Κοροναϊός: Ερευνητές επινόησαν διαγνωστικό τεστ αίματος που δίνει αποτέλεσμα σε 20 λεπτά

Υπογραμμίζουν πως πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Parallaxi
κοροναϊός-ερευνητές-επινόησαν-διαγν-588418
Parallaxi

Ερευνητές στην Αυστραλία επινόησαν ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει μόλυνση από τον νέο κορονοϊό μέσα σε περίπου 20 λεπτά χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος και υπογραμμίζουν πως πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μονάς ανακοίνωσαν πως το τεστ τους μπορεί να προσδιορίσει αν κάποιος είναι μολυσμένος αυτή τη στιγμή και αν είχε μολυνθεί στο παρελθόν.

«Οι βραχυπρόθεσμες εφαρμογές περιλαμβάνουν τη διάγνωση με γρήγορο τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών για να περιορισθεί η διάδοση του ιού, ενώ ο έλεγχος του πληθυσμού για να προσδιορισθεί η έκταση των ιικών λοιμώξεων σε κοινότητες είναι μια πιο μακροπρόθεσμη ανάγκη», ανέφεραν οι ερευνητές σε κείμενό τους που δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση ACS Sensors.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η BioPRIA και το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Monash, περιλαμβανομένων ερευνητών από το ARC Centre of Excellence in Convergent BioNano Science and Technology (CBNS).

Το τεστ τους, για το οποίο χρησιμοποιούνται 25 μικρολίτρα πλάσματος από δείγμα αίματος, εξετάζει το φαινόμενο της συγκόλλησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ενώ το διαγνωστικό τεστ με επίχρισμα χρησιμοποιείται να τον εντοπισμό ανθρώπων που είναι μολυσμένοι από τον κορονοϊό, η ανάλυση της συγκόλλησης –για τον εντοπισμό της παρουσίας και της ποσότητας μιας ουσίας στο αίμα– μπορεί επίσης να προσδιορίσει αν κάποιος είχε μολυνθεί πρόσφατα, μετά το πέρας της λοίμωξης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εκατοντάδες δείγματα μπορούν να ελέγχονται κάθε ώρα, λένε οι ερευνητές, και ελπίζουν πως το τεστ τους θα μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό αντισωμάτων ως αποτέλεσμα εμβολιασμού ώστε να βοηθηθούν οι κλινικές δοκιμές.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα