Κοροναϊός: Η παραλλαγή Δέλτα είναι κατά 40% πιο μεταδοτική

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
κοροναϊός-η-παραλλαγή-δέλτα-είναι-κατ-752070
Parallaxi

corona

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία θέτει σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ.

Επικαλούμενος το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η προστασία από την παραλλαγή Δέλτα είναι εξίσου καλή με τις δύο δόσεις ενός από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η παραλλαγή αυτή η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, συνιστά μια πρόκληση για την δημόσια υγεία και η κυβέρνηση είναι “ανοιχτή” στο να καθυστερήσει την πλήρη άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με κάποιες βρετανικές εφημερίδες, η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία του ανοίγματος δύο εβδομάδες αργότερα με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τηλεργασία θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα ο υπουργός απάντησε “δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε”.

Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων από covid παραμένει σταθερός και όπως διαβεβαίωσε ο Χάνκοκ η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς.

Η Βρετανία που είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς, έχει εμβολιάσει τουλάχιστον με την πρώτη δόση πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους της, ενώ περισσότεροι από 27 εκατομμύρια έχουν λάβει και την δεύτερη δόση.

Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Κόστα προτείνει να ενταχθεί η Βρετανία στο σύστημα ψηφιακών πιστοποιητικών της ΕΕ για να διευκολυνθούν τα ταξίδια

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας επέκρινε σήμερα τη Βρετανία επειδή ενέταξε τη χώρα του στην «πορτοκαλιά λίστα» με τις περιοχές εκείνες απ’ όπου οι επισκέπτες πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, προτρέποντας το Λονδίνο να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για να διευκολύνει τα ταξίδια.

Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία απέσυρε την Πορτογαλία από την «πράσινη λίστα» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 και του κινδύνου που συνιστούν οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού. Η Πορτογαλία είχε ενταχθεί σε αυτήν τη λίστα –που σημαίνει ότι οι επισκέπτες της δεν χρειαζόταν να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία– μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Από τα ξημερώματα της Τρίτης όμως οι Βρετανοί που επιστρέφουν από την Πορτογαλία θα είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε 10ημερη καραντίνα και να υποβληθούν δύο φορές σε τεστ.

«Δεν γίνεται να έχουμε αυτό το ασταθές σύστημα με τις αλλαγές κάθε τρεις εβδομάδες. Δεν είναι καλό για εκείνους που σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ούτε για εκείνους που πρέπει να οργανώσουν την τουριστική βιομηχανία για να υποδεχτούν τους τουρίστες υπό καλές συνθήκες», είπε ο Αντόνιο Κόστα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Κόστα σημείωσε ότι η χώρα του συνεχίζει τον διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση «για να εξηγήσει ότι η απόφαση δεν είναι δικαιολογημένη και επίσης ότι προκαλεί σοβαρή ζημία στη βρετανική και την πορτογαλική οικονομία».

«Ένας καλός τρόπος» για να βρεθεί μια λύση για τους Βρετανούς θα ήταν να υιοθετήσουν το σύστημα των ψηφιακών πιστοποιητικών που θα εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, τόνισε.

Με βάση αυτό το σύστημα, οι πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, έχουν βρεθεί αρνητικοί σε εξετάσεις ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Κόστα δεν εξήγησε πώς θα μπορούσε να ενταχθεί η Βρετανία στο σύστημα αυτό, δεδομένου ότι έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν ελαφρά στην Πορτογαλία αφότου ήρε τους περιορισμούς, τον περασμένο μήνα. Οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι, αφού έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι οι ευάλωτοι, ηλικιωμένοι πολίτες.

Ιταλία: «Ο τουρισμός ξαναρχίζει να τρέχει», λέει ο αρμόδιος υπουργός, Μάσιμο Γκαραβάλια– Θετική αναφορά στην Ελλάδα

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Ιταλός υπουργός τουρισμού, Μάσιμο Γκαραβάλια, σε ό,τι αφορά την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στην χώρα του. «Επενδύουμε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στον τουρισμό και το συνολικό όφελος μπορεί να αγγίξει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Γκαραβάλια.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «το 2020 χάθηκαν 27 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω παντελούς έλλειψης ξένων επισκεπτών» και υπογράμμισε ότι «οι κρατήσεις των ντόπιων τουριστών έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10%, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και σε ό,τι αφορά τους ξένους, κυρίως λόγω της κατάργησης της καραντίνας».

«Οι ιταλοί και ξένοι τουρίστες θα μπορούν να λάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού κατά την διάρκεια των διακοπών τους , αν αυτή είναι μεγάλη. Αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας, διότι θα δημιουργηθεί χάος», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γκαραβάλια, η χώρα του πρέπει να πουλά στον κάθε ξένο τουρίστα ένα συνολικό πακέτο επισκέψεων με διάφορα αξιοθέατα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία. Ο υπουργός θεωρεί εξάλλου κύριας σημασίας την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά το «ευρωπαϊκό πράσινο πάσο», ο Ιταλός αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «οι λεπτομέρειες έχουν ήδη καθοριστεί και αν ήταν δυνατόν οι κανόνες αυτοί θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ ακόμη και από αύριο». Σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες, ο Μάσιμο Γκαραβάλια θεωρεί ότι η χώρα του θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία ζητά μοριακό τεστ από τους τουρίστες, που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός των 72 ωρών πριν την άφιξή τους, και όχι 48 ωρών , όπως έχει αποφασίσει η Ιταλία.

«Οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα μας δεν χρειάζονται άλλες κρατικές βοήθειες, αλλά αυτό που λείπει –όσο και αν φαίνεται περίεργο-φέτος, είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός.

Αυστρία: Ικανοποίηση για τις επιτυχίες της συγκυβέρνησης τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζουν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ

Σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ εκφράζουν χαρά ενόψει των “πολλών θετικών εξελίξεων” στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας και διαμηνύουν ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της Covid-19 και της οικονομικής κρίσης αποφέρει καρπούς.

Πριν από αυτό το καλοκαίρι επικρατεί μια πολύ καλή κατάσταση που είναι ακόμα καλύτερη από ό, τι πολλοί ανέμεναν και “τα πρώτα βήματα ανοίγματος που έχουν ήδη γίνει, οδηγούν σε αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, οι οικονομικές προβλέψεις αναθεωρούνται τώρα προς τα πάνω, περισσότερο από το αναμενόμενο, και στην καταπολέμηση του ιού όλοι μαζί έχουμε επιτύχει πολλά”, τονίζουν Σεμπάστιαν Κουρτς και Βέρνερ Κόγκλερ.

Και οι δυο τους αναμένουν ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες στο τρέχον επίπεδο, και εάν εμφανιστούν περιφερειακές συστάδες ή αυξημένες λοιμώξεις, όπως αναμένεται από τα ανοίγματα, η αντίδραση θα συνεχίσει να είναι σε περιφερειακό επίπεδο και στοχευμένη.

Από σημερινή προοπτική, δεν θα πρέπει να αναμένονται πλέον εκτεταμένοι περιορισμοί στον πληθυσμό, μετά τα προγραμματισμένα βήματα ανοίγματος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένει ότι θα έχουν εμβολιαστεί τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστρία (πληθυσμός 8,9 εκατομμύρια κάτοικοι).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα