Κόντρα για τη ΔΕΗ: Συνεκτικό το σχέδιο λέει η κυβέρνηση. Αναίτιες οι αυξήσεις υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι αλλαγές θα επέλθουν από 1ης Σεπτεμβρίου
Η κυβέρνηση απενεργοποιεί την ωρολογιακή βόμβα που άφησε ο Σύριζα στη ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ οι οποίες αναφέρουν “όπως είναι καλά γνωστό, η Δ.Ε.Η. ήταν μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέτοια εποχή το 2014, η Δ.Ε.Η. είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε στο 1/7 περίπου του ποσού αυτού. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της «μικρής» Δ.Ε.Η. που υπήρχε πριν, κατέληξε σε μία «κουτσή» Δ.Ε.Η. και έσερνε τη χώρα σε μια προοπτική «χωρίς Δ.Ε.Η.»”.
Οι ιδιες πηγές υπενθυμίζουν πως “στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει για το θέμα της Δ.Ε.Η.: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και, αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή.»”.
Επομένως, όπως αναφέρουν οι πηγές της ΝΔ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να σώσει τη Δ.Ε.Η. και “αυτό το αντιλαμβάνονται ήδη οι επενδυτές, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για να σταθεί, όμως, στα πόδια της η Δ.Ε.Η., απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της Δ.Ε.Η. υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου η επιχείρηση να αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, ακόμα και για την επιβίωσή της, μετά τα ζημιογόνα αποτελέσματα για το 2018 και το 2019 μέχρι στιγμής. Μάλιστα, το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για την βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά., με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 ότι υπάρχει «ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους»”.
Το πακέτο των μέτρων
Η δέσμη μέτρων, όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ, για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόδοση στην επιχείρηση των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του παρελθόντος, εξόφληση οφειλών από φορείς του Δημοσίου, ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με εξώδικα και εντολές αποκοπής (30.000 εντολές αποκοπής για στρατηγικούς κακοπληρωτές το τελευταίο δίμηνο), τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διεκδικήσει από την ΕΕ την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής («ΝΟΜΕ») που είχε αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της ενώ θα επιδιώξει επίσης την αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική που είχε τεθεί στο 50%.
Έτσι, στη σωτηρία της επιχείρησης καλούνται να συμβάλουν με ισορροπημένο τρόπο όλες οι πλευρές: οικιακοί καταναλωτές και επαγγελματίες μέσω της μείωσης της έκπτωσης συνέπειας, η βιομηχανία με την ρήτρα για το διοξείδιο του άνθρακα, το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των ΥΚΩ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, εναλλακτικοί προμηθευτές με την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Για την νέα τιμολογιακή πολιτική διαβάστε:
ΣΥΡΙΖΑ: Αναίτιες οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Η αντίδραση της αξιωματική αντιπολίτευσης στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήρθε δια στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος χαρακτήρισε τις αυξήσεις προαποφασισμένες και αναίτιες.
Αναλυτικά η δήλωση:
Δεν μας εκπλήσσει το τελικό αποτέλεσμα της καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ, στην οποία επιδίδεται ο κύριος Χατζηδάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Αυτό δεν είναι άλλο από τις προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, για τις οποίες αποφάσισε μάλιστα να ενημερώσει την κοινωνία μέσω διαρροής, nonpaper.
Το πραγματικό λοιπόν σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές της ανάγκες και τις ζημίες της εταιρίας, ώστε να επιβάλει την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας με 500 εκατ. ευρώ.
Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιβάρυνση ξεπερνά το 15%, με προφανείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητά τους. Η αύξηση δε, του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών είναι δεδομένη και για ένα μέσο νοικοκυριό προσεγγίζει το 13,4%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αύξηση των τιμολογίων, επιλέγει να κλείνει το μάτι στους ιδιώτες παρόχους, δημιουργώντας χώρο για κέρδη και πελάτες χωρίς κόστος και επενδύσεις.
Αντί να προχωρήσει, όπως οφείλει, στην απόδοση των περίπου 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2007-2011, μεταφέρει το κόστος στους πολίτες. Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2017 απέδωσε 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2015, από το κοινωνικό μέρισμα, επιλέγοντας να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε η ΝΔ, δια του κου Σταϊκούρα, να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση του εν λόγω ποσού, με νομοθετική ρύθμιση,που θα έλυνε παράλληλα το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ.
Η απροθυμία της κυβέρνησης να αποδώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, ότι η προεκλογική της παροχολογία «δεν βγαίνει» και ζημιώνει αντί να ανακουφίζει την ελληνική κοινωνία. Και φυσικά ούτε λόγος στις «διαρροές» του κ.Χατζηδάκη για στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας της ΔΕΗ…
Πηγή: ΑΠΕ