Κοροναϊός: Όλες οι νεότερες εξελίξεις
Ανά χώρα.
Όλες οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον κοροναϊό ανά χώρα.
Ελλάδα
95 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας. Με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 1061. Από αυτούς 69 βρίσκονται σε ΜΕΘ. Οι νεκροί ανέρχονται στους 32. Η μέση ηλικία τους ήταν τα έτη 73.
Ιταλία
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 92.472. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.023. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ισπανία
Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 832, στην Ισπανία τις τελευταίες 24 ώρες και έφθασε τους 5.690, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε στους 72.248 από 64.059 χθες, Παρασκευή. Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από την Covid-19 μετά την Ιταλία.
Γερμανία Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 48.582 ενώ 325 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6.294 συγκριτικά με μία ημέρα νωρίτερα, ενώ ο αριθμός των νεκρών κατά 55, σύμφωνα με τον απολογισμό.
Νωρίτερα, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού πριν από τις 20 Απριλίου.
“Δεν μιλάμε για καμία χαλάρωση πριν τις 20 Απριλίου”, δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στη διαδικτυακή έκδοση της Tagesspiegel σήμερα, προσθέτοντας ότι αρκετά πριν τις 20 Απριλίου η Γερμανία θα αποφασίσει ποιοι περιορισμοί θα χαλαρώσουν από εκείνη την ημερομηνία.
Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας.
“Στη Γερμανία, αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση ότι ο πληθυσμός τηρεί τους κανόνες με παραδειγματικό τρόπο. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε να αποδίδουν σε μερικές ημέρες”, δήλωσε ο Μπράουν.
Σερβία Το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν 131 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Σερβία ανεβάζοντας στους 659 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19. Ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε στους 10 αφού από χθες το μεσημέρι κατέληξαν άλλοι δύο ασθενείς. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 334 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 είναι διασωληνωμένοι. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα και έτσι από αύριο η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει από τις 15:00 η ώρα το απόγευμα και όχι από τις 17:00 η ώρα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών, για τους οποίους ισχύει γενική απαγόρευση εξόδου από την οικία τους, θα μπορούν κάθε Κυριακή, από τις 03:00 τα ξημερώματα έως τις 08:00 η ώρα, να βγουν για να ψωνίζουν στα σουπερμάρκετ. Σήμερα αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι λαϊκές αγορές ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Επίσης, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να παρατείνει από 14 σε 28 ημέρες τη χρονική διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας που επιβλήθηκε σε όσους εισήλθαν στη χώρα μετά τις 14 Μαρτίου.
Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να μην συμμορφωθεί με τις συστάσεις της πολιτείας για διακοπή της λειτουργίας και του μυστηρίου της θείας κοινωνίας. “Η Εκκλησία δεν πρόκειται να διακόψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και δεν θα πάψει να προσφέρει την Θεία Κοινωνία στους πιστούς. Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα θέματα διότι αποτελούν την βάση της πίστης μας στον Θεό” αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την γραμματεία της ΙΣ της σερβικής Εκκλησίας. Καλούνται μάλιστα οι πιστοί άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να προσέλθουν στους ναούς, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου που τους επιβλήθηκε, να επικοινωνήσουν με τον ιερέα της εκκλησιαστικής κοινότητας που ανήκουν να πάει να τους κοινωνήσει στην οικία τους.
Κύπρος
Συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές το Σάββατο. Συγκεκριμένα ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την πανδημία ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν:
-3 άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις -10 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών -1 άτομο από τις Βρετανικές Βάσεις -3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179 (περιλαμβανομένων και των 5 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τόνισε ότι τα 179 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση πέντε χιλιάδων 917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Τμήμα του ΓΝ Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 κρούσματα είναι από επαφές. Ο δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά και νοσηλεύτηκαν έχουν ήδη αποθεραπευτεί.
Τουρκία
Στους 108 ανέρχονται οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό στην Τουρκία, αφού άλλοι 16 άνθρωποι υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.704 και έφτασε τα 7.402, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν άλλα 7.641 διαγνωστικά τεστ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν εξεταστεί 55.464 άνθρωποι αφότου ξέσπασε η επιδημία.
Λιβύη Άλλα δύο κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στη Λιβύη, μετά το πρώτο που είχε εντοπιστεί στις αρχές της εβδομάδας, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν ότι θα επέλθει καταστροφή στη χώρα αν εξαπλωθεί η ασθένεια. Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Τρίπολη και τη Μιζράτα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας άνδρας που είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Λιβύη από το εξωτερικό. Η Λιβύη βρίσκεται σε συνεχή κρίση μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει στην ουσία διχαστεί στα δύο, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της. Αυτήν την εβδομάδα, ξεκίνησαν και πάλι συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες διεθνείς υπηρεσίες προειδοποιούν ότι λόγω των μαχών θα είναι πολύ δυσκολότερο να ανακοπεί η διάδοση του ιού στη Λιβύη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή στα νότια προάστια της Τρίπολης και σε μια περιοχή ανάμεσα στη Μιζράτα και τη Σύρτη, δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Αυστρία
Για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, που ισχύουν στην Αυστρία τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, το ποσοστό της ημερήσιας αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρέθηκε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κάτω από το 10%, συγκεκριμένα στο 8,06%, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο για τους ειδικούς.
Χθες, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ είχε τονίσει πως η χώρα θα πρέπει πριν από το Πάσχα των Καθολικών (στις 12 Απριλίου) να φτάσει “μονοψήφιους αριθμούς, στο μέσον μάλιστα μονοψήφιων αριθμών” στο ποσοστό ημερήσιου ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων, για να υπάρξει σταθεροποίηση σε σχέση με τις αυξήσεις.
Προσωπική του εκτίμηση είναι πως η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αυστρία, θα πρέπει να αναμένεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, σημείωσε ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, προσθέτοντας ότι εάν αυτή η κορύφωση εμφανιστεί αργότερα, θα είναι μικρότερη, και ως εκ τούτου θα συνιστά μία καλή είδηση, διότι θα δείχνει πως τα μέτρα είχαν επιτυχία.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού επιδρούν, ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για θετικό μήνυμα, ενώ μία αξιολόγηση θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα παρουσιαστεί ο ενδιάμεσος απολογισμός, που προγραμματιζόταν για χθες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα το απόγευμα καταγράφονταν στην Αυστρία συνολικά 8.030 κρούσματα κορονοϊού και 68 θάνατοι εξαιτίας του, με τα περισσότερα κρούσματα να υπάρχουν στα ομόσπονδα κρατίδια: του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.849, της ‘Ανω Αυστρίας (1.337), Κάτω Αυστρίας (1.262), Βιέννης (1.067), Στυρίας (848).
Το Σάββατο νοσηλεύονταν σε όλη την Αυστρία συνολικά 839 άνθρωποι, από αυτούς οι 135 σε μονάδα εντατικής θεραπείας, συνολικά 410 νοσούντες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μέχρι σήμερα αποθεραπευτεί, ενώ στη χώρα έχουν διενεργηθεί έως τώρα πάνω από 43.000 τεστ διάγνωσης του κορονοϊού.
Όπως έγινε σήμερα γνωστό, το Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης, το οποίο, με τις συνολικά 1.763 κλίνες του, είναι το μεγαλύτερο στην Αυστρία, θα διαθέτει από την ερχόμενη εβδομάδα τρεις πτέρυγες για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού, οι οποίες διαμορφώθηκαν προς τον σκοπό αυτό μέσα στις προηγούμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, δύο Αυστριακοί επιστήμονες της κβαντικής φυσικής και ένας μαθηματικός, από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ – της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα – ζητούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία.
Σε σημερινή, ανοικτή επιστολή τους προς τον Αυστριακό υπουργό Επιστημών Χάιντς Φάσμαν τονίζουν ως αναγκαία την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας στον δημόσιο χώρο, όπως επίσης τον αυστηρό έλεγχο της τήρησης της κοινωνικής απόστασης ασφαλείας.
Ελβετία
Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 235 ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είναι 13.213, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι χειρότεροι φόβοι τους δεν έχουν μέχρι σήμερα επαληθευθεί.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από τους 197 χθες, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να αυξάνεται από τις 12.161.
Η χώρα των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων αναπτύσσει στρατιωτικές ιατρικές μονάδες στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν σε περιοχές όπως το Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία, και έχει αρχίσει να αντλεί από τα στρατηγικά αποθέματά της σε φάρμακα προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Οι πολίτες έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ έχουν απαγορευθεί οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων.
Παρ΄όλ’ αυτά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει επιπλέον δυνατότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και πως, αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πόρους όπως ισχυρά παυσίπονα, το ιατρικό σύστημα αντέχει.
«Οι προβλέψεις για το χειρότερο σενάριο που είχαν γίνει πριν από εβδομάδες δεν έχουν επαληθευθεί», δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής της διεύθυνσης μεταδοτικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη, ο Κοχ είπε πως αυτή τη στιγμή 280 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Η χώρα διαθέτει περισσότερες από 1.000 συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν αναπτυχθεί από τον ελβετικό στρατό σε ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί επί τούτου προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο κατακλυσμό από ασθενείς.
«Είναι 280 άνθρωποι που αγωνίζονται για τη ζωή τους», δήλωσε ο Κοχ. Ωστόσο «καμία ΜΕΘ δεν είναι γεμάτη. Όλες εξακολουθούν να έχουν δυνατότητα. Μπορούμε να διασωληνώσουμε περισσότερους ανθρώπους, αλλά ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός θα παραμείνει πειθαρχημένος. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπου πολύ περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να διασωληνηθούν».
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελβετία ρίχνει χρήματα στην πληγείσα από την κρίση οικονομία της και διέθεσε την Πέμπτη δάνεια με κρατική εγγύηση ύψους 20 δισεκ. ελβετικών φράγκων.
Μέχρι σήμερα, περίπου 15.930 επιχειρήσεις είχαν συμπληρώσει αιτήσεις για δάνεια, ανέφερε η κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς δουλειά αυξήθηκε κατά 13.500, και είχαν υποβληθεί 757.000 αιτήσεις για λιγότερες εργάσιμες ώρες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών Ουέλι Μάουρερ είπε πως η κυβέρνηση θα βοηθήσει ευχαρίστως με τα δάνεια, αλλά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν και πως δεν μπορεί να καλύψει απώλειες εισοδήματος.
«Δεν μοιράζουμε ομοσπονδιακά χρήματα, αλλά χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε ο Μάουρερ στο ραδιόφωνο SRF. «Πολλοί από εκείνους που πληρώνουν φόρους είναι τώρα εν μέρει άνεργοι, οι δουλειές τους κινδυνεύουν, και τώρα παίρνουμε χρήματα από αυτούς και τα μοιράζουμε αλλού όπου υπάρχουν επίσης προβλήματα», συμπλήρωσε.