Featured

Kοροναϊός: 1.680 θάνατοι στις ΗΠΑ- Νέο θλιβερό ρεκόρ στη Βραζιλία

Η εξάπλωση της πανδημίας ανά τον κόσμο.

Parallaxi
kοροναϊός-1-680-θάνατοι-στις-ηπα-νέο-θλιβερ-596464
Parallaxi

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.680 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ως τις 20:30 της Παρασκευής (σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει σχετικά σταθερός τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Συνολικά, οι ΗΠΑ θρηνούν 87.493 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, είναι δηλαδή μακράν η χώρα με τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων στον πλανήτη σε απόλυτες τιμές — αλλά πάντως όχι με βάση την αναλογία επί του πληθυσμού — μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 26.396 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 3 τρισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Παρασκευή σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί ο πολύ βαρύς απολογισμός των απωλειών ανθρώπων και των ζημιών για την οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 87.500 ανθρώπους και έχει προκαλέσει παράλυση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο καταρτίστηκε από την πρόεδρο του σώματος Νάνσι Πελόσι και άλλα εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, υπερψηφίστηκε με τις ψήφους κυρίως των αιρετών του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Βουλή (208-199).

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Γερουσία, έχουν πάντως καταστήσει σαφές ήδη ότι θεωρούν το σχέδιο νόμου αυτό «θνησιγενές» κι υπόσχονται ότι θα μπει στο συρτάρι με την άφιξή του στο σώμα.

Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποκαταστήσει εν μέρει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετέδωσε αργά χθες Παρασκευή το βράδυ το Fox News, επικαλούμενο προσχέδιο επιστολής στην διεύθυνση https://fxn.ws/3bFNpuG.

Τέλος, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 3 τρισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Γερμανία 

Άλλοι 57 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 7.881 νεκρούς, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 620 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 173.772, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος από τους 101 της προηγουμένης, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συγκρινόμενος με τα 913 που καταγράφονταν το προηγούμενο 24ωρο.

Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διαδηλώσουν εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος σήμερα σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία, κινητοποίηση η οποία όπως και προηγούμενες αναμένεται να χαρακτηριστεί από την προβολή θεωριών συνωμοσίας και συνθήματα της άκρας δεξιάς.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν πως προβλέπουν τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων στη Στουτγκάρδη (δυτικά). Πολέμιοι του lockdown που έχουν επιβάλλει η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις αναμένεται επίσης να βγουν στους δρόμους στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Ντόρτμουντ και σε άλλες πόλεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, συχνά αψηφώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες φιγουράρισαν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, μέλη του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος και ακροδεξιοί. Σε μία από τις κινητοποιήσεις, δημοσιογράφοι έγιναν στόχος επίθεσης.

Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη κάνει σαφές ότι θα αναπτύξει δυνάμεις στις σημερινές διαδηλώσεις και προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Το 55% των πολιτών υπέρ του ανοίγματος, σύντομα, των εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αλλά παραμένουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησής τους στην πανδημία του κορονοϊού.

Να ανοίξουν και πάλι σύντομα τα σύνορα επιθυμεί το 55% των Γερμανών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη και το 4% δεν εκφέρει γνώμη, στην τακτική δημοσκόπηση Politbarometer που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές, το 51% δηλώνει ότι τα σχέδιά του επηρεάζονται από τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν για την πανδημία του κορονοϊού, ενώ το 15% απαντά αρνητικά και το 33% δηλώνει ότι φέτος δεν έχει σχεδιάσει διακοπές.

Ευρεία ωστόσο είναι η στήριξη των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, με το 66% να τα κρίνει ως «ακριβώς ενδεδειγμένα», το 17% να τα θεωρεί «υπερβολικά» και το 15% «πολύ αδύναμα». Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως (81%) δεν θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν επ’ αόριστον σε ισχύ. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό εκφράζει επιπλέον και την αντίθεσή του προς τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα εναντίον των μέτρων.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα της παιδείας, με το 56% να δηλώνει ότι δεν έγιναν αρκετά για την διδασκαλία των μαθητών, ενώ το 33% εκφράζει αντίθετη άποψη. Αντίστοιχα, το 56% δηλώνει ότι ήταν επίσης ανεπαρκής η πρόνοια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως το 88% εκτιμά ότι η ατομική του οικονομική κατάσταση δεν επηρεάστηκε καθόλου από την κρίση ή επηρεάστηκε μόνο λίγο.

Σε ό,τι αφορά την αποδοχή των προσώπων της πολιτικής επικαιρότητας, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας. Την ακολουθούν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στους «χαμένους» της δημοσκόπησης συγκαταλέγονται ο αρχηγός των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Ως προς το ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται στο 38% (-1 από την προηγούμενη δημοσκόπηση), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο 15% (-1), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) στο 10% (+1), το FDP στο 5% και η Αριστερά στο 8% (+1).

Θετικά αποτιμά το έργο της κυρίας Μέρκελ το 85% του δείγματος της έρευνας, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 14%.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιταλία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα διάταγμα το οποίο θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα ταξίδια προς και από το εξωτερικό από την 3η Ιουνίου, εξέλιξη μείζονος σημασίας καθώς η Ρώμη αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα πιθανόν του πιο αυστηρού lockdown στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ημέρα, θα αποκατασταθεί η ελευθερία κίνησης από τη μια περιφέρεια της Ιταλίας στην άλλη.

Ορισμένες αυτοδιοικήσεις πίεζαν προκειμένου οι περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης να αρθούν γρηγορότερα, όμως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επέμεινε η αποκατάσταση της ομαλότητας να γίνει σταδιακά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Πάνω από 31.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αφότου επιβεβαιώθηκε πως εξαπλωνόταν στη χώρα την 21η Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σε απόλυτους αριθμούς.

Στην προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ιταλίας ήταν η πρώτη που επέβαλε λοκντάουν, τον Μάρτιο, ενώ έδωσε πράσινο φως στη χαλάρωση των μέτρων μόλις την 4η Μαΐου, όταν επετράπη να ανοίξουν ξανά εργοστάσια και πάρκα.

Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μεθαύριο Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι η ελευθερία κίνησης εντός των περιφερειών θα αποκατασταθεί την ίδια ημέρα, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους.

Όμως η απαγόρευση μετακινήσεων από τη μια περιφέρεια στην άλλη και προς ή από το εξωτερικό παραμένει σε ισχύ ως την εθνική εορτή (2 Ιουνίου), ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές μετακινήσεις.

Η απαγόρευση θα αρθεί την 3η Ιουνίου, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ορόσημο στον δρόμο της Ιταλίας προς την ανάνηψη. Η κυβέρνηση ελπίζει να περισώσει μέρος τουλάχιστον της θερινής περιόδου διακοπών.

Στο ένα μέτρο ορίστηκε η απόσταση ασφαλείας για τους πελάτες των εμπορικών επιχειρήσεων

Ένα μέτρο απόσταση για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να κρατούν ανάμεσά τους οι πελάτες των ιταλικών εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε με τις περιφέρειες.

Μεθαύριο Δευτέρα 18η Μαΐου θα ξανανοίξουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μουσεία και τα κομμωτήρια.

Η απόσταση ενός μέτρου θα πρέπει να τηρείται στα καφέ και στα εστιατόρια, ενώ συστήνεται στους πολίτες να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους.

Στη θάλασσα, η απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα και η απόσταση από την μια ξαπλώστρα στην άλλη 1,5 μέτρο.

Σε μουσεία και κομμωτήρια, οι πελάτες καλούνται να περιορίσουν την επικοινωνία με το προσωπικό, το οποίο θα φορά προστατευτικές μάσκες.

Στα εστιατόρια, στις οργανωμένες πλαζ και στα κομμωτήρια, ζητείται άπο τους πολίτες, να κάνουν κατά προτίμηση κράτηση από το σπίτι. Κατάλογος με ονόματα και στοιχεία των πελατών, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα παραμένει στα αρχεία των επιχειρήσεων για δύο εβδομάδες, για να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Θα λειτουργήσουν επίσης πολλές πισίνες, με υποχρέωση τήρησης όμως μέσα στο νερό «ελεύθερης» περιοχής σε ακτίνα 7 τετραγωνικών μέτρων γύρω από τον κάθε κολυμβητή ή κολυμβήτρια.

Βραζιλία

Δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας χθες Παρασκευή δείχνουν ότι στη χώρα αυτή καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 824 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 15.305 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 290 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 2.437 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Παναμάς 

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Παναμά ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αποφάσισε να παρατείνει για άλλον έναν μήνα, ως την 22η Ιουνίου, την απαγόρευση των διεθνών πτήσεων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κίνα

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για οκτώ νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, τα έξι εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχοντας μολυνθεί.

Τα δύο κρούσματα μετάδοσης του SARS-CoV-2 εγχωρίως εντοπίστηκαν στην επαρχία Τζιλίν.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος από την COVID-19. Στην Κίνα έχει να ανακοινωθεί θάνατος ασθενούς από τα μέσα Απριλίου.

Δέκα ασθενείς έλαβαν εξιτήριο αφού ανέρρωσαν· το σύνολό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.219.

Ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για 4.633 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου 82.941 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πορτογαλία 

Η πορτογαλική πόλη Κασκάις, παραθαλάσσιο θέρετρο και εύπορο προάστιο δυτικά της Λισαβόνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό στους σχεδόν 214.000 κατοίκους της.

Ο δήμος, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ελπίζει κυρίως να “αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη” στους ξένους επισκέπτες ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία αυτής της περιοχής, δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Καρέιρας κατά την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο δήμος Κασκάις θα γίνει έτσι “ένας από τους πρώτους παγκοσμίως που θα εξετάσει ολόκληρο τον πληθυσμό του”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αυτή η τεράστια επιχείρηση, που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει σε εθελοντική βάση με 18 εργαστήρια που ανήκουν σε δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Με ρυθμό περίπου 20.000 διαγνωστικών τεστ τον μήνα και έναντι 5 ευρώ ανά ανάλυση, η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα μήνες και θα κοστίσει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, έναν προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί ο δήμος ενώ ένα ιδιωτικό ίδρυμα συνεισφέρει με 150.000 ευρώ.

Η πόλη Κασκάις είχε ήδη πραγματοποιήσει μια πρώτη μελέτη τον περασμένο μήνα σε περίπου 400 κατοίκους που αποκάλυψε ότι το 0,7% του πληθυσμού είχε ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό, επταπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο που είχε υπολογιστεί από τις υγειονομικές αρχές σε εθνικό επίπεδο.

Η Πορτογαλία, η οποία δεν επλήγη τόσο σοβαρά από την πανδημία όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική της Ισπανία, μετρούσε σήμερα σχεδόν 1.200 θανάτους από την Covid-19 και περίπου 28.500 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Η εκστρατεία του διαγνωστικού ελέγχου που θα αρχίσει την προσεχή εβδομάδα στο Κασκάις θα χρησιμοποιήσει έναν τύπο τεστ που μόλις εγκρίθηκε από τις βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για ορολογικά τεστ που ανέπτυξε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, τα οποία επιτρέπουν, μετά την ανάλυση δείγματος αίματος, να διαπιστωθεί ή όχι η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και να καθοριστεί έτσι εάν ένα άτομο έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι θέλει να αποκτήσει γρήγορα μεγάλη ποσότητα αυτών των τεστ, με την ελπίδα να χαλαρώσει την καραντίνα που επέβαλε στα τέλη Μαρτίου για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.

Ωστόσο, το θέμα της ανοσίας στον νέο κορονοϊό συζητείται, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε στα τέλη Απριλίου ότι δεν υπήρχε “καμιά απόδειξη” ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη μολυνθεί και θεραπευτεί προστατεύονται από μια νέα μόλυνση.

Υεμένη

Η υεμενίτικη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 21 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα