Διεθνή

Κοροναϊός: Μεταδίδεται από το παθητικό κάπνισμα;

Οι καπνιστές με COVID-19, οι οποίοι εκπνέουν τον καπνό του τσιγάρου τους, μπορεί να εκτοξεύσουν από το στόμα τους σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό.

Parallaxi
κοροναϊός-μεταδίδεται-από-το-παθητικ-515234
Parallaxi
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται από το παθητικό κάπνισμα. Όμως, καπνιστές με COVID-19, οι οποίοι εκπνέουν τον καπνό του τσιγάρου τους, μπορεί να εκτοξεύσουν από το στόμα τους σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό.

Έτσι, το να βρίσκεται κάποιος σε χώρο, στον οποίο μπορεί άμεσα να εισπνεύσει τον καπνό από το τσιγάρο ενός καπνιστή με COVID-19, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας καθώς μιλάμε, βήχουμε, ή φτερνιζόμαστε, πιστεύεται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Κι οι καπνιστές εκπνέουν αερόλυμα όταν καπνίζουν. Το ίδιο κι όταν ατμίζουν.

“Όχι μόνο εξαπλώνουν τον ιό με το να μην φορούν μάσκα, αλλά εκτοξεύουν αυτά τα σταγονίδια στους ανθρώπους γύρω τους, τους οποίους δυνητικά μολύνουν με τον κορονοϊό”, αναφέρει ο δρ. Albert Rizzo, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης για τον Πνεύμονα.

Τα άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα διατρέχουν γενικά αυξημένο κίνδυνο βλάβης στους πνεύμονες και την καρδιά. Τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα καθώς έχουν λιγότερο ανεπτυγμένους αεραγωγούς, πνεύμονες και ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η εισπνοή του καπνού που εκπνέει ένας καπνιστής μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Κάπνισμα και κορονοϊός – Οι κίνδυνοι για τους ίδιους τους καπνιστές

Ο κορονοϊός προκαλεί μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, που προσβάλλει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα συνδέεται γενικά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις. Το κάπνισμα περιλαμβάνει επίσης επαναλαμβανόμενες κινήσεις από το χέρι στο πρόσωπο, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού στο στόμα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν καπνίζετε, γενικά έχετε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως είναι η νόσος COVID-19, την οποία προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 και είναι πιθανότερο να αναπτύξετε υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά αποτελέσματα της νόσου.

Άτμισμα και κορονοϊός – Κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υποστηρίζουν πολλοί, ότι μπορεί να συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος. Τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ωστόσο, εξακολουθούν να εμπλουτίζονται από επιστημονικές έρευνες.

Αν και υπάρχουν μελέτες, που αναφέρουν ότι ενδέχεται το άτμισμα να είναι λιγότερο επιβλαβές για το αναπνευστικό σύστημα από το κάπνισμα, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις σχετικά με το άτμισμα και τον κορωνοϊό. Επίσης είναι άγνωστο, εάν το άτμισμα προκαλεί μεγαλύτερη ευαισθησία σε σοβαρή νόσηση, εάν προσβληθείτε από τη νόσο COVID-19.

Πηγές: https://apnews.com, https://www.nhs.uk

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα