Κορίτσι ή αγόρι; Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν

«Theybies» προσφωνούν τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να ορίζεται η φυλετική τους ταυτότητα

Δήμητρα Λιόγκα
κορίτσι-ή-αγόρι-οι-γονείς-αφήνουν-τα-πα-644026
Δήμητρα Λιόγκα
Εικόνα: twitter

Εν έτει 2020, όλο και περισσότερα είναι τα κινήματα που ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας. Φεμινιστικές, αντιρατσιστικές οργανώσεις επιδιώκουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της ανθρώπινης ιστορίας. Μία νέα αντισυμβατική τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια αποτελεί ο πρωτοποριακός τρόπος ανατροφής που ακολουθούν ορισμένοι γονείς. Επιλέγουν, δηλαδή, να μην προσδιορίσουν την σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού τους, από την στιγμή της γέννησης του και για το υπόλοιπο της ζωής του, έως ότου εκείνο είναι ικανό να αποφασίσει μόνο του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γονείς υιοθετούν αυτή τη νέα μέθοδο και αδιαφορούν για τις  παραδοσιακές κοινωνικές νόρμες. Επιτρέπουν, δηλαδή, στα αγόρια και στα κορίτσια να παίζουν με τα ίδια παιχνίδια και να φορούν τα ίδια ρούχα.

Βέβαια, αρκετοί είναι οι ειδικοί που αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους, όταν τα παιδιά θα εισέλθουν σε έναν κόσμο, όπου είναι προκαθορισμένα τα δύο φύλα και συγχρόνως διατηρεί μία εχθρική στάση απέναντι σε όσους δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αιτιολογούν την θέση τους, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά που δεν συμφωνούν με τα φυλετικά στερεότυπα, είναι πολύ πιθανό να γίνουν θύματα εκφοβισμού και να βιώσουν την περιθωριοποίηση από τους συνομήλικούς τους. Ακόμη, επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους μέθοδοι ανατροφής ακολουθούν κυρίως οι προοδευτικές και εύπορες οικογένειες.

Τα παιδιά, τα οποία γνωρίζουν τα μέρη του σώματός τους και κατανοούν ότι ενδέχεται να διαφέρουν, δεν τους μαθαίνουν οι γονείς τους, να συσχετίζουν αυτά τα μέρη του σώματος με το γυναικείο ή αρσενικό φύλο. Συνεπώς οι γονείς θεωρούν ότι εφόσον κανείς δεν γνωρίζει το φύλο του παιδιού, το παιδί δεν θα ενστερνιστεί τα στερεότυπα για τα κορίτσια και τα αγόρια, τα οποία έχουν ριζωθεί εδώ και δεκαετίες, στην παγκόσμια κοινότητα.

Αυτός ο τρόπος διαπαιδαγώγησης έγινε γνωστός το 2011, όταν ένα ζευγάρι στο Τορόντο της Αμερικής, ανακοίνωσε ότι μεγαλώνουν το παιδί τους, το Storm, χωρίς να έχουν προσδιορίσει το φύλο του. Οι προοδευτικοί αυτοί άνθρωποι εκλαμβάνονται το φύλο του παιδιού τους, ως κάτι ρευστό και μεταβλητό.

Ένα άλλο ζευγάρι στο Μπρούκλιν διαχειρίζεται μαζί με το δίχρονο παιδί τους, μία ηλεκτρονική ιστοσελίδα που προσφέρει συμβουλές για το πώς να μάθει ένα παιδί «theby» (η αντωνυμία που χρησιμοποιείται για ένα παιδί ουδέτερου φύλου) να ζει στον κόσμο, χωρίς να επηρεάζεται από τα αρνητικά σχόλια. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί γονείς βρίσκουν θερμή υποστήριξη σε αυτή την αμφιλεγόμενη απόφαση τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το instagram, όπου μοιράζονται οικογενειακές στιγμές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Studs Are In, LLC (@studsrn) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carly Marie (@cknudme) στις

Γονείς όπως οι Sharpes, καταλαβαίνουν τους προβληματισμούς των ειδικών και κατά επέκταση της κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τα κακόβουλα σχόλια, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι Sharpes, δύο νέοι μηχανολόγοι μηχανικοί, εξηγούν ότι η απόφασή τους να μεγαλώσουν τα δίδυμα τους χωρίς προκαθορισμένο φύλο, προέκυψε έπειτα από μια γενική έρευνα στο διαδίκτυο και από προσωπική εμπειρία.

Όταν η Τζούλια ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, ένιωσε να την διακατέχει άγχος για να μάθει το φύλο των διδύμων. Ως γυναίκα μηχανικός -ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο επάγγελμα- γνώριζε τους περιορισμούς που επιβάλουν οι φυλετικές προσδοκίες.

«Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να νιώσω σίγουρη για τα σχέδια και τις προτάσεις μου και για να υπερασπιστώ πραγματικά τον εαυτό μου στον χώρο εργασίας», δήλωσε η νεαρή μητέρα.

 Στην αρχή, ο σύντροφος της δεν είχε κατανοήσει την στάση της γυναίκας του και την ανησυχία της για το φύλο του μωρού. Ωστόσο, ο ίδιος, ύστερα από έρευνα που έκανε για τις κοινωνικές προκαταλήψεις και πώς αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού, άλλαξε αμέσως άποψη. Συνεπώς, το ζευγάρι διαπίστωσε ότι οι συγγενείς και οι φίλοι θα αρχίσουν να αποκαλούν το παιδί τους, στην περίπτωση που είναι κοριτσάκι, μικρή πριγκίπισσα και θα του αγοράζουν δώρα αποκλειστικά στις αποχρώσεις του ροζ και τότε κατέληξαν και στην απόφαση ότι θα πρέπει να μην αποκαλύψουν το φύλο του. Όταν έφτασε, η στιγμή της γέννησης, το ζευγάρι ζήτησε από το προσωπικό του νοσοκομείου να μην ανακοινώσει σε κανέναν το φύλο των διδύμων.

Τώρα, το σπίτι της οικογένειας Sharpe, στο Κέμπριτζ είναι γεμάτο από «κοριτσίστικα» και «αγορίστικα» παιχνίδια. Οι γονείς, όπως δηλώνουν, με την δεδομένη απόφαση τους, στοχεύουν να προωθήσουν ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα είναι δεκτικό και ανοιχτό στην διαφορετικότητα και θα αισθάνονται τα παιδιά την αγάπη και την αποδοχή, είτε είναι είτε δεν είναι ετερόφυλα.

Αυτό, όπως μπορεί να φανταστεί κανείς και όπως αναφέρουν και οι νεαροί γονείς, δεν είναι εύκολο να αφομοιωθεί από την σύγχρονη κοινωνία. Οικογένειες, φίλοι και νηπιαγωγοί δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα οριστικά άρθρα όταν τα προσφωνούν, ενώ οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον λόγο που κρατούν μυστικό το φύλο τους.

Ταυτίζεται όμως το γένος του βρέφους με το βιολογικό του φύλο;

Κατά τη γέννηση, τα αναπαραγωγικά όργανα αποκαλύπτουν το βιολογικό φύλο του μωρού. Το κοινωνικό φύλο ή γένος, ωστόσο, γίνεται φανερό λίγο αργότερα, στην ηλικία περίπου των 4 ετών, όταν τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν την θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι αυτή η ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φύλο τους, το οποίο αποκτούν από την γέννηση. Ωστόσο, επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το φύλο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον ενός παιδιού, όπως τονίζει η Christia Spears Brown, μια αναπτυξιακή ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Parenting Beyond Pink and Blue: How to Raise Your Kids Free of Gender Stereotypes”.

Όταν γεννιούνται τα αγόρια και τα κορίτσια, ο εγκέφαλός τους είναι σχεδόν ίδιος. Ωστόσο, τα αγόρια έχουν ελαφρώς μεγαλύτερους εγκεφάλους κατά μέσο όρο και μεγαλύτερα σώματα. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν μερικές μικρές παρατηρήσιμες διαφορές στη συμπεριφορά από νωρίς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, τα κορίτσια φαίνεται να διαχειρίζονται καλύτερα την έκφραση των παρορμήσεων και της προσοχής τους από τα αγόρια.

Οι επιστήμονες, ακόμη, αναφέρουν ότι τα κορίτσια τείνουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις, λίγους μήνες νωρίτερα από τα αγόρια, αν και δεν είναι κατανοητό το γιατί συμβαίνει αυτό. «Αλλά γενικά», είπε η ειδικός Christian Spears Brown, «οι διαφορές γίνονται μεγαλύτερες, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνία και ο πολιτισμός διαμορφώνουν τις διαφορές που βλέπουμε, οι οποίες δεν είναι έμφυτες από τη γέννηση».

Τέλος, πώς αντιδράει ο κόσμος στα παιδιά «theybies»;

Για εκείνους που μεγαλώνουν τα παιδιά τους χωρίς να καθορίζουν το φύλο του, οι αντιπαραθέσεις και οι λεκτικές συγκρούσεις με τον κόσμο έχει γίνει πλέον ρουτίνα.

«Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν εάν το παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι» δήλωσε ο Nathan Levitt, 40 ετών, κάτοικος του Μπρούκλιν, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει το φύλο του 18 μηνών βρέφος του. «Είναι συνήθως ξένοι που έρχονται σε εμάς και μας ρωτάνε εάν είναι αγόρι ή κορίτσι».

Δυστυχώς, οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την σκληρή αλήθεια. Αυτά τα παιδιά, επί των πλείστων, είναι θύματα bullying. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015, αποκαλύπτει ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 95% των μελών της LGBTQ κοινότητας, οι οποίοι τάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των 13 με 21, έχουν ακούσει αρνητικά σχόλια σχετικά με την αρρενωπότητα και την θηλυκότητα τους.

Παρά τις γενικές αρνητικές αντιδράσεις και πεποιθήσεις, οι νεότερες γενιές φαίνεται να προωθούν ένα πνεύμα αποδοχής σε οτιδήποτε παρεκκλίνει από τους «κανόνες». Σε ποσοστό 56% των “Generation Zers”, της γενιάς που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, αναφέρει ότι γνωρίζει κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται ως ουδέτερο φύλο!

Πηγή: nbcnews.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα