Κοροναϊός: Με εντολή Μητσοτάκη ετοιμάζεται κατάλογος με μέτρα για την Αττική -Θα ανακοινωθεί αύριο

Περισσότερα σε λίγο.

Parallaxi
κοροναϊός-με-εντολή-μητσοτάκη-ετοιμά-421212
Parallaxi

Κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αττική καταρτίζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι υπάρχει γενικότερη έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι επιστήμονες για αυτή την περίοδο», συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές όπως η Πέλλα και η Αττική, μας κρατά σε εγρήγορση. «Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην επιτροπή των ειδικών να εξετάσουν ένα κατάλογο μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτό τον κατάλογο μέχρι σήμερα ή αύριο και ενδεχόμενες ανακοινώσεις από αύριο το απόγευμα, πάντα με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε θα σταματήσει να υπάρχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, είπε ότι θα είναι σε συνάρτηση πως εξελίσσεται η πανδημία. Επ αυτού έφερε παράδειγμα την Πάρο και τον Πόρο όπου υπήρξε άρση μέτρων καθώς ήταν καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα ενώ σημείωσε πως στην Αττική έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα.

Για τη στάση της Τουρκίας ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι θα περιμένουμε να δούμε να έχει συνέχεια και συνέπεια. «Περιμένουμε να δούμε ένα ικανό χρονικό διάστημα αυτή την αποκλιμάκωση. Θα σταθμίσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο τις κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία το επόμενο διάστημα. Ο κατάλογος των κυρώσεων λειτούργησε αποτρεπτικά», σημείωσε.

Σχετικά με τη δήλωση Τσαβούσογλου για τις προϋποθέσεις ενός διαλόγου, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γνωστό πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. «Ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνση της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι», τόνισε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της αμυντικής ενίσχυσης και την κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας είναι σε απόλυτα συνεργασία με τα επιτελεία, το ΓΕΕΘΑ και υπουργεία ‘Αμυνας και Οικονομικών. Αυτά είναι απλά και αυτονόητα πράγματα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλείται μόνο στα εξοπλιστικά αλλά και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της αμυντικής βιομηχανίας. «Προχωράμε και στα τρία σκέλη. Δεν θυμάμαι να είναι στον προϋπολογισμό ή στο μεσοπρόθεσμο ένα τέτοιο πρόγραμμα όπως αυτό που ανακοινώσαμε χθες. Είναι θετικό που δυνάμεις όπως της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναινούν στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», τόνισε ενώ για τα θέματα της στράτευσης στα 18, δήλωσε ότι είμαστε στη φάση της συζήτησης και όχι των αποφάσεων. «Είμαστε στη φάση να λύσουμε ένα θέμα μαζί με την κοινωνία και όχι ερήμην της», ξεκαθάρισε.

Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για πλήρη κατάργησή της μέχρι το τέλος της 4ετίας αλλά σε αυτή τη φάση προχώρησε για τις κατηγορίες εκείνες που επλήγησαν περισσότερα από την κρίση.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Μόρια ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι πολύ θετικό που η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία έχει δείξει να έχει ανταπεξέλθει στο κάλεσμα υπευθυνότητας και ενότητας και δεν έχουμε ακραίες αντιδράσεις. «Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα προχωρήσουμε μαζί στην οριοθέτηση για το νέο χώρο. Θα συζητήσουμε για τη βέλτιστη λύση», ανέφερε.

Επίσης αναφερόμενος σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού focus περί δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στη Γυάρο και τη Μακρόνησο, είπε ότι «δεν εξετάζουμε καμία τέτοια λύση».

Και συνέχισε: «Θα έπρεπε να αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί σε ένα ακατοίκητο νησί αν είχε υπάρξει η κατάσταση με τις φωτιές. Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι θέλουμε καλύτερο καταμερισμό του βάρους στην Ευρώπη ενώ για τις οικογένειες για τις οποίες έγινε συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και της καγκελάριου Μέρκελ, είπε ότι έχουν προσφυγικό προφίλ και τους έχει απονεμηθεί άσυλο.

Για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και αν ένας μεγάλος αριθμός πελατών βγαίνει εκτός, είπε ότι είναι θέμα που το ακούει πρώτη φορά και ότι αφού το ξαναδεί θα επανέλθει ενώ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε ότι οι καταβολές θα γίνουν Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ είπε ότι θα γίνει συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων και για διμερή θέματα.

Πηγή: AΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα