Κοροναϊός: Για να επιστρέψεις στο γηροκομείο θέλει τεστ αλλά για να επιστρέψεις στην αίθουσα όχι
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση το νομοθέτησε για τους υπαλλήλους σε οίκους ευγηρίας δεν το νομοθέτησε για τους εκπαιδευτικούς
Στις 12 Αυγούστου σημάνει συναγερμός στη Θεσσαλονίκη καθώς σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι εντοπίζονται δεκάδες κρούσματα κοροναϊού πολλά από τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Εκτάκτως μάλιστα μεταβαίνει στο σημείο και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης.
Δύο ημέρες αργότερα στις 14 Αυγούστου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για Επιβολή του μέτρου του προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου σε εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρει ότι “Όλοι οι εργαζόμενοι μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που επιστρέφουν από άδεια υποβάλλονται σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που διενεργείται με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε δωρεάν από δημόσιες δομές υγείας της Χώρας είτε από ιδιωτικά εργαστήρια. Οι εργοδότες ή οι προϊστάμενοι των προσώπων αυτών υποχρεούνται να διενεργούν έλεγχο περί της πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, πριν υποδεχθούν τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου στους χώρους ευθύνης τους.” Στην ίδια απόφαση περιγράφονται αναλυτικά τα πρόστιμα που ισχύουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης και η διάρκεια ισχύς της η οποία ορίζεται από 17 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου του 2020 και η οποία παρατάθηκε σήμερα.
Σχολεία
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία στη χώρα μας. Πάνω από 500.000 εκπαιδευτικοί όλων βαθμίδων θα βρεθούν ξανά στις αίθουσες προκειμένου να διδάξουν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά που αποτελεί το μαθητικό δυναμικό της χώρας. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ήδη αναφέρθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν στα σχολεία. Ζητήθηκε όμως από τους εκπαιδευτικούς να κάνουν το τεστ για κοροναϊό πριν να μπουν στις σχολικές αίθουσες;
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση. Ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Τρούλης δηλώνει στην parallaxi χαρακτηριστικά πως “δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό που μας είπαν είναι πως θα είμαστε κανονικά σε πλήρη σύνθεση εκπαιδευτικοί και μαθητές παρά το γεγονός πως εμείς ζητήσαμε να μειωθεί, εξαιτίας του κοροναϊού, το όριο των μαθητών σε 15”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Μαλαγάρης “Θέσαμε στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το θέμα των τεστ στους εκπαιδευτικούς αλλά απάντηση δεν λάβαμε. Με τον μέσο όρο ηλικίας των εκπαιδευτικών να είναι 52 χρόνια και με 25 παιδιά σε αίθουσες κατά μέσο όρο 25 τετραγωνικών μέτρων εμείς καλούμαστε τη νέα χρονιά να διδάξουμε” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλαγάρης ο οποίος ανέφερε ότι οι αίθουσες θα είναι από τα βασικά σημεία συνωστισμού καθώς δεν έχουν παρθεί μέτρα ανάλογα με εκείνα που έχουν παρθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης: