Top

Κοροναϊός: Κυβερνήτης πολέμιος της υποχρεωτικής μάσκας διαγνώστηκε θετικός

Η εικόνα με την εξάπλωση του ιού ανά τον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-κυβερνήτης-πολέμιος-της-υπ-802409
Parallaxi

H εικόνα σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αναλυτικότερα:

ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Τέξας, πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, διαγνώστηκε χθες πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του, την επομένη της συμμετοχής του σε δημόσια εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Ο κ. Άμποτ –πλήρως εμβολιασμένος– «υποβάλλεται καθημερινά σε τεστ» και το χθεσινό «ήταν το πρώτο με θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο διευθυντής επικοινωνίας του τεξανού κυβερνήτη, ο Μαρκ Μάινερ.

Θα παραμείνει «σε απομόνωση στην κατοικία του κυβερνήτη και θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε τεστ καθημερινά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως ο κ. Άμποτ θα υποβληθεί σε θεραπεία με το σκεύασμα Regeneron, κοκτέιλ αντισωμάτων.

Ο κυβερνήτης «είναι καλά στην υγεία του και επί του παρόντος δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα» της COVID-19, κατά την ανακοίνωση. «Όλα τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε στενή επαφή έχουν ενημερωθεί. Η πρώτη κυρία του Τέξας, η Σεσίλια Άμποτ, υποβλήθηκε σε τεστ που είχε αρνητικό αποτέλεσμα» για τον SARS-CoV-2, πάντα κατά το κείμενο.

Ο Γκρεγκ Άμποτ είναι ανάμεσα στους κυβερνήτες που εναντιώνονται σθεναρά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έχει επίσης υπογράψει διάταγμα με το οποίο απαγορεύει σε οποιαδήποτε οντότητα που χρηματοδοτείται από τις αρχές του Τέξας να επιβάλει τον εμβολιασμό για την COVID-19.

«Ο κυβερνήτης Άμποτ έβαζε τους πολιτικούς υπολογισμούς του ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών των Ρεπουμπλικάνων πάνω από τη δημόσια υγεία εξαρχής. Ελπίζω ότι θα αναρρώσει γρήγορα. Ελπίζω επίσης ότι θα ενεργεί εφεξής με πιο υπεύθυνο τρόπο για τις οικογένειες και τα παιδιά στο Τέξας», ήταν η αντίδραση μέσω Twitter του πρώην διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία Χουλιάν Κάστρο, πρώην δημάρχου του Σαν Αντόνιο.

«Αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στο Τέξας, μη εξαιρουμένων των παιδιών. Ελπίζω ότι ο κυβερνήτης θα αναθεωρήσει την απόφασή του να απαγορεύσει την απαίτηση να χρησιμοποιούνται μάσκες στα σχολεία», ανέφερε λίγο νωρίτερα.

Ο κ. Κάστρο αναπαρήγαγε ακόμη ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ο κ. Άμποτ εικονίζεται την προηγουμένη σε εκδήλωση των Ρεπουμπλικάνων, σε κλειστό χώρο, χωρίς μάσκα, περιστοιχισμένος από δεκάδες ανθρώπους, αρκετούς μεγαλύτερους, επίσης χωρίς μάσκες.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης είχε μεταφορτώσει στη ροή του στο Twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση αυτή.

Η είδηση ότι ο κ. Άμποτ μολύνθηκε δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που ο δήμος του Χιούστον ανακοίνωσε πως θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, την ώρα που τα νοσοκομεία οδεύουν να σπάσουν ρεκόρ ασθενών με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός που νοσηλεύουν.

Η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα προκαλεί έξαρση των κρουσμάτων στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες όπου τα επίπεδα του εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 37 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτειά τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο ρυθμός εξάπλωσης αυτή τη στιγμή είναι ταχύτερος παρά ποτέ. Πέρασαν μόλις 18 ημέρες προτού καταγραφούν 2 εκατομμύρια μολύνσεις. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων ως εδώ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία καταγράφεται στη Φλόριντα (16.832), σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ήδη προκαλεί προβλήματα στη νέα σχολική χρονιά σε πολιτείες που πλήττονται περισσότερο. Στην Τάμπα (Φλόριντα), κάπου 5.600 μαθητές και 300 εργαζόμενοι σε μόνο μια σχολική περιφέρεια τέθηκαν σε απομόνωση χθες, διότι είτε μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, είτε εκτέθηκαν. Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, έχει απαγορεύσει να ζητείται υποχρεωτικά η χρήση μάσκας στα σχολεία — όμως αρκετά στελέχη των σχολικών διευθύνσεων τον αψηφούν.

Στη Λουιζιάνα, όπου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς έχει δώσει εντολή οι μάσκες να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, πάνω από 3.000 μαθητές στη Νέα Ορλεάνη έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που καταγράφει τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με καπου 623.000 νεκρούς (επακριβώς 622.901).

Κούβα: Πάνω από 9.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού –ο υψηλότερος αριθμός του τελευταίου 15ημέρου–, 68 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 68 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν συνολικά 9.772 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα 9.764 από τα οποία οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Μεξικό: Άλλοι 877 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 15.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 877 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 14.814 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Βραζιλία: 1.106 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 37.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.106 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 434 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 37.613 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Γερμανία: Πάνω από 8.300 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 22 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες (Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.324 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.835.375, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 22 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα σε 91.921 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραήλ: Πάνω από 6.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 12 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 6.265 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων να φθάνει τις 954.323.

Παράλληλα, 12 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 6.699 νεκρούς ως αυτό το χρονικό σημείο.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 56.634.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση επίσης αυξήθηκαν, φθάνοντας τους 579 (+51 σε 24 ώρες).

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, τον Δεκέμβριο του 2020, 5,86 εκατ. πολίτες της χώρας – ή το 62,8% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, πάνω από 5,4 εκατ. και τη δεύτερη, ενώ πάνω από 1,09 εκατ. τρίτη, ενισχυτική.

Μαλαισία: Πάνω από 19.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν το ορόσημο των 13.000

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 293 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 13.077 νεκρούς ως αυτό το στάδιο στην ασιατική χώρα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 19.631 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 1.444.270 στο κράτος των περίπου 33 εκατ. κατοίκων.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 252.147.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 1.054 ασθενείς με την COVID-19, οι 525 διασωληνωμένοι.

Ινδονησία: 1.180 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 20.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.180 ασθενείς με την COVID-19, έναντι 1.245 την προηγουμένη, ενώ επιβεβαιώθηκαν 20.741 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ινδία: 440 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 35.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 440 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 35.178 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον ασιατικό γίγαντα 1,3 δισεκ. κατοίκων ανέρχεται μέχρι τώρα σε 432.519 νεκρούς επί συνόλου 32,29 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Αυστραλία: Υποχρεωτικός o εμβολιασμός κατά της COVID-19 για το προσωπικό της Qantas

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 θα γίνει υποχρεωτικός για όλο το προσωπικό της Qantas, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του αυστραλιανού αερομεταφορέα.

Η Qantas, από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες της Αυστραλίας που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων της για την COVID-19, διευκρίνισε πως το μέτρο θα ισχύσει επίσης στη Jetstar, θυγατρική της που προσφέρει πτήσεις χαμηλού κόστους.

Στο ιπτάμενο προσωπικό –συμπεριλαμβανομένων των πιλότων– όπως και στο προσωπικό εδάφους δόθηκε προθεσμία να εμβολιαστεί πλήρως ως τη 15η Νοεμβρίου. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει να εμβολιαστούν ως την 31η Μαρτίου 2022.

Ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού «θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας, τους πελάτες μας και τις περιοχές που εξυπηρετούμε», εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο Άλαν Τζόις, κατά δελτίο Τύπου της Qantas.

Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και προτιμά να αφήσει στις εταιρείες την επιλογή να χαράξουν πολιτική.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό αερομεταφορέα, έρευνα που διενεργήθηκε με τη συμμετοχή μελών του προσωπικού του έδειξε πως το 89% των εργαζομένων θέλει να εμβολιαστεί ή το έχει κάνει ήδη, ενώ το 4% δεν το επιθυμεί.

«Είναι αυταπόδεικτο ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέσο για να τερματιστούν τα lockdowns και τα κλεισίματα των συνόρων», κάτι που θα σημάνει πως «πολλοί από τους εργαζόμενους της Qantas και της Jetstar θα ξαναπιάσουν δουλειά», σύμφωνα με τον κ. Τζόις.

Ο όμιλος έχει ήδη δώσει άδεια άνευ αποδοχών σε χιλιάδες μέλη του προσωπικού του, κυρίως πιλότους και αεροσυνοδούς, από τις αρχές του 2020, καθώς τα αυστραλιανά σύνορα παραμένουν κλειστά για την πλειονότητα των ξένων ταξιδιωτών.

Ο αερομεταφορέας έχει ήδη αναγγείλει πως θα είναι επίσης υποχρεωτικό οι ξένοι ταξιδιώτες που θα επιβιβάζονται στα αεροσκάφη της να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και ότι θα οργανώσει λοταρίες για να δώσει κίνητρο σε περισσότερους Αυστραλούς να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα