Κοροναϊός: Ανθεκτική στα εμβόλια η «ινδική» μετάλλαξη

Αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία της πανδημίας σε διάφορες χώρες.

Parallaxi
κοροναϊός-ανθεκτική-στα-εμβόλια-η-ιν-757364
Parallaxi

H εικόνα στον κόσμο σήμερα:

ios 1

 Η εικόνα στον κόσμο χθες:

Η «ινδική» παραλλαγή του νέου κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19, επιδεινώνοντας την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία, προειδοποίησε χθες η δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για πρώτη φορά χθες Σάββατο, η Ινδία κατέγραψε πάνω από 4.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες και περισσότερες από 400.000 νέες μολύνσεις, αλλά ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτούς τους επίσημους απολογισμούς υποτιμημένους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουαμινάθαν, μια Ινδή παιδίατρος και ερευνήτρια, δήλωσε ότι η παραλλαγή B.1.617, που οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, είναι αναμφίβολα ένας παράγοντας που επιταχύνει την πανδημία που βρίσκεται εκτός ελέγχου στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.

Αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα παραλλαγών που θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή του ιού, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της, της ικανότητάς της να υπερνικήσει τις άμυνες που παρέχει ο εμβολιασμός και λόγω των ποσοστών θνησιμότητας των προσβεβλημένων ασθενών, εκτίμησε η επιστήμονας.

Η παραλλαγή B.1.617 «έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης», εξήγησε.

Ωστόσο, η παραλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, η οποία φαίνεται να εφησυχάστηκε πολύ γρήγορα, επιτρέποντας «μαζικές συγκεντρώσεις», σημείωσε.

Σε μια πολυπληθέστατη χώρα όπως η Ινδία, οι μολύνσεις μπορούν να εξαπλώνονται αθόρυβα για μήνες. «Αυτά τα αρχικά σημάδια δεν εντοπίστηκαν έως ότου οι μεταδόσεις έφτασαν σε ένα σημείο όπου η εκτόξευση κρουσμάτων ήταν απότομη».

Προς το παρόν, είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμήσουμε τον ιό «επειδή η πανδημία πλήττει χιλιάδες ανθρώπους και πολλαπλασιάζεται με ρυθμό που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει», δήλωσε η δρ Σουαμινάθαν, προειδοποιώντας ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης.

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει δύο δόσεις μόλις στο 2% του πληθυσμού της, που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια.

«Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να φθάσουμε σε ποσοστό 70 έως 80%» του ανοσοποιημένου πληθυσμού, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Στο εγγύς μέλλον, θα είναι απαραίτητο να βασιστούμε σε κοινωνικά και υγειονομικά μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί ότι περιορίζουν την εξάπλωση του ιού, συμπλήρωσε.

Και η κλίμακα της επιδημίας στην Ινδία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακόμη πιο επικίνδυνων νέων παραλλαγών.

«Όσο περισσότερο ο ιός αναπαράγεται, εξαπλώνεται και μεταδίδεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων και προσαρμογής», υπογράμμισε η επιστήμονας. «Παραλλαγές που συσσωρεύουν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων μπορεί τελικά να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μαςεπί του παρόντος».

«Θα είναι είναι πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε.

Πιθανότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό όσοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και γενικότερα πέρα από το σύνηθες πρωινό ωράριο έχουν έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν θετικοί για Covid-19, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει ότι η δουλειά σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μελλοντικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ως εργασία σε βάρδιες θεωρείται αυτή που γίνεται σε άλλες ώρες πέρα από τις συνήθεις (π.χ. 8:00-16:00), όπως είναι η νυχτερινή εργασία και η εναλλασσόμενη πρωί-βράδυ.

Η εργασία σε βάρδιες γίνεται ολοένα συχνότερη παγκοσμίως, με το 10% έως 40% των εργαζομένων -ανάλογα με τη χώρα- να δουλεύουν πλέον με αυτόν τον τρόπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εργασία σε βάρδιες, ιδίως τα βράδια, σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, όπως διαβήτη, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις και άλλες λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι βάρδιες, ιδίως οι νυχτερινές, οι οποίες συνεπάγονται στέρηση ύπνου, κακή διατροφή και διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό, μεταξύ άλλων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό αυξάνει, επίσης, την πιθανότητα για μόλυνση από κορωνοϊό. Στοιχεία από 280.000 ανθρώπους

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Μπλέικλι του Τμήματος Πνευμονολογίας της Σχολής Βιολογίας, Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 280.000 ανθρώπους από 40 έως 69 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τα θετικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 με το εάν ένας εργαζόμενος δούλευε συχνά σε βάρδιες ή καθόλου.

Διαπιστώθηκε ότι όποιος εργαζόταν σε ακανόνιστες βάρδιες (εναλλασσόμενα πρωί-βράδυ), είχε υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθεί με κορονοϊό, σε σχέση με κάποιον που δούλευε μόνο πρωί. Επίσης, όποιος εργαζόταν μόνιμα σε νυχτερινές βάρδιες είχε 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, όσοι έκαναν ακανόνιστες βραδινές βάρδιες είχαν τριπλάσια πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, κάτι που, μεταξύ άλλων, αφορά τους υγειονομικούς.

Εκτός από την πιθανή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος όσων εργάζονται τα βράδια, ο αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό πιθανώς οφείλεται στο ότι υπάρχει μειωμένος χρόνος για να καθαρισθούν οι χώροι εργασίας ανάμεσα στις βάρδιες, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη κόπωση των εργαζομένων και στη μικρότερη εγρήγορσή τους για τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους.

Βραζιλία-Covid-19: 2.202 θάνατοι, πάνω από 60.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 2.202 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ενώ επιβεβαιώθηκαν 63.430 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Το λατινοαμερικάνικο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη επίσημα, με 421.316 θανάτους επί συνόλου 15.145.879 μολύνσεων.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ταϊλάνδη

Η Ταϊλάνδη αναμένεται να προσφέρει το εμβόλιο της Moderna κατά του COVID-19 στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, καθώς επιταχύνει την προώθηση της εκστρατείας εμβολιασμού, όπως δήλωσε το Σάββατο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας.

Η τελευταία προσπάθεια επίσπευσης των εμβολιασμών γίνεται εξαιτίας της σταδιακής κλιμάκωσης της δημόσιας κριτικής, σχετικά με την αργοπορία προώθησης των εμβολιασμών που γίνονται χωρίς οικονομικό κόστος για τον πληθυσμό, από την κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1,73 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19, οι οποίες, αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το 1% του πληθυσμού.

Οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν ακόμη αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα της χώρας σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία, ενώ η Ταϊλάνδη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.

Η κυβέρνηση αναμένει την εγχώρια παραγωγή 61 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca, από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι εμβολιασμοί αυτοί, καθώς και οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna δε θα προσφερθούν χωρίς οικονομικό κόστος.

Η Moderna κατέθεσε αίτηση τον προηγούμενο μήνα για την έγκριση χρήσης του εμβολίου της στην Ταϊλάνδη. Η αίτηση αυτή, αναμένεται ότι θα εγκριθεί σύντομα, δήλωσε ο Γουιθούν Ντανγουϊμπούν, επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων της Ταϊλάνδης.

«Αυτό που αναμένουμε από τη Moderna είναι η τήρηση της δέσμευσης της, για το πόσο σύντομα θα μπορέσουν να εισάγουν το εμβόλιο τους» δήλωσε ο ίδιος.

Γερμανία: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 12.656, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.656 σε 3.520.329, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 127 και έφθασε τους 84.775, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Πηγή: ΓΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Αμερικανοί φοβούνται να βγάλουν τη μάσκα τους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα