Διεθνή

Κοροναϊός – ΕΕ: 80 εκατομ. ευρώ στην καινοτόμο εταιρεία εμβολίων CureVac

Η Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στο CureVac.

Parallaxi
κοροναϊός-εε-80-εκατομ-ευρώ-στην-καινο-567595
Parallaxi
EIKONA UNSPLASH

Σήμερα, η Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στο CureVac, έναν εξαιρετικά καινοτόμο και υπεύθυνο για την ανάπτυξη εμβολίων από το Tübingen της Γερμανίας, για την κλιμάκωση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίου κατά του Coronavirus στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen και η Επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία, Mariya Gabriel, συζήτησαν με τη διοίκηση της CureVac μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETE), Ambroise Fayolle, συμμετείχε επίσης. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγύησης της ΕΕ για ένα δάνειο της ΕΤΕ το οποίο αξιολογείται επί του παρόντος και το οποίο θα είναι ταυτόσημο, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τη χρηματοδότηση της λοιμώδους νόσου του InnovFin στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen δήλωσε: “Σε αυτή την κρίση της δημόσιας υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίξουμε τους κορυφαίους ερευνητές και εταιρείες τεχνολογίας. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε στην CureVac τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για την ταχεία κλιμάκωση της ανάπτυξης και της παραγωγής ενός εμβολίου κατά του Coronavirus. Είμαι περήφανος που έχουμε κορυφαίες εταιρείες όπως το CureVac στην ΕΕ. Το σπίτι τους είναι εδώ. Αλλά τα εμβόλια τους θα ωφελήσουν όλους, στην Ευρώπη και πέραν αυτής. ”

Η Mariya Gabriel με τη σειρά της δήλωσε: “Η υποστήριξη της εξαιρετικής έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ αποτελεί ουσιαστικό μέρος της συντονισμένης αντίδρασης μας κατά της εξάπλωσης του Coronavirus. Το 2014, το CureVac κέρδισε το πρώτο βραβείο προτροπής καινοτομίας της ΕΕ. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε περαιτέρω την έρευνα και την καινοτομία που βασίζεται στην ΕΕ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η επιστήμη και η καινοτομία στην Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών μας για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. ”

Ο κ. Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος για την Καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δήλωσε: “Η ΕΤΕ είναι και παραμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την καινοτομία, ακόμη περισσότερο από ποτέ, στην τρέχουσα κρίση για την υγεία. Χάρη στην ισχυρή και γόνιμη μακροχρόνια συνεργασία μας με την Επιτροπή στον τομέα των χρηματοδοτικών μέσων έρευνας και καινοτομίας (InnovFin), είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες της CureVac για τα οφέλη του πολίτη της ΕΕ και πέραν αυτού “.

Η CureVac, που ιδρύθηκε το 2000, είναι μια γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για να ξεπεράσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χρήση εμβολίων, την ανάγκη να διατηρούνται σταθερά χωρίς ψύξη. Η τεχνολογία του εμβολίου βασίζεται σε μόρια αγγελιαφόρου RNA (mRNA) που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία έχει υπόσχεση για ταχεία ανταπόκριση στο COVID-19. Εάν αποδειχθεί, εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχθούν με χαμηλό κόστος σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής CureVac. Το CureVac έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19 και εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο του 2020.

Η Επιτροπή αναγνώρισε τη δυνατότητα της CureVac να φέρει εμβόλια διάσωσης σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη με ασφαλή και οικονομικά προσιτά μέσα ήδη από το 2014, όταν το CureVac έλαβε το πρώτο βραβείο ώθησης της ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, 7ο ΠΠ. Το βραβείο προοριζόταν για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της πρωτοποριακής ιδέας.

Τώρα η επιτροπή και η ΕΤΕ ενισχύουν από κοινού τις προσπάθειές τους για την παροχή των απαραίτητων μέσων στο CureVac, αξιοποιώντας τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία τους με χρηματοπιστωτικά μέσα που προορίζονται για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, όπως το InnovFin του Horizon 2020 και ειδικότερα η χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις λοιμώδεις νόσους.

Ιστορικό

Η υποστήριξη προς το CureVac αποτελεί μέρος της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ στην απειλή της COVID-19 για τη δημόσια υγεία.

Σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία, η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει έως και 140 εκατ. Ευρώ δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την υποστήριξη επειγόντως αναγκαίων ερευνών. Στις 6 Μαρτίου, η Επιτροπή ανήγγειλε ότι επέλεξε 17 έργα που περιλαμβάνουν 136 ερευνητικές ομάδες για να λάβουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 47,5 εκατ. Ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της, Horizon 2020.

Οι ομάδες θα εργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστήματα που αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης του Coronavirus. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει δεσμεύσει έως και 45 εκατ. Ευρώ για έρευνα σχετικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες μέσω έκκλησης που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου από την πρωτοβουλία για τα καινοτόμα φάρμακα (ΙΜΙ), η οποία πρέπει να συνδυαστεί με τη φαρμακευτική βιομηχανία, σε όλα.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα για να προετοιμαστεί ακριβώς για αυτό το είδος έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Πολλά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ συμβάλλουν επί του παρόντος στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δραστηριότητες ετοιμότητας και αντίδρασης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα