Top

Κοροναϊός: 2.100- 3.000 ημερήσια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Πότε αναμένεται ο μέγιστος αριθμός διασωληνωμένων.

Parallaxi
κοροναϊός-2-100-3-000-ημερήσια-κρούσματα-την-ε-732162
Parallaxi

corona

Ανησυχία υπάρχει για τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς πέρα από τα 2.301 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον σε 452.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για το ΕΣΥ, με εισαγωγές ασθενών και αύξηση των διασωληνωμένων.

Χθες, σημειώθηκαν συνολικά 276 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας Covid 19 στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής,  πραγματοποιηθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σημειώνεται ότι ΝΙΜΤΣ έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη, με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κοροναϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα κρεβάτια στερεύουν επικίνδυνα, ενώ αρχίζουν να εξαντλούνται και στις κλινικές.

Η εκτίμηση Τζανάκη για 2.100 – 3.000 ημερήσια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται από 2.100 έως 3.00.

Αυτή είναι, τουλάχιστον, η εκτίμηση του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα του κορωνοϊού.

Προϋπόθεση για την καταγραφή αυτών των αριθμών είναι τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων τον Μάρτιο, σημείωσε το εξής:

«22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων».

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1.900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα», είπε ακόμη ο καθηγητής.

Λογοθετίδης: Την Καθαρά Δευτέρα θα φτάσουμε στην κορύφωση των διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου φαίνεται να κρούει ο Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος κάνει λόγο για κορύφωση των διασωληνωμένων την Καθαρά Δευτέρα.

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μιλώντας στο Open.

«Πιο αυστηρά και πιο έξυπνα όπως αυτά που έχουμε τώρα, ρίχνουν την ταχύτητα μετάλλαξης του ιού κατά 2 με 3 φορές. Όσο πιο πολύ προσέχουμε τόσο πιο γρήγορα θα πέφτει η ταχύτητα μετάλλαξης. Η κορύφωση των κρουσμάτων είναι περίπου τώρα. Και θα αρχίσει γρήγορη πτώση αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα. Τα κρούσματα από την Τρίτη και μέχρι το Σάββατο θα αρχίσουν να πέφτουν γρήγορα αν τηρηθούν τα μέτρα αυστηρά. Και θα έχουμε περεταίρω μείωση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Απάντηση στο ερώτημα πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες έδωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο κ.  Κοντογεώργης τόνισε ότι μέχρι  τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Κατά τον ίδιο, μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες θα ανοίξει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και λίγες μέρες μετά θα ανοίξει για τους πολίτες 70-74 και 65-69 ετών.

Δημόπουλος: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης

Την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητείται η χαλάρωση των κρουσμάτων εξέφρασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος με βάση την πορεία της πανδημίας.

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες μεταλλάξεις συνδυάζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και αλλού. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σαφή δεδομένα για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ / in.gr / ΣΚΑΪ 100,3/ in.gr/ Mega

Κοροναϊός: Aυτή είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για λήξη του lockdown

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα