Κοροναϊός: Όλα τα τελευταία νέα σε παγκόσμιο επίπεδο

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-όλα-τα-τελευταία-νέα-σε-παγκ-648534
Parallaxi

corona

Γαλλία: Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την επιβολή τοπικών lockdown

Δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε περιοχές της Γαλλίας, όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται παρότι οι αρχές επιθυμούν διακαώς να τα αποφύγουν, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος της κυβέρνησης. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τα τοπικά lockdown.

Σε αυτες τις επικίνδυνες περιοχές μπορούμε να εξετάσουμε την ενίσχυση των περιορισμών στον αριθμό των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την επιδημία.

Η κατάσταση σε περίπου 20 μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και η Μασσαλία, το Μπορντό και η περιοχή των Παρισίων, παρακολουθείται στενά, είπε ο ίδιος.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες 8.577 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τον δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από το τέλος του χειμώνα που η επιδημία ξεκίνησε να εξαπλώνεται στη χώρα.

Έσπασαν το «φράγμα» των 900.000 οι νεκροί παγκοσμίως

η ζωή σε τουλάχιστον 900.000 ανθρώπους παγκοσμίως έχει στοιχίσει η πανδημία του κοροναϊού, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως αποκαλύπτει η καταμέτρηση του Reuters.

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής του πρακτορείου, περισσότεροι από 27,85 εκατομμύρια άνθρωποι έχει αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από την COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται πλέον σε 902.216.

Περιστατικά μολύνσεων έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από τον εντοπισμό των πρώτων περιστατικών στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Πάνω από τους μισούς θανάτους εξαιτίας της Covid–19 σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες: στις ΗΠΑ (190.478), την Βραζιλία (127.464), την Ινδία (73.890) και το Μεξικό (68.484). Η Αμερική και η Καραϊβική είναι η πλέον πληγείσα περιοχή με 300.340 θανάτους με την Ευρώπη να ακολουθεί με 219.616 θανάτους.

Γερμανία: 1.892 νέα κρούσματα και τρεις νέοι θάνατοι από κοροναϊό

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.892 στα 255.366 περιστατικά, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τρεις νέους θανάτους στους 9.341 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Τσεχία: Περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα Covid-19 σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν για δεύτερη ημέρα στη χώρα

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, την ώρα που οι αρχές διευρύνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Το χθεσινό 24ωρο καταγράφηκαν 1.161 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 31.036 στη χώρα.

Την προηγούμενη ημέρα, 8 Σεπτεμβρίου, είχαν καταγραφεί 1.163 νέα κρούσματα κορονοϊού, σχεδόν τα ίδια σε αριθμό με αυτά που είχαν αναφερθεί στην γειτονική Γερμανία, η οποία έχει τον οκταπλάσιο πληθυσμό από την Τσεχία.

Astrazeneca: Έως το τέλος του έτους θα γνωρίζει αν το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού θα είναι αποτελεσματικό

Έως το τέλος του έτους θα είναι γνωστό αν το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορονοϊού προσφέρει προστασία στους ανθρώπους δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, όπως μεταδίδει το Reuters. Αυτό θα γίνει γνωστό εφόσον ο βρετανοσουηδικός όμιλος θα μπορέσει να επαναλάβει σύντομα τις κλινικές δόκιμες που ανεστάλησαν χθες.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναστέλλονται οι παγκόσμιες δοκιμές του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, οι οποίες διεξάγονται σε πολλές χώρες, μετά την εμφάνιση μιας “ενδεχομένως ανεξήγητης ασθένειας” σε έναν εθελοντή.

Ο εθελοντής αυτός φέρεται να παρουσιάζει νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με μια σπάνια φλεγμονή στον νωτιαίο μυελό, με την ονομασία εγκάρσια μυελίτιδα.

Ο Σοριό τόνισε ότι είναι πολύ συχνό να αναστέλλεται η έρευνα για ένα εμβόλιο, όμως αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως όλος ο κόσμος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις σχετικά με αυτό.

“Στην πραγματικότητα είναι πολύ συχνό και πολλοί ειδικοί μπορούν να σας το πουν”, επεσήμανε. “Η διαφορά με τις άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων είναι ότι δεν τις παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Σταματούν, ερευνούν και ξαναξεκινούν”, εξήγησε.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca διευκρίνισε ότι η φαρμακευτική εταιρεία δεν γνωρίζει τη σαφή διάγνωση του εθελοντή, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα τεστ.

Ο Σοριό σημείωσε ότι η διάγνωση θα υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφαλείας, η οποία θα ενημερώσει τη φαρμακευτική εταιρεία αν μπορεί να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές.

Η AstraZeneca θα παρέχει εμβόλια στις χώρες ταυτόχρονα προκειμένου να διασφαλίσει τη δίκαιη και ίση διανομή τους, τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η φαρμακευτική βρίσκεται κοντά στο να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής της στα 3 δισεκατομμύρια δόσεις σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμποδίσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τη διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πιθανόν το κορυφαίο στον κόσμο υποψήφιο εμβόλιο κατά της covid-19 και το πλέον προηγμένο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του.

Βραζιλία: Τουλάχιστον 128.000 οι νεκροί από κοροναϊό

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 1.075 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 35.816 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 128.539 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων σε πάνω από 4,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Η Βραζιλία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του κοροναϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σε απόλυτα μεγέθη – τόσο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, όσο και αυτόν των μολύνσεων.

Αυστρία: 664 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Μαρτίου

Η Αυστρία κατέγραψε 664 νέα κρούσματα κορονοϊού μέσα στο τελευταίο 24ωρο, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα τέλη Μαρτίου όταν, χάρη στο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε είχαν αρχίσει να μειώνονται τα κρούσματα έπειτα από την αρχική τους έξαρση.

Από τα νέα αυτά κρούσματα, τα 387 καταγράφηκαν στη Βιέννη, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη Ιουνίου και πιο πρόσφατα η κυβέρνηση απέδωσε την αύξηση αυτή στους πολίτες που επιστρέφουν από τουριστικά hotspots όπως η Ισπανία και η Κροατία.

Ξεπέρασαν τις 300.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων από τον κορονοϊό στη Λατινική Αμερική ξεπέρασε χθες, Τετάρτη, τις 300.000, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters, με την επιδημία να μην δείχνει σημάδια ύφεσης στην πλέον πληγείσα περιοχή του κόσμου.

Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε το όριο αυτό, αφού καταγράφηκαν στη Βραζιλία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών στην περιοχή, επιπλέον 1.075 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 128.539.

Οι χώρες στη Λατινική Αμερική, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχεδόν 8 εκατομμύρια κρούσματα covid-19, καταβάλλουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας.

Το Μεξικό, το Περού και η Κολομβία έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών λόγω κορονοϊού μετά τη Βραζιλία στη Λατινική Αμερική, κατά μέσο όρο 2.811 θανάτους ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες, ως την Τρίτη,

Ο αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική πλησιάζει τις 200.000, με σχεδόν 190.000 νεκρούς να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη χώρα με τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, οι νεκροί στην Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 211.000.

Οι τελευταίοι 100.000 θάνατοι παγκοσμίως καταγράφηκαν τις τελευταίες 39 ημέρες.

ΗΠΑ: Πάνω από 33.500 νέα κρούσματα

Τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 33.550 στα 6,38 εκατομμύρια, έναντι 6,34 εκατομμυρίων την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Οι θάνατοι από το νέο κορονοϊό αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 1.150 στους 190.869 έναντι 189.719 θανάτους την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.

Πάνω από 3.300 τα νέα κρούσματα μόνο στην Καλιφόρνια

Τα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Καλιφόρνια αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 3.310 στα 747.863 έναντι 744.553 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 144 στους 13.991, έναντι 13.847 θανάτων την προηγούμενη ημέρα.

Ρωσία: 5.363 νέα κρούσματα, 128 νέοι θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε 5.363 νέα κρούσματα σήμερα ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε 1.046.370, ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως.

Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι 128 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 18.263.

Έκκληση Γκουτέρες για οικονομική ενίσχυση του ΠΟΥ στη μάχη κατά του κοροναϊού

Έκκληση για επιπλέον 35 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 15 δισ. χρειάζονται μέσα στους τρεις επόμενους μήνες, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ACT-Accelerator» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο υποστηρίζει εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά τεστ για την Covid-19.

Μέχρι στιγμής οι χώρες έχουν συνεισφέρει περίπου 3 δισ. δολάρια, δήλωσε σήμερα ο Γκουτέρες σε διαδικτυακή εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας το ποσό αυτό «αρχική χρηματοδότηση».

«Ωστόσο χρειαζόμαστε τώρα άλλα 35 δισεκ. δολάρια για να περάσουμε από το αρχικό στάδιο, στην κλιμάκωση και στην επίτευξη αποτελέσματος», δήλωσε. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη γι’ αυτά τα ποσά. Χωρίς μια χρηματοδότηση 15 δισ. δολαρίων μέσα στους τρεις ερχόμενους μήνες, αρχίζοντας αμέσως, θα χάσουμε το παράθυρο της ευκαιρίας».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή εκδήλωση, κάλεσε επίσης τις χώρες να συνεισφέρουν πόρους ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν να περιορισθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «ACT-Accelerator» του ΠΟΥ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε να αυξήσουμε γρήγορα τις δυνατότητες για κλινικές δοκιμές, παρασκευή, αδειοδότηση και κανονιστική ρύθμιση ώστε αυτά τα προϊόντα να μπορέσουν να φθάσουν στους ανθρώπους και να αρχίσουν να σώζουν ζωές».

Πηγή: ΑΠΕ, CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα