Κοροναϊός-Παρίσι: Η πόλη αναζητά την ταυτότητά της
Οι αλλαγές στον κόσμο και την πόλη μετά τον κοροναϊό είναι ορατές.
Coronavirus: Paris returns to cafe life with new normal. ‘Paris is like the Phoenix. It will be reborn.’ Luc Gwiazdzinski. https://t.co/c872cl0Vy9
— Heather Stack (@HMStack) June 7, 2020
Λίγο μετά το lockdown, o φόβος δεν δεν έχει κυριεύσει την 88χρονη Mathilde.
Η ίδια, καθισμένη στο μπιστρό της γειτονιάς της, απολαμβάνει τον ήλιο και ένα ποτό μετά από πολύ καιρό.
«Το περίμενα αυτό. Να περιβάλλομαι από ανθρώπους, να μην είμαι πια μόνη!», λέει η ίδια.
«Φυσικά φοβάμαι», σημειώνει με τη σειρά της η φίλη της Annie, ωστόσο συμπληρώνει «Ξέρετε, στην ηλικία μας δεν έχουμε πολύ χρόνο, οπότε σε κάποιο σημείο πρέπει να το κάνουμε».
Μια πόλη που αναζητά την ταυτότητά της
Αρκετοί είναι εκείνοι που ανακουφίστηκαν με το γεγονός ότι τα μπαρ και οι καφετέριες του Παρισιού ανοίγουν ξανά.
«Υπήρχε ένα κενό, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια του lockdown, που ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό», αναφέρει από μέρους της η Joan Dejean, συγγραφέας και ιστορικός του γαλλικού πολιτισμού.
«Το Παρίσι φτιάχτηκε για ανθρώπους στους δρόμους, για να το βλέπουν, να εκτιμάται οπτικά», σημείωσε.
Ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Cochin στο Παρίσι, ο Alane Kadouri, λέει: «Όσοι φοβούνται τις κοινωνικές σχέσεις ένιωσαν ασφαλείς κατά τη διάρκεια του lockdown». «Εκείνοι που βρίσκουν την ερωτική ζωή περίπλοκη δεν χρειάστηκαν να κάνουν ερωτήσεις και έφηβοι αισθάνθηκαν ευτυχείς στο σπίτι τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και περνώντας χρόνο στα social media».
«Κάποιοι κλήθηκαν να αφήσουν τα διαμερίσματα τους από τους γείτονές τους, λόγω του κινδύνου μετάδοσης και σε μερικούς έγιναν επιθέσεις». «Τώρα η φυσιολογική ζωή επιστρέφει, αλλά φοβούνται το δεύτερο κύμα και έχουν εξαντληθεί», είπε. «Ξέρω 30χρονες νοσοκόμες που δυσκολεύονται να ανέβουν σκάλες».
«Όταν οι ασθενείς μας άρχισαν να επιστρέφουν, ήταν τόσο επιθετικοί όσο συνήθως», είπε. «Οι άνθρωποι έχουν σύντομη μνήμη», λέει η Rolande Mariel, νοσοκόμα και εργάζεται επίσης στο Νοσοκομείο Cochin.
«Το Παρίσι είναι σαν το φοίνικα, θα ξαναγεννηθεί. Δεν είναι απλώς ένας οικονομικός κόμβος, αλλά ένας ρομαντικός, φανταστικός κόσμο. Η εικόνα του ως πρωτεύουσα της αγάπης, του ρομαντισμού δεν έχει καταστραφεί. Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν εδώ ήταν μια διαφορετική ιστορία», τονίζει ο καθηγητής κοινωνιολογίας, Luc Gwiazdzinski.
Cafés move #outdoors after #coronavirus #lockdown!
🎥 @wef@mvollmer1 @kuriharan @ShiCooks @Victoryabro @Dahl_Consult @LavaletteAstrid @JJ_Angelus @baski_LA @RagusoSergio @postoff25 @ingridcapuni @VivekGhosal#Paris #economy #SocialDistancing #newnormal #restaurants pic.twitter.com/mgBKnB56og
— Dev Khanna (@CurieuxExplorer) June 7, 2020
Mε πληροφορίες από BBC