Κοροναϊός: Εξάπλωση στον κόσμο και νέα μέτρα

Οδηγίες σε κατοίκους πολλών χωρών

Parallaxi
κοροναϊός-εξάπλωση-στον-κόσμο-και-νέα-559784
Parallaxi

Κίνα: 47 νέοι θάνατοι στην Κίνα – 2.835 το σύνολο των θυμάτων από τον Δεκέμβριο

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής κατέγραψε 47 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας, γεγονός το οποίο αυξάνει σε 2.835 το σύνολο των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα από τον Δεκέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε ακόμη ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα 427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκατό περισσότερα από τα 327 τα οποία επαληθεύτηκαν την Πέμπτη, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους σε 79.251 στην ηπειρωτική Κίνα.

Σαράντε πέντε από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ενώ στην πρωτεύουσά της, τη μεγαλούπολη Ουχάν, υπέκυψαν 37 ασθενείς, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή.

Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας καλούν τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας

Οι αρχές της Νότιας Κορέας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αφού σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων (594), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.931 από τις 20 Ιανουαρίου οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17. «Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια κρίσιμη στιγμή» στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε: «Παρακαλώ μείνετε σπίτι, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω και περιορίστε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους». Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19. Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ. Εξάλλου κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της αίρεσης καταγγέλλοντας ότι αρνήθηκε να παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των μελών της, αν και η εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κοροναϊός εντοπίστηκε και στο Μονακό

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στο πριγκιπάτο.

Η κυβέρνηση του Μονακό ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στο πριγκιπάτο, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση του ασθενούς «δεν εμπνέει ανησυχία» και διευκρινίζοντας πως βρισκόταν σε εξέλιξη η «διακομιδή» του σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

Κατοικεί στο Μονακό Το πρόσωπο αυτό, που κατοικεί στο Μονακό, τέθηκε σε απομόνωση χθες το πρωί στο κέντρο υγείας Princesse Grace.

Επρόκειτο να διακομιστεί χθες το βράδυ στο επιδημιολογικό τμήμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, δυνάμει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εκτός των γαλλικών κρουσμάτων Ο ασθενής αυτός δεν συγκαταλέγεται στα 19 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό τα οποία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, διευκρίνισε μονεγάσκος εκπρόσωπος.

Πρόσωπο του περιβάλλοντος του ανθρώπου που έχει μολυνθεί «τέθηκε υπό περιορισμό κατ’ οίκον» και υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ έχει αρχίσει επιδημιολογική μελέτη, διευκρίνισε η κυβέρνηση του πριγκιπάτου.

ΗΠΑ: Τριτο άγνωστης προέλευσης κρούσμα στην ΚαλιφόρνιαΚαι τρίτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Ορεγκον ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής. Πρόκειται για την τρίτη ανάλογη περίπτωση στις ΗΠΑ.

Σε απομόνωση Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσιγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Αλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτήν την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Ορεγκον.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή – μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης – ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.

«Πάνε καλά» «Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία και με βάση όλες τις ενδείξεις πάνε καλά», διαβεβαίωσε ο Πενς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνιας ενημέρωσαν χθες Παρασκευή ότι επιβεβαίωσαν πως υπάρχει δεύτερο άγνωστης προέλευσης κρούσμα του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, «ενήλικη γυναίκα», η οποία «δεν είχε ταξιδέψει» στο εξωτερικό «πρόσφατα, ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιον ήδη ασθενή».

«Οι ιός είναι παρών… » «Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι παρών εδώ [στις ΗΠΑ], αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό. Η προτεραιότητά μας είναι λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή υγειονομική παρακολούθηση για να αποτιμήσουμε το εύρος της κατάστασης», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Δρ. Σάρα Κόντι, διευθύντρια της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας Σάντα Κλάρα, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.

Επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο ο πληθυσμός να μην στέλνει τα παιδιά στο σχολείο ή να μην πηγαίνει στη δουλειά «αν δεν ασθενεί».

Ωστόσο, η Δρ. Κόντι υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν ήδη εντοπίσει δεκάδες ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με τη νέα ασθενή, οι οποίοι τέθηκαν σε απομόνωση στα σπίτια τους.

«Διεξάγουμε κλασική έρευνα» «Διεξάγουμε κλασική έρευνα για τις επαφές [της ασθενούς], όπως για κάθε μολυσματική ασθένεια, η οποία συνίσταται στο να εξακριβώσουμε όλες τις τοποθεσίες όπου μπορεί να βρέθηκε» το πρόσωπο που εν αγνοία του ενδέχεται να μόλυνε άλλους, εξήγησε.

Το κρούσμα, η γυναίκα που έχει εισαχθεί σε τοπικό νοσοκομείο, είναι η τρίτη περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό στην κομητεία Σάντα Κλάρα.

Τα δύο πρώτα κρούσματα ήταν άνδρας και γυναίκα, που δεν είχαν καμία σχέση ο πρώτος με τη δεύτερη, είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και η κατάστασή τους δεν κρίθηκε πως καθιστούσε απαραίτητη την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Το πρώτο κρούσμα Την Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές αποκάλυψαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ, σε άλλη κομητεία στη βόρεια Καλιφόρνια, τη Σολάνο, περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Σάντα Κλάρα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής δεν είχε ταξιδέψει σε ζώνη υψηλού κινδύνου, ούτε εξακριβώθηκε πως είχε έλθει σε επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του ιού.

Πάνω από εξήντα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχουν επαληθευτεί στις ΗΠΑ, χωρίς να έχει αναφερθεί θάνατος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα