Κορονοϊός: Υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά να έχουν μακράς διάρκειας συμπτώματα

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη χώρα μας

Parallaxi
κορονοϊός-υπάρχει-πιθανότητα-τα-παιδ-750296
Parallaxi

Για τους κινδύνους που προκύπτουν με την έλευση του 4ου κύματος ,σε σχέση  τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά,  μίλησε ο Καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην εκπομπή Σαββατοκύριακο Παρέα στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο πως το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη εν εξέλίξει αλλά εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αριθμός νοσηλειών. Γεγονός που θα οφείλεται στους  εμβολιασμούς. «Οι νοσηλείες θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους .Πολλοί από τους 50ρηδες και 60ρηδες θα κινδυνέψουν να νοσηλευτούν τις επόμενες εβδομάδες αν δεν εμβολιαστούν.», ανέφερε χαρακτηριστικά

Τι είπε για τον εμβολιασμό των εγκύων

Για τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους τόνισε ότι «Υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν είτε μετά  δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους.  Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.

Για τον κίνδυνο της μακράς διάρκειας νόσησης που απειλεί και τα παιδιά

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και τα παιδιά νοσούν. Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτύξουν κορωνοϊό με μακράς διάρκειας συμπτώματα.

Σχετικά με την χορήγηση μια ενισχυτικής δόσης εμβολίων, εξήγησε ότι είναι ανοιχτή η συζήτηση και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μια τελική απάντηση. Παράλληλα, εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέο εμβόλιο για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων.

Τέλος, για τον  Δημήτρη Κούβελα, μέλος της ελληνικής εταιρείας φαρμακολογίας, ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του ως προς τον εμβολιασμό, ο καθηγητής δήλωσε ότι « Δεν συμβάλλει με τις απόψεις τους στον εμβολιασμό και δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι φαρμακολόγοι μαζί του, έχει κάνει ζημιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Έχω λάβει πολλά παράπονα για τον συγκεκριμένο, προφανώς όμως έχει ακαδημαϊκή ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του.»

Σε ποιες περιοχές καταγράφεται εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων – Στα σκαριά μέτρα για να σβήσουν οι εστίες υπερμετάδοσης

Σε «πόλεμο» με τον κοροναϊό βρίσκονται τα νησιά-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν σε μια άνιση αλλά όχι χαμένη μάχη. Με τη μετάλλαξη «Δ» να κινείται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας, στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχουν έρθει νησιωτικοί προορισμοί οι οποίοι παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων και βρίσκονται μάλιστα ένα βήμα πριν το lockdown.

Πρόκειται για έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε πέντε νησιά της Ελλάδας που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για αυτό τον λόγο οδηγούνται από σήμερα σε αυξημένη επιτήρηση και ενίσχυση των τεστ.

Πρόκειται για τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Ίο και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης που «φλερτάρουν» με το κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια εβδομάδα παρατηρήθηκε 300% αύξηση κρουσμάτων (από τα 77 στα 318), στη Μύκονο, 500% στην Ίο, 700% στην Πάρο.

Στο Ηράκλειο τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, ενώ στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν διπλάσια κρούσματα (782) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Σαντορίνη τα κρούσματα έφτασαν τα 56.

Τα νέα μέτρα στα «κόκκινα» νησιά

Από σήμερα, λοιπόν, στις έξι προαναφερθείσες νησιωτικές περιοχές, θα γίνεται χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον η υποχρέωση για testing δυο φορές την εβδομάδα, μια με τη μέθοδο του self test και μια με rapid αφορά, και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, μόνον εάν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με το STAR, αν οι εν λόγω προορισμοί δεν πάρουν «ανάσα» αναμένονται νέα μέτρα τα οποία θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα σε αυτά ενδέχεται να είναι:

  • περιορισμός του ωραρίου τις νυχτερινές ώρες
  • διακοπή της μουσικής στην εστίαση και τα beach bar
  • μικρότερος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι
  • λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας μόνο σε υπαίθριους χώρους

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να επιστρέψει η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Πάντως, η επιβολή τοπικού lockdown φαίνεται πως θα είναι η τελευταία επιλογή.

Γεραπετρίτης: Θα αποκαθιστούμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων

Βασιλακόπουλος: Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην χώρα εκφράζουν οι γιατροί, με την αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» να αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς.

«Τα μαθηματικά μοντέλα στηρίζονται σε μια αστάθμητη μεταβλητή που είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Εάν εμείς προσέξουμε και εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά, οι προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν. Εάν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε, κινδυνεύουμε να επαληθευτούν οι προβλέψεις» σημείωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, «εάν χρησιμοποιήσουμε την εμβολιαστική δυνατότητα που έχουμε σαν κράτος, πάνω 100 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα, μέχρι τέλος Αυγούστου θα είμαστε 70% πλήρους εμβολιασμένων. Μαζί με όσους έχουν φυσική ανοσία λόγω νόσησης, θα φτάσουμε ένα 75%- 80% και θα είμαστε καλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι πείσουμε τους ανθρώπους ότι το εμβόλιο είναι για το καλό τους και δεν είναι επικίνδυνο».

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Ως «ομολογία αδυναμίας» από πλευράς της κυβέρνησης χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα, Παναγιώτης Παπανικολάου, κάνοντας λόγο ότι «η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει καθολικότητα ως όφειλε, και επισείει τον βούρδουλα της υποχρεωτικότητας, ο οποίος μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα».

«Οι μπετοναρισμένοι αρνητές είναι πολύ λίγοι. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί από τις αντιφατικές πληροφορίες που έχουν δοθεί. Ήταν η απαράδεκτη η τακτική της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για το AstraZeneca» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

«Πολλές φορές η επιτροπή των ειδικών» συνέχισε, « σύρθηκε δια της συναίνεσης ή δια της σιωπής να δικαιολογήσει εκ των υστέρων προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν στηρίζονταν σε υγειονομικά κριτήρια, αλλά για εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κυβερνητικές επικοινωνιακές ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι η επιτροπή δεν ενημέρωσε σωστά για το σκεπτικό των αποφάσεων της.

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων από Covid το επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από Mega, ΣΚΑΪ και in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα