Κοροναϊός και καλοκαίρι: Είναι ασφαλές το μπάνιο στις πισίνες;
Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στο νερό.
Με τον υδράργυρο να φτάνει στα ύψη στη Ευρώπη, πολλοί σκέφτονται να καταφύγουν στις πισίνες για να δροσιστούν. Αλλά σε περίοδο πανδημίας κατά πόσο είναι ασφαλές το κολύμπι στην πισίνα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών, δεν υπάρχουν πρόσφατα ενδείξεις ότι ο SARS-Cov-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω του νερού στις πισίνες, τα καυτά λουτρά ή τα θαλάσσια πάρκα.
«Επίσης, οι ειδικές διεργασίες σε αυτούς τους υδάτινους χώρους και οι απολυμάνσεις του νερού (με χλωρίνη και βρώμιο) θα έπρεπε να αδρανοποιεί τον ιό» αναφέρουν.
Σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, όπως στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Γερμανία, έχουν ανοίξει για το ευρύ κοινό οι δημόσιες πισίνες.
Οι κολυμβητές, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται έξω από το νερό και να καθαρίζουν τακτικά τα χέρια τους. Επίσης, τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Στην Γαλλία, ο εθνικός οργανισμός υγείας θέσπισε κανονισμό ο οποίος επιβάλλει ότι στις πισίνες εσωτερικού χώρου δεν θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος από ένας άνθρωπος για κάθε τετραγωνικό μέτρο.
Ωστόσο, φαίνεται να είναι περισσότερο ασφαλές να υπάρχουν δύο κολυμβητές για κάθε τρία τετραγωνικά μέτρα, ή ακόμη και ένας για κάθε δύο τετραγωνικά μέτρα» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.
Για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών, το οποίο επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την επιβίωση του μικροβίου SARS-Cov-2 στην επιφάνεια του νερού, η αραίωση του νερού θα συμβάλλει στη μείωση του φορτίου του ιού και η αλατότητα ενδέχεται να αδρανοποίησει τον ιό, όπως συμβαίνει και με άλλους αντίστοιχους ιούς.
Ακόμη, προστέθηκε ότι ο ιός ενδέχεται να είναι πιο ανθεκτικός στα αφιλτράριστα νερά των ποταμών, των λιμνών και των πισινών που περιέχουν θαλάσσιο νερό, καθώς δεν έχουν τους ανασταλτικά χημικά στοιχεία που αντιμετωπίζουν τον ιό, όπως η χλωρίνη ή το αλάτι ή ακόμη εάν περιέχουν, υπάρχει σε μικρότερη ποσότητα.
Ξανά, η κοινωνική απόσταση έξω και μέσα στο νερό φαίνεται να εμποδίζει την μετάδοση του κορονοϊού.
Οι αρχές στο Μπορνμουθ, μια παράκτια βρετανική πόλη, περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λονδίνου, ανακοίνωσαν ενά σοβαρό περιστατικό στα τέλη Ιουνίου, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην τοπική παραλία παραβιάζοντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.
Στην Μάλαγα, νότια της Ισπανία, τον Ιούλιο, τουλάχιστον 29 παραλίες, έκλεισαν από τις αρχές, λόγω του συνωστισμού, όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα Sur.
Η αυξημένη μετάδοση του ιού, όπως είναι ήδη γνωστόν, συνδέεται με τις περιοχές όπου βρίσκεται πολύς κόσμος και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών αναφέρει ότι οι πάνω από 170 έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου, η χρήση προστατευτικής μάσκας και προστασίας των ματιών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της μετάδοσης του ιού.
Πηγή: Euronews