε ευθυγράμμιση με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο του ΤΕΒΑ, θα μπορούσατε να θεσμοθετήσετε την προπληρωμένη κάρτα για την προμήθεια τροφίμων. Τα Ταμεία αυτά τροποποίησαν τον κανονισμό του ΤΕΒΑ και ενέταξαν στις προτάσεις τους για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, την δυνατότητα παροχής τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής με κάρτα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν με την πανδημία.

Εξάλλου προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες είχαν χορηγηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ στις Π.Ε. Αρκαδίας και Κορινθίας, για να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές των τροφίμων και των ειδών που χρειάζονταν εν όψει του περυσινού Πάσχα. Το ύψος δαπάνης της κάθε κάρτας κυμαινόταν από 100 έως 150 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας. Θα μπορούσε κάτι ανάλογο να γίνει φέτος για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Επειδή τα διαχειριστικά προβλήματα του Προγράμματος δεν μπορεί να αποβαίνουν εις βάρος των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων αλλά θα πρέπει να υιοθετηθούν λύσεις με σεβασμό στη διαφάνεια, που θα επιτρέπουν ωστόσο την απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους, παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  • Σε ποιους ακριβώς λόγους οφείλεται η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στις διανομές τροφίμων του ΤΕΒΑ στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ευόσμου – Κορδελιού, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά;
  • Πώς θα διασφαλιστεί ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης;
  • Προτίθεστε να αντικαταστήσετε το σύστημα προμήθειας και διανομής του ΤΕΒΑ με προπληρωμένη κάρτα προμήθειας των ειδών αυτών από την αγορά;
  • Έχουν ενεργοποιηθεί κάποια από τα συνοδευτικά μέτρα του Προγράμματος που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων και ποια είναι αυτά για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης;

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα