Κοροναϊός: Πίεση στην Αττική λόγω διασωληνωμένων- Στα πόσα κρούσματα θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown

Όλες οι εξελίξεις για τον κοροναϊό στη χώρα μας

Parallaxi
κοροναϊός-πίεση-στην-αττική-λόγω-διασ-606187
Parallaxi

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, αφού για πρώτη φορά από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα – στις 26 Φεβρουαρίου 2020 – οι διασωληνωμένοι έφτασαν το ψυχολογικό όριο των 100, ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν ήπιες αλλά αυξητικές τάσεις, παραμένοντας σταθερά πάνω από 300 την ημέρα.

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, αφού εκεί εντοπίζεται τουλάχιστον το 50% των ημερησίων κρουσμάτων, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα τοπικά lockdown θα μπουν σε εφαρμογή όταν τα κρούσματα πανελλαδικά ξεπεράσουν τα 600.

Μάχη – υπό δύσκολες συνθήκες – δίνεται καθημερινά πλέον στο ΕΣΥ, αφού ο κορονοϊός επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη λαβωμένο εθνικό σύστημα υγείας. Καθημερινά, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων δίνει μία άνιση μάχη τόσο με την επιδημία όσο και με τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζει το σύστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 272 Μονάδες εντατικής που είναι για τον κορονοϊό, οι 111 είναι καλυμμένες. Στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, μόλις 38 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Χαράλαμπο Γώγο, αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα – όπως είπε – η εικόνα είναι καλύτερη. Αυτή την στιγμή, όπως ανέφεε στον ANT1, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο επεσήμανε ότι το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ». «H κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική, καθώς υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως σημείωσε ο λοιμωξιολόγος, η εικόνα είμαι καλύτερη. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1.000 κάθε ημέρα». Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορoνοϊό ήταν δέκα. Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, την 1η Οκτωβρίου ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 89 και το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι 100 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση άλλων χειρουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός ασθενών με κορoνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει μια στρατιά από ΜΕΘ. Όταν τα συστήματα πιέζονται πάρα πολύ πρέπει να γίνει κάποια υποχώρηση, η οποία θα είναι παροδική. Αν και εφόσον αυτό χρειαστεί, μπορούμε να πάμε κάποια χειρουργεία αργότερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».

Σε ποια περίπτωση θα εφαρμοστούν τοπικά lockdown

Ισχυρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιληφθεί ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να ακολουθεί πιστά τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού επιχειρεί να εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου, απορρίπτοντας κάθε σενάριο σχετικό με ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι ειδικοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα, αφού οι ιώσεις τότε είναι πιο συχνές και η μεταδοτικότητα του ιού είναι πολύ πιο εύκολη στους εσωτερικούς χώρους.Τα τοπικά lockdown είναι κάτι που εξετάζεται σε διαφορετική βάση, και προφανώς σε περίπτωση που χρειαστεί ο μηχανισμός είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί.

«Αν ξεπεράσουμε πανελλαδικά τα 600 κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, τότε θα κινηθεί η διαδικασία των τοπικών καραντινών. Προς το παρόν, η κατάσταση θεωρείται ελέγξιμη, αφού το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν 318 έναντι 299 της δύο προηγούμενες εβδομάδες και 210 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι την Παρασκευή μόνο το 39% των ΜΕΘ για κορονοϊό είχε καλυφθεί ενώ και οι κλίνες νοσηλείας για κορονοϊό έχουν πληρότητα 25%. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό μας. Υπάρχουν αναφορές για μάσκες παντού όμως το ζητούμενο δεν είναι πλέον τι θα συμβαίνει στους ανοικτούς χώρους, αλλά λόγω της αλλαγής του καιρού, τι μέτρα θα ληφθούν στους κλειστούς χώρους» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κυβερνητικός παράγοντας που παρακολουθεί καθημερινά την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρας μας.

Πηγές του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας επισημαίνουν ότι υπάρχει μετατόπιση, τον τελευταίο μήνα της συσσώρευσης των κρουσμάτων από τα νότια προάστια της Αθήνας, λόγω της επιστροφής από τα νησιά, προς τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας κατά 16%.

Εστίαση: Στο 50% η πληρότητα στις “κόκκινες” περιοχές – Ποιες είναι

Στο 50% της πληρότητάς της θα λειτουργεί από αύριο Δευτέρα η εστίαση, σε όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του κορονοϊού. Ακόμη, οι καθήμενοι περιορίζονται στους 4, προβλέπονται αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, θα παραμένουν κλειστά τα καταστήματα από τις 12 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί και προβλέπεται αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων.

Στο επίπεδο υψηλού κινδύνου βρίσκονται σύμφωνα με τον χάρτη του ΕΟΔΥ, Αττική, Αχαϊα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Μύκονος, Σάμος, Κέα – Κύθνος, Λέσβος, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα.

Ειδικότερα για τις πορτοκαλί περιοχές:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
  • 4 άτομα ανά τραπέζι
  • Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
  • Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
  • Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Σε ανάρτησή του στο twitter ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνει: «Από αύριο στις περιοχές υψηλού κινδύνου ‪covid19.gov.gr/covid-map/ εφαρμόζονται ενδεικτικά: 1) στην εστίαση 50% πληρότητα, 4 καθήμενοι, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, ‪00:00-05:00 κλειστά 2) αναλογία τμ/άτομα σε χώρους μουσείων, αρχαιολογικών χώρων κλπ.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να οδηγήσουμε τις περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου σε ηπιότερο επίπεδο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η υπευθυνότητα όλων μας θα κρίνει την απόδοση των μέτρων».

Σταμπουλίδης σε ΣΚΑΪ 100,3: Υποχρεωτική η μάσκα κατά την αναμονή στα εστιατόρια

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι τόσο οι εστιάτορες στην Αττική όσο και στις άλλες περιοχές με σοβαρό επιδημιολογικό φορτίο, πρέπει από αύριο να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα μέτρα.

Εξήγησε ότι ο περιορισμός για τέσσερα άτομα ανά τραπέζι είναι οριζόντιος και δεν εξαιρεί μέλη της ίδιας οικογένειας.

Επίσης τόνισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την αναμονή στα εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης.

Τα μέτρα αυτά θα έχουν ισχύ για 12 ημέρες και θα ληφθούν ξανά αποφάσεις ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Εξαδάκτυλος σε ΣΚΑΪ: Δεν είναι η Αθήνα κοντά σε lockdown

Εξαδάκτυλος σε ΣΚΑΪ: Δεν είναι η Αθήνα κοντά σε lockdown

Είμαστε σε ένα σημείο που δεν είναι ευχάριστο, με διασωληνωμένους σε τριψήφιο αριθμό – ρεκόρ, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΚ Παρέα, για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας.

Εξήγησε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου έκλεισε με 45 απώλειες ανθρώπινων ζωών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου είχαν χάσει τη ζωή τους 31 ασθενείς. «Υπάρχει μια μικρή αυξητική, επώδυνη τάση που θα συνεχίζεται βασανιστικά και ελπίζουμε να μην ξεφύγει προς τα πάνω», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Τόνισε ότι ενώ τα κρούσματα δείχνουν να βαίνουν προς σταθεροποίηση, τα «σκληρά» δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών «όπως ανεβαίνουν τελευταία, τόσο κατεβαίνουν και τελευταία».

Για την πίεση στο σύστημα Υγείας, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν λειτουργεί με τις εφεδρείες του, αλλά μπαίνουμε σε ένα δυσμενέστερο περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι αν είχαμε πολλά κρεβάτια ΜΕΘ θα είχαμε και πολλούς θανάτους, καθώς ένα ποσοστό 40% με 60% κερδίζει τη μάχη και ένα αντίστοιχο τη χάνει και πως η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι να μην γεμίζουν οι κλίνες.

Στο ερώτημα αν επίκειται μίνι lockdown στην Αθήνα, τόνισε ότι για την ώρα δεν είναι κοντά στο να περάσει στο κόκκινο επίπεδο και πως η φιλοδοξία είναι να πάει από το πορτοκαλί στο κίτρινο.

Κοζάνη: «Στα όρια» η κλινική covid 19 του Μαμάτσειου

Στα όρια της βρίσκεται η Παθολογική κλοινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης όπου στην κλινική Covid-19 νοσηλεύονται 12 ασθενείς θετικοί στον ιό και 10 ύποπτα κρούσματα με τους νοσηλευόμενους στο σύνολό τους να φτάνουν τους 44, με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλη πίεση.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση γιατρού της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναφέρει «Παθολογική ώρα μηδέν κι ο θεός βοηθός». Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των περαστικών μη covid, σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Στέργιο Γκανάτσιο είναι η χρήση κρεβατιών κ σ άλλες κλινικές του Μαμάρσειου κ εφόσον χρειαστεί η μετακίνηση κ στα γειτονικά Νοσοκομεία, με το Μποδοσάκειο να υποδέχεται ως Αναφοράς τα επιβεβαιωμένα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στο νοσοκομείο Κοζάνης τις τελευταίες ημέρες, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κοζάνης Δημήτρη Ντέντη να εκφράζει την ανησυχία του ζητώντας προλήψεις γιατρών κ νοσηλευτών θέτοντας κ το θέμα του χώρου εάν αυξηθούν τα περιστατικά. Ωστόσο τόσο ο κ. Γκανάτσιος όσο κ ο Αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Τοπαλίδης συνιστούν ψυχραιμία καθώς η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη κ υπάρχει ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των περιστατικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Αναφοράς το Μποδοσάκειο νοσηλεύονται 5 άτομα θετικά στον κορονοϊό κ 4 ύποπτα.

Πάτρα: To αδιαχώρητο μετά τα μεσάνυχτα – Τσουχτερό πρόστιμο 3.000… σε γαμπρό

Το αδιαχώρητο -σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός- επικρατεί στην Πάτρα, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης τα μεσάνυχτα. Έτσι χθες βράδυ στην Πάτρα είχαμε και πάλι εικόνες συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους. Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τους αστυνομικούς, εκατοντάδες νεαροί συγκεντρώνονται και συνωστίζονται με ένα ποτό στο χέρι αμέσως μόλις κλείσουν τα καταστήματα.

Εξάλλου στο πλαίσιο των αστυνομικών ελέγχων που γίνονται, σε γαμήλιο γλέντι γαμπρός πλήρωσε τσουχτερό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Στο μεταξύ σημειώθηκε ακόμη ένα κρούσμα σε γιατρό, στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας. Συνολικά έχουν νοσήσει πέντε γιατροί από την συγκεκριμένη κλινική. Θετική στον ιό βρέθηκε και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στη Θεσσαλονίκη μπήκε λουκέτο σε τρία μαγαζιά που δεν τηρούσαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Σε δύο καταστήματα υπήρχαν υπεράριθμοι πελάτες και επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ και λουκέτο 15 ημερών, ενώ στο τρίτο διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε μετά τις 12 το βράδυ και μπήκε λουκέτο για τρεις μέρες και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Από αύριο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός καθώς η Θεσσαλονίκη είναι στο κίτρινο επίπεδο.

Προβληματισμό προκαλούν στο μεταξύ τις τελευταίες μέρες στις Αρχές τα φαινόμενα συνωστισμού μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία αρχαίας Αγοράς και στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού.

Στοχευμένες δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης) για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκαν χθες (10 Οκτωβρίου 2020) ειδικές αστυνομικές δράσεις σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική.

Κατά τη διάρκεια των δράσεων αυτών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.940 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 43 παραβάσεις.

Ειδικότερα, για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση ελάχιστης απόστασης βεβαιώθηκαν από τους αστυνομικούς:

 7 παραβάσεις στην Ημαθία,  3 παραβάσεις στο Κιλκίς,  10 παραβάσεις στην Πέλλα,  9 παραβάσεις στην Πιερία,  5 παραβάσεις στις Σέρρες και  8 παραβάσεις στη Χαλκιδική.

Επιπλέον, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στις Σέρρες βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, καθώς διαπιστώθηκε να υπερβαίνει τον προβλεπόμενο επιτρεπτό αριθμό πελατών.

Οι έλεγχοι των αστυνομικών που έχουν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίζονται.

Κοροναϊός: «Πρωτιά» της Κεντρικής Μακεδονίας στη μη χρήση μάσκας

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (44.452) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(19) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (6) καταστήματα, από τα οποία (2) στη Στερεά Ελλάδα και από (1) σε Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΕΘΝΟΣ, ΑΝΤ1

Κοροναϊός: Περισσότεροι από ποτέ οι διασωληνωμένοι- Η Αττική «στο κόκκινο»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα